AcasăȘTIRI EXTERNETurcia lovește decisiv în nordul Siriei. Zeci de morți și răniți /...

Turcia lovește decisiv în nordul Siriei. Zeci de morți și răniți / Avertismentul lui Recep Tayyip Erdogan

Turcia lovește decisiv în nordul Siriei. Zeci de morți și răniți / Avertismentul lui Recep Tayyip Erdogan / Foto: printscreen

Atacurile aeriene turcești în nordul Siriei asupra unei poziții controlate de regim au ucis 17 persoane, marți, după ciocnirile din timpul nopții între forțele Ankarei și luptătorii kurzi, a anunțat marți Observatorul Sirian al Drepturilor Omului.

„17 combatanți au fost uciși într-un atac aerian turc care a vizat o poziție a regimului sirian în apropiere de frontiera turcă” în satul Jarqali, la vest de orașul Kobane, a anunțat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (SOHR). „Nu se știe dacă fac parte din forțele regimului sau dacă sunt luptători kurzi care controlează zona”, a declarat directorul SOHR, Rami Abdel Rahmane. Miercuri, alte surse indicau că bilanțul victimelor era de 25 de morți.

Siria, o țară-poligon a forțelor străine

Agenția oficială de presă siriană SANA, citând o sursă militară, a confirmat că cel puțin trei soldați sirieni au fost uciși și șase răniți. „Orice atac asupra unei poziții deținute de forțele noastre armate va fi întâmpinat cu un răspuns direct și imediat pe toate fronturile”, a adăugat SANA, informează Le Matin.ch.

Lupte grele au izbucnit în noaptea de luni spre marți între Forțele Democratice Siriene (FDS), conduse de kurzi, și armata turcă, care și-a intensificat bombardamentele după ce una dintre pozițiile sale de pe partea turcă a frontierei a fost atacată, potrivit SODH.

Turcia a declarat că atacul kurd pe teritoriul turc a provocat moartea unui soldat. Ca represalii, „13 teroriști au fost neutralizați”, a precizat Ministerul turc al Apărării, adăugând că operațiunea în zonă continuă.

FDS a precizat într-un comunicat că „avioane militare turcești” au efectuat „12 lovituri aeriene împotriva pozițiilor armatei siriene desfășurate pe fâșia de frontieră la vest de Kobane”. Raidurile s-au soldat cu „victime”, a declarat purtătorul de cuvânt al FDS, Farhad Shami, fără a oferi mai multe detalii. Potrivit FDS, cel puțin 13 dintre luptătorii lor au fost uciși de atacurile turcești începând cu luna iulie.

Forțele kurde controlează cea mai mare parte din nord-estul Siriei, o țară care a fost fragmentată de la începutul războiului, în 2011, situația devenind mai complexă de-a lungul anilor, odată cu intervenția mai multor grupuri și puteri străine, precum Turcia. Conflictul s-a soldat cu aproximativ o jumătate de milion de morți și milioane de persoane strămutate și refugiate.

În ultimii ani, forțele regimului sirian s-au desfășurat în zonele controlate de forțele kurde din apropierea graniței cu Turcia, ca parte a unor înțelegeri pentru a opri ofensivele transfrontaliere turcești împotriva luptătorilor kurzi, considerați „teroriști” de către Ankara.

Kurzii, obsesia președintelui Erdogan

Turcia, care a lansat din 2016 o serie de operațiuni în Siria vizând forțele kurde și gruparea jihadistă ISIS, amenință din luna mai că va desfășura o ofensivă majoră împotriva kurzilor în nord-estul Siriei. De la începutul războiului, Turcia, care îi susține pe rebeli, s-a opus cu înverșunare președintelui sirian Bashar al-Assad.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan amenință din luna mai că va interveni în nordul Siriei. „O ofensivă militară dusă împotriva combatanților kurzi, în nordul Siriei, va aduce prejudicii Siriei, Turciei și regiunii”, preciza, în iulie, ghidul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, scrie RFI.

Turcia dorește să creeze o zonă de securitate, o fâșie lungă de 30 de km pe frontiera comună cu Siria și sperA să obțină ajutorul Iranului și Rusiei pentru a interveni militar în nord-vestul Siriei. Armata turcă, prezentă în zone din nordul teritoriului sirian, limitrof Turciei, a lansat între 2016 și 2019, trei operațiuni de anvergură în Siria.

author avatar
Tudor Borcea
565 afisari

7 COMENTARII

  1. Erdogan a primit binecuvantarea Rusiei si Iranului pentru a-i ataca pe kurzii sustinuti de americani. Altfel, despre ce s-a discutat intre cele trei parti la Teheran? Iar acum actioneaza.

  2. Toti se bat sa controleze petrolul dupa caderea lui Saddam e vorba de profiturile in bani.Irakul are 4,5milioane de barili pe zi adica 450milioane de dolari pe zi bani…adica 164miliarde$ anual….in 22de ani sunt cam 4trilioane.Unde sunt banii astia?

  3. Nu numai banii si petrolul, din cate se pare americanii au luat 144 tone de aur din Iraq dupa invazia din 2003 si 42 tone din Ucraina dupa lovitura din 2014.

    • Pai comedia este ca banii si alte valori au fost luate de niste smekerasi cu relatii..PhilipBloom,PaulBremer,JohnPodesta,TonyBlair,Bush,Cheney,Rumsfeld…adica chiar neoconservatorii care au facut posibil 11septembrie2001 sunt si profitorii razboaielor de dupa11sept2001

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger