Cauta

Pentagonul îi arată pisica Turciei, cea mai fermă condamnare. Erdogan sfidează Casa Albă: „Este doar începutul”

Pentagonul îi arată pisica Turciei, cea mai fermă condamnare. Erdogan sfidează Casa Albă: „Este doar începutul” / Foto: Faccebook

Atacurile aeriene turcești din nordul Siriei au amenințat siguranța personalului militar american, iar escaladarea situației a pus în pericol ani de progres în combatera grupării teroriste Stat Islamic, a acuzat, miercuri, Pentagonul.

Comentariile Pentagonului reprezintă cea mai fermă condamnare din partea Statelor Unite până în prezent a operațiunilor aeriene desfășurate de Turcia, membră NATO, în ultimele zile, împotriva unei miliții kurde din nordul Siriei.

Erdogan: „Este doar începutul”

„Recentele lovituri aeriene din Siria au amenințat în mod direct siguranța personalului american care lucrează în Siria cu partenerii locali pentru a învinge ISIS și pentru a menține în custodie peste zece mii de deținuți” ai grupării islamiste, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă al Forțelor Aeriene Pat Ryder, într-un comunicat.

Ryder a precizat că escaladarea situației amenință progresele înregistrate în lupta împotriva militanților Statului Islamic în regiune. El a adăugat că SUA recunosc „preocupările legitime ale Turciei în materie de securitate”, informează U.S.News.

„Este necesară o dezescaladare imediată pentru a menține concentrarea asupra misiunii de înfrângere a ISIS și pentru a asigura siguranța și securitatea personalului de pe teren angajat în misiunea de înfrângere a islamiștilor”, a adăugat Ryder.

SUA au aproximativ 900 de soldați în Siria, în principal în nord-estul țării, care colaborează cu Forțele Democratice Siriene (FDS), conduse de luptătorii kurzi din cadrul YPG, pentru a lupta împotriva rămășițelor Statului Islamic.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat miercuri că operațiunile aeriene ale Turciei sunt doar începutul și că va lansa o operațiune terestră atunci când va fi oportun, după o escaladare a loviturilor de represalii.

Ankara a lansat operațiuni aeriene la sfârșitul săptămânii trecute, ca represalii la un atentat cu bombă comis la Istanbul, soldat cu șase morți, și pe care l-a atribuit YPG. Nimeni nu a revendicat responsabilitatea, iar PKK și YPG au negat implicarea.

Turcia a lansat anterior incursiuni militare în Siria împotriva miliției kurde YPG, pe care o consideră o aripă a Partidului Muncitorilor din Kurdistan , scos în afara legii, pe care Turcia, Statele Unite și Uniunea Europeană îl desemnează drept grup terorist.

Nu este prima dată când operațiunile Turciei din nordul Siriei amenință personalul american. În 2019, trupele americane aflate în zonă au fost ținta unor tiruri de artilerie de pe poziții turcești, în timp ce Turcia desfășura o ofensivă împotriva milițiilor kurde aliate cu SUA la acea vreme.

Turcia a continuat miercuri să vizeze pozițiile luptătorilor kurzi din nordul Siriei, afirmând că este „mai hotărâtă ca niciodată” să își protejeze granița sudică.

„Determinarea noastră de a ne proteja toate frontierele noastre sudice (…) cu o zonă de securitate este astăzi mai puternică ca niciodată”, a avertizat din nou, miercuri, Erdogan.

Turcia a lansat duminică operațiunea Claw Sword, intensificând raidurile aeriene și tirurile de artilerie împotriva pozițiilor Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și ale Unităților de Protecție a Poporului (YPG).

Guvernul turc acuză aceste două mișcări – care au negat – că au comanditat atentatul care a făcut șase morți și 81 de răniți la 13 noiembrie la Istanbul.

Ultimele stiri

  • Cinci copii au ajuns în stare gravă la spital. Minorii, spălaţi cu o substanţă pentru deparazitarea animalelor
  • SUA: „Remanierea militară din Rusia arată că Putin este disperat”
  • Primul mesaj al lui Florin Piersic de la internare
  • Protest la Guvern! Ciolacu: „Mi-ar plăcea să mă implic”
  • Gardurile verzi din sectorul 4 s-au transformat în adevărate grădini pe verticală
  • Poza Zilei
  • Horoscop 14 mai 2024 – Ai putea pune mai multă energie în înțelegerea de sine
  • Ciolacu despre salariul minim: „Sunt Premier și atât”
  • Răsturnare de situaţie în privinţa salariului minim, în România! Ce s-a discutat, luni, în coaliţie
  • Concluzia medicilor care se ocupă de Florin Piersic: „E un caz complicat”. Doctorii de la Institutul Matei Balș s-au deplasat la Spitalul Foişor
  • Exit mobile version