Cauta

Rachete rusești Iskander cu capacitate nucleară, la granița NATO. „Sunt gata să fie folosite”

Rachete rusești Iskander cu capacitate nucleară, la granița NATO. „Sunt gata să fie folosite” / Foto: printscreen

Sistemele de rachete tactice Iskander și sistemele de apărare aeriană S-400 pe care Rusia le-a desfășurat în Belarus sunt pe deplin pregătite să își îndeplinească sarcinile prevăzute, a declarat, duminică, un oficial de rang înalt din cadrul Ministerului belarus al Apărării.

 

„Militarii noștri, echipajele și-au finalizat pe deplin pregătirea în centrele comune de pregătire de luptă ale forțelor armate ale Federației Ruse și ale Republicii Belarus”, a declarat Leonid Kasinski, șeful Direcției principale de ideologie din cadrul ministerului, într-un videoclip postat pe aplicația de mesagerie Telegram.

Amenințare la granița NATO

„Aceste tipuri de arme (sistemele Iskander și S-400) se află astăzi la datorie de luptă și sunt pe deplin pregătite să îndeplinească sarcinile pentru scopul lor”.

Nu este clar câte dintre sistemele Iskander – care sunt capabile să transporte arme nucleare – au fost desfășurate în Belarus după ce președintele rus Vladimir Putin a declarat, în iunie, că Rusia va furniza Minskului aceste sisteme și sistemele de apărare aeriană.

Informația vine în contextul în care Moscova exercită presiuni tot mai mari asupra Minskului pentru a ajuta invazia sa în Ucraina, aflată acum în a 10-a lună și fără nici un final la orizont, scrie Euractiv.

Forțele rusești au folosit Belarusul ca rampă de lansare pentru atacul lor eșuat asupra capitalei ucrainene, Kiev, în februarie, iar în ultimele luni s-a înregistrat o intensificare a activităților militare rusești și bieloruse.

Iskander-M, un sistem mobil de rachete ghidate cu nume de cod NATO „SS-26 Stone”, a înlocuit rachetele sovietice „Scud”.

Cele două rachete ghidate ale sale au o rază de acțiune de până la 500 km (300 de mile) și pot transporta focoase convenționale sau nucleare. Această rază de acțiune se întinde până la vecinii Belarusului: Ucraina și Polonia– membră NATO, care are relații foarte tensionate cu Minskul.

Sistemul S-400 este un sistem rusesc mobil de interceptare a rachetelor sol-aer (SAM), capabil să atace avioane, UAV-uri, rachete de croazieră și are o capacitate de apărare împotriva rachetelor balistice terminale.

Kasinski a mai spus că avioanele militare ale țării au fost transformate pentru a transporta „muniție specială de aviație”.

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version