AcasăȘTIRI EXTERNETurcia nu renunță la sistemele S-400 la presiunile SUA / Ce promisiuni...

Turcia nu renunță la sistemele S-400 la presiunile SUA / Ce promisiuni a făcut Biden

Turcia nu renunță la sistemele S-400 la presiunile SUA / Ce promisiuni a făcut Biden

Turcia nu se află în discuții despre abandonarea sistemelor S-400 sub presiunea SUA sau a NATO, a declarat șeful departamentului pentru industria de apărare a republicii, Ismail Demir.

La 19 martie, Reuters a raportat, citând surse, că Statele Unite au discutat informal cu Turcia posibilitatea de a transfera Ucrainei sistemele de apărare antirachetă S-400 pentru a ajuta forțele Kievului să lupte cu trupele rusești care au invadat țara.

Ca garanții, Washingtonul va abandona sancțiunile împotriva industriei turce de apărare, pe care le-a introdus la sfârșitul anului 2020, după ce Ankara a cumpărat sisteme S-400 din Rusia. De asemenea, SUA ar putea întoarce Turcia în programul F-35. Excluderea Turciei din acest program a făcut parte tot din aceste sancțiuni.

Aliații îl refuză pe Biden

Potrivit sursei citate, secretarul de Stat adjunct al SUA, Wendy Sherman, a atins acest subiect în timpul unei vizite la Ankara la începutul lunii martie.

În timp ce administrația Joe Biden a cerut aliaților est-europeni să-și cedeze sistemele rusești S-300 Ucrainei, iar Turciei un demers similar pentru S-400, un transfer al primelor a fost exclus.

Și, după cum a declarat pentru Izvestia șeful Direcției Industriei de Apărare din Turcia (SSB), Ismail Demir, Ankara nu intenționează să abandoneze sistemele S-400 rusești sub presiunea SUA.

„Acesta nu este un subiect de discuţie pentru noi. Am discutat această problemă în trecut și continuăm cooperarea cu Federația Rusă”, a subliniat Demir. „Turcia este capabilă să-și determine propria politică și calea de urmat, așa a fost întotdeauna”, a adăugat el.

Ankara a declarat în 2019 că a fost forțată să opteze pentru S-400, deoarece aliații NATO nu au furnizat arme, în special sistemele americane Patriot, în condiții acceptabile.

În decembrie 2021, secretarul de presă al președintelui rus Dmitri Peskov a declarat că Federația Rusă intenționează să ofere Turciei un al doilea lot de S-400, dar nu a anunțat termenul de livrare.

Pe de altă parte, SUA va transfera în Ucraina sisteme antirachetă sovietice S-300 PMU și alte arme și echipamente pe care le-a dobândit în vremea Războiului Rece, în cadrul unor operațiuni secrete.

author avatar
Tudor Borcea
449 afisari

4 COMENTARII

  1. BIDEN CALCA IN STRACHINI SI IMINGE CONFLICTUL SPRE NATO !.
    CE TOT ASTEAPTA AMERICANII ?,CAND IL VOR OBLIGA PE BIDEN SA FACA TESTUL MEDICAL ??.
    ACEST SENIL POATE IMPINGE LUMEA INTR-UN DEZASTRU.

  2. Era buna reclama aia cu Vedeti ca razboiul nu se duce doar cu arme..
    Sunt bune armele rusesti cand duci un razboi proxi sau prin rezistenta ori prin insurgenta…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger