AcasăȘTIRI EXTERNEMașinile electrice vor fi viitorul coșmar al pompierilor

Mașinile electrice vor fi viitorul coșmar al pompierilor

Mașinile electrice vor fi viitorul coșmar al pompierilor

Incendiile vehiculelor electrice se sting diferit față de incendiile convenționale. Pe măsură de mașinile electrice își fac din ce în ce mai mult loc pe piață, apar și riscuri legate de această tehnologie.

Calitatea bateriilor litiu-ion este în constantă creștere. Acest lucru merge mână în mână cu o creștere a vânzărilor de mașini electrice din întreaga lume. Cu toate acestea, inginerii nu au rezolvat încă o problemă majoră cu aceste baterii: tind să ia foc. Or, în cazul unei mașini electrice, incendiul duce adesea la o explozie.

Apă, multă apă

Un incendiu al unui vehicul electric se declanșează adesea după o coliziune. Cu toate acestea, unele mașini electrice se pot aprinde singure. Odată cu democratizarea acestor mașini electrice, incidentele de acest tip se vor înmulți, iar pompierii vor trebui să dobândească noi abilități și protocoale de intervenție.

În cazul incendiilor puternice, apa nu este suficientă pentru a stinge focul, fiind folosite diverse substanțe pe bază de spumă pentru a lipsi flăcările de oxigen.

Numai că, spre deosebire de mașinile cu motoare termice, bateriile mașinilor electrice trebuie stinse cu apă. Pentru un Tesla Model Sproducătorul explică faptul că este nevoie de „aproximativ 11.356 litri de apă turnată direct pe baterie pentru a o stinge și a o răci complet”.

Stai s-o păzești

Deja două inconveniente: necesitatea unei mari cantități de apă și o mobilizare de durată a echipelor de intervenție.

Și neajunsurile nu se opresc aici. De obicei, odată ce o mașină cu motor clasic este consumată de flăcări, nu mai reprezintă un pericol. Nu este cazul vehiculelor electrice: bateriile puternice utilizate de aceste mașini își generează propria energie. Altfel spus, focul poate reizbucni chiar și la câteva ore după intervenția pompierilor.

O Tesla a ars de trei ori în aceeași zi

Spre exemplu, în SUA, după un accident în Florida, o mașină Tesla s-a reaprins la câteva ore după ce a fost stinsă. În California, o mașină de aceeași marcă a ars de trei ori în aceeași zi, scrie Slate.

Compania lui Elon Musk chiar recunoaște că, dacă începe un incendiu, pot dura 24 de ore până când o baterie se stinge complet și sugerează „ mai bine lăsați bateria să ardă complet, sub supraveghere”.

În SUA, majoritatea unităților de pompieri nu au nici un protocol în ce privesc incendiile automobilelor electrice și doar un sfert dintre acestea au un program de instruire pentru această situație specifică.

Deoarece mașinile alimentate cu baterii sunt în creștere pe drumuri, în garaje particulare și în parcările publice, pare urgent ca pompierii să fie instruiți corespunzător pentru a face față incidentelor potențial grave, avertizează specialiștii.

 

author avatar
Tudor Borcea
955 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger