AcasăȘTIRI EXTERNEReacția lui Putin după anunțul sistemelor Patriot pentru Kiev. În premieră, el...

Reacția lui Putin după anunțul sistemelor Patriot pentru Kiev. În premieră, el numește „operațiunea” din Ucraina „război”

Reacția lui Putin după anunțul sistemelor Patriot pentru Kiev. În premieră, el numește „operațiunea” din Ucraina „război” / Foto: kremlin.ru

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că sistemul Patriot, livrat de SUA Ucrainei, este „învechit” și a acuzat Kievul și Washingtonul că prelungesc conflictul, pe care a spus că dorește să îl încheie „cât mai curând posibil”.

Președintele Vladimir Putin a declarat joi că armata rusă va găsi un „antidot” pentru sistemul de apărare antiaeriană Patriot pe care SUA urmează să îl furnizeze Ucrainei, țară care se află de zece luni sub bombardamentul rusesc.

„Există întotdeauna un antidot”

„În ceea ce privește Patriot, este un sistem destul de vechi. Nu funcționează ca sistemul nostru S-300. Dar adversarii noștri presupun că este o armă defensivă. În regulă, vom ține cont de asta. Și există întotdeauna un antidot”, a declarat Putin într-o conferință de presă.

El a adăugat că livrarea unei baterii Patriot este „inutilă”. „Este doar o modalitate de a prelungi conflictul”, a spus el. „Scopul nostru nu este de a învârti conflictul ca pe un volant de inerție, ci, dimpotrivă, de a pune capăt acestui război și aspirăm la acest lucru”, a declarat președintele rus. „Ne vom strădui să ne asigurăm că se va termina. Și cu cât mai repede, cu atât mai bine, desigur. Toate conflictele armate se termină, într-un fel sau altul, cu discuții (…) Cu cât mai repede adversarii noștri (de la Kiev) înțeleg acest lucru, cu atât mai bine”, a continuat el, informează Liberation.

În premieră, Putin folosește cuvântul „război”

De remarcat că președintele rus a prima dată cuvântul „război” pentru a se referi la conflictul din Ucraina, abătându-se în mod public de la descrierea sa ca fiind o „operațiune militară specială”, notează CNN.

Criticii lui Putin spun că folosirea cuvântului „război” pentru a descrie conflictul din Ucraina este ilegală în Rusia, din martie, când liderul rus a semnat o lege  care consideră o infracțiune difuzarea de informații „false” despre invazia în Ucraina, cu pedepse de  până la 15 ani de închisoare. Așadar, folosirea cuvântului „război” de către Putin nu a trecut neobservată.

Nikita Iuferev, un deputat municipal din Sankt Petersburg care a fugit din Rusia din cauza poziției sale anti-război, a declarat joi că a cerut autorităților ruse să îl urmărească penal pe Putin pentru „răspândirea de informații false despre armată”.

„Nu a existat nici un decret pentru a pune capăt operațiunii militare speciale, nu a fost declarat niciun război”, a scris Yuferev pe Twitter. „Câteva mii de persoane au fost deja condamnate pentru astfel de cuvinte despre război”.

Un oficial american a declarat pentru că evaluarea lor inițială a fost că remarca lui Putin nu a fost intenționată și că probabil a fost o scăpare. Cu toate acestea, oficialii vor urmări îndeaproape pentru a vedea ce vor spune personalități din interiorul Kremlinului în zilele următoare.

Dușmanii care „divizează lumea rusă”

Kremlinul nu a arătat nicio dorință „semnificativă” de a pune capăt războiului”, a declarat șeful diplomației americane, Antony Blinken, în urma vizitei lui Volodimir Zelenski la Washington. „În mod fundamental, astăzi, Rusia nu a arătat niciun interes în a se angaja într-o diplomație semnificativă”, a spus el.

De partea sa, Putin a apărat din nou lansarea ofensivei în Ucraina la sfârșitul lunii februarie și a declarat că nu a avut „altă opțiune” pentru a „apăra poporul” care se simte „parte a poporului nostru, a culturii noastre”. „Rădăcinile dintre popoarele Rusiei și Ucrainei sunt mai puternice decât cei care încearcă să ne dezbine”, a spus el. El i-a acuzat pe inamicii Rusiei, în frunte cu Statele Unite, că au încercat „întotdeauna” să divizeze „lumea rusă”, care, potrivit Kremlinului, include toate populațiile vorbitoare de limbă rusă.

„Potențialii noștri inamici, adversarii noștri au visat întotdeauna la acest lucru și au făcut întotdeauna acest lucru, au încercat să ne împartă și să ne guverneze în bucăți separate”, a spus el, agățându-se de mitul marii Rusii.

author avatar
Tudor Borcea
579 afisari

5 COMENTARII

  1. Foarte dubios…pe harta lui Megalos Alexandros nu apar toate chestiile astea
    Ce fel de prosti au desenat hartile de azi???huoooo tampitilor,la scoala cu voi
    Pitagora a spus ca 2+2=4.PUNCT

  2. RACHEȚII NEONAZIȘTI TREBUIE PUȘI CU BOTUL PE LABE!
    hUcraina trebuie desființată ca stat.

  3. Teroristului i-a scapat porumbelul din gura.Acum razboiul nu mai este „operatiune speciala „,este chiar razboi.Ete dracia dracului,incet incet o spune pe aia dreapta. Pai bai animalule,vorba lui nea Nelu,daca nu vrei prelungirea conflictului,daca nu vrei sa-ti mai moara militarii pe meleaguri straine,ia-ti dracu boarfele si urgent acasa,ca e aproape,dincolo de granita.Pt. ca au pronuntat cuvantul ” razboi „,in loc de ” operatiune speciala „,dupa Legea acestui escroc criminal,cativa rusi au fost condamnat la puscarie,pt.”raspandirea de informatii false „.Pai atunci si cu tine la puscarie,conform Legii. Mafiotul dracului,mafiot de partid si de stat.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger