AcasăȘTIRI EXTERNETurcia pregătește o „operațiune terestră” în Siria. Erdogan trece peste Biden și...

Turcia pregătește o „operațiune terestră” în Siria. Erdogan trece peste Biden și Putin: „Îi vom face să plătească”

Turcia pregătește o „operațiune terestră” în Siria. Erdogan trece peste Biden și Putin: „Îi vom face să plătească” / Foto: Facebook

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan și-a reiterat intenția de a desfășura o nouă operațiune militară terestră în nordul Siriei, după ce în acest weekend a lansat rachete împotriva pozițiilor kurde ale PKK din Irak și Siria.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a vorbit, luni, despre posibila lansare a unei „operațiuni terestre” în Siria, a doua zi după o serie de raiduri aeriene turcești împotriva pozițiilor kurde din Siria și Irak și după mai multe atacuri cu rachete asupra teritoriului turc din Siria.

„Îi vom face să plătească”

„Nu se pune problema ca această operațiune să se limiteze la o operațiune aeriană”, a declarat liderul de la Ankara în fața jurnaliștilor turci care îl însoțesc la întoarcerea din Qatar, unde a participat la deschiderea Cupei Mondiale de fotbal.

Seria de raiduri aeriene care a ucis duminică 30 de persoane în Siria a fost lansată ca represalii la atacul care a ucis șase persoane pe 13 noiembrie la Istanbul, atribuit de Turcia „teroriștilor” kurzi.

„Unitățile competente, ministerul nostru al apărării și statul nostru major vor decide împreună cu privire la puterea care va fi angajată de forțele noastre terestre”, a declarat președintele, referindu-se la „consultările” aflate în curs, informează Le Figaro.

„Am avertizat deja: îi vom face să plătească pe cei care ne deranjează pe teritoriul nostru”, a reiterat el. Duminică seara și luni dimineața, rachete din Siria au lovit granița și teritoriul turc, provocând moartea a trei persoane și rănirea a aproape 15.

În ceea ce privește operațiunea „Claw Sword”, lansată duminică împotriva Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și a Unităților de Apărare a Poporului (YPG), „a fost efectuată de 70 de avioane și drone”, a precizat Erdogan. „Au pătruns 140 km în nordul Irakului și 20 km în nordul Siriei”, a spus el.

Erdogan a declarat că nu a avut „nici o discuție” cu președintele american Joe Biden sau cu omologul său rus Vladimir Putin despre această operațiune. Statele Unite susțin YPG în nord-estul Siriei împotriva jihadiștilor din Statul Islamic, iar Rusia sprijină milițiile pro-regim din aceeași regiune.

author avatar
Tudor Borcea
361 afisari

1 COMENTARIU

  1. Cu rusii e vorbita chestia demult. Nu se opun decat eventual de forma, pentru ca si asa au altele pe cap si nu le-ar pica bine un dusman in plus, de calibrul Turciei.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger