AcasăȘTIRI EXTERNETurcia se răzbună după atacul de la Istanbul. „A sosit vremea socotelii”....

Turcia se răzbună după atacul de la Istanbul. „A sosit vremea socotelii”. Ankara bombardează nordul Siriei – VIDEO

Turcia se răzbună după atacul de la Istanbul. „A sosit vremea socotelii”. Ankara bombardează nordul Siriei - VIDEO / Foto: printscreen

Ca răspuns la atacul de la Istanbul de la începutul acestei săptămâni, soldat cu șase morți și pe care Ankara îl atribuie kurzilor PKK și forțelor democratice siriene, FDS, forțele turcești au efectuat raiduri aeriene în teritoriile kurde din Siria.

Update 10.14. Ministerul turc al Apărării a anunțat duminică lansarea operațiunii aeriene „Claw Sword” în nordul Irakului și în Siria, acuzând aceste regiuni că sunt „folosite ca baze de către teroriștii kurzi”.

„Avioanele au decolat de la bazele lor, operațiunea aeriană a început”, a precizat ministerul într-un comunicat, la o săptămână după atacul mortal de pe o stradă comercială din inima Istanbulului.

Operațiunea a fost efectuată „în conformitate cu dreptul la autoapărare prevăzut la articolul 51 din Carta ONU, pentru a elimina atacurile teroriste din nordul Irakului și din Siria, pentru a asigura securitatea frontierelor și pentru a elimina terorismul la sursă”, a precizat aceasta.

Forțele kurde au acuzat armata turcă că a bombardat, sâmbătă seara, mai multe zone aflate sub controlul lor în nordul Siriei, în timp ce Ankara a anunțat că „a sosit timpul să dea socoteală” după recentul atentat de la Istanbul.

Cel puțin 12 morți în urma atacurilor

Raidurile au loc la câteva zile după ce PKK și Forțele Democratice Siriene (FDS), susținute de Washington, au respins acuzațiile Ankarei privind responsabilitatea și au negat orice legătură cu atacul din 13 noiembrie de la Istanbul, care a ucis șase persoane și a rănit alte 81.

Potrivit FDS, Turcia a efectuat atacuri aeriene asupra zonelor aflate sub controlul său în provincia nordică Alep și în provincia nord-estică Hassake, inclusiv împotriva orașului Kobane, în apropiere de frontiera turcă.

„Kobane, orașul care a învins Statul Islamic, este ținta unui bombardament al aviației de ocupație turce”, a anunțat Farhad Shami, un purtător de cuvânt al FDS, (o coaliție armată dominată de kurzi), care negase orice legătură cu atacul.

Mai mult de 20 de lovituri au fost efectuate de armata turcă în cele două provincii, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH), un ONG cu sediul la Londra care dispune de o rețea extinsă de surse în Siria. Bombardamentele au ucis cel puțin șase membri ai FDS și șase soldați pro-regim, potrivit OSDH, informează Ouest-France.

Un bombardament „agresiv și barbar”

Forțele kurde nu au anunțat nicio victimă în rândurile lor. Dar Shami a confirmat că bombardamentele turcești au vizat situri aparținând forțelor guvernamentale siriene din provinciile nord-estice Raqqa și Hassake și din provincia nordică Alep, soldate cu morți și răniți.

Comandantul FDS, Mazloum Abdi, a criticat, de asemenea, bombardamentul „agresiv și barbar”.

„Bombardamentele turcești asupra zonelor noastre amenință întreaga regiune. Acest bombardament nu servește nici unei părți. Facem totul pentru a evita o catastrofă majoră. Dacă izbucnește un război, toată lumea va fi afectată”, a scris el pe Twitter.

Ankara: „Ticăloșii vor trebui să fie trași la răspundere”

„A sosit timpul socotelii”, a anunțat duminică pe Twitter Ministerul turc al Apărării, postând o fotografie a unui avion de luptă care decolează pentru o operațiune de noapte, fără a preciza locul.

„Ticăloșii vor trebui să fie trași la răspundere pentru atacurile lor perfide”, a continuat ministerul pe contul său oficial. Autoritățile turce acuză o tânără siriană că a plasat bomba, care a explodat pe principala stradă comercială Istiklal din centrul Istanbulului.

Autoritățile au arătat imediat cu degetul spre Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și spre YPG (Unitățile de Protecție a Poporului), o miliție kurdă activă în Siria, pe care Turcia o acuză de afiliere cu PKK.

Ministrul turc de interne Suleyman Soylu declarase că „ordinul de atac a fost dat din Kobane”, oraș controlat de forțele kurde. Departamentul de Stat al SUA a declarat vineri că se teme de „o posibilă acțiune militară din partea Turciei”, recomandând cetățenilor săi să nu călătorească în nordul Siriei și Irakului.

Aflată în război din 2011, Siria este fragmentată din cauza intervenției în conflict a mai multor grupuri și puteri străine. Între 2016 și 2019, armata turcă a lansat trei operațiuni majore în nordul Siriei, vizând milițiile și organizațiile kurde.

Turcia, ai cărei soldați sunt prezenți în zone din nordul Siriei, amenință încă din luna mai că va lansa o ofensivă majoră împotriva FDS, pe care le consideră „teroriste”. Ankara afirmă că dorește să creeze o „zonă de securitate” de 30 de kilometri lățime la granița sa sudică.

author avatar
Tudor Borcea
314 afisari

3 COMENTARII

  1. Cum nu le convine ceva dai cu bombe in cap la sirieni. Americanii, turcii, evreii, toti le dau bombe in cap la sirieni. In numele dreptatii. Penibil

    • Syria ? nare nici o legatura : Americanii se bat cu rusii acolo ,turcii cu kurzii si israelienii ( nu evreii ) se bat cu iranienii . Toate astea pe teritoriul „Siria” care de fapt nu mai exista de 15 ani .

  2. „PKK și Forțele Democratice Siriene (FDS), susținute de Washington, au respins acuzațiile…”
    Pai se putea ca sa nu-si bage copitele Satana murikana si aici ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Lista celor 9 candidați care intră în cursa electorală pentru Primăria Capitalei

Nouă candidați intră în cursa electorală din 9 iunie, pentru fotoliul de primar general al Capitalei.Printre ei, social-democrata Gabriela Firea, fosta șefă de...

Șeful InfoCons atrage atenția, înainte de Sărbători: „Masa de Paşte poate să aibă 250 de aditivi, iar sare şi zahăr cât pentru două săptămâni”

Dat fiind faptul că Paștele se apropie tot mai mult, nu sunt deloc puțini cei care au început deja să facă pregătiri pentru masa...
proger