AcasăȘTIRI EXTERNETrei zile: mega-incendiu pentru mega-bateriile Tesla. Un nou tip de catastrofă?

Trei zile: mega-incendiu pentru mega-bateriile Tesla. Un nou tip de catastrofă?

Trei zile: mega-incendiu pentru mega-bateriile Tesla. Un nou tip de catastrofă?

Înaintarea cu viteză mare a industriilor către energia electrică pe baterii comportă riscuri despre care de multă vreme specialiștii atrag atenția, dar care sunt trecute cu vederea în favoarea profitului: incendiile unor astfel de dispozitive. De la bateriile pentru automobile electrice, la „fermele de baterii”.

Recent, experții britanici au tras semnalul de alarmă: „fermele de baterii”, instalate ca ciupercile după ploaie în Marea Britanie, pentru a compensa intermitențele energiilor regenerabile, reprezintă adevărate bombe cu ceas.

„Victorian Big Battery”

Acest risc de explozie și incendiu este cunoscut de mult timp pentru tehnologia litiu-ion, dar exemplele se multiplică îngrijorător de mult, și nu este vorba de explozia unei baterii de smartphone.

Unul dintre ele este incidentul ce a avut loc la sfârșitul lunii trecute, în Australia, în Moorasbool, în statul Victoria. O mega-baterie Tesla, în greutate de 13 tone, a explodat apoi a luat foc, punându-i pe pompieri la grea încercare, scrie Slate.

Având o putere de 300 MW și produsă de firma franceză Neoen, „Victorian Big Battery” era în curs de instalare și în fază de teste inițiale. Incidentul nu s-a soldat, din fericire, cu nici o victimă.

Cu toate acestea, nu a fost lipsit de consecințe: autoritățile au emis o alertă de emisii toxice pentru comunitățile învecinate.

Apă și foc egal ioc

Marea problemă este că incendiul bateriilor este extrem de dificil de stins, și nu prin metode convenționale.

„Ni se pare că este pentru prima dată în lume când trebuie să ne confruntăm cu incendiul unei mega-baterii”, a declarat Ian Beswicke, șeful pompierilor din zonă, preluat de The Guardian. „Incendiile acestor mega-packs sunt complexe și dificil de combătut, nu se rezolvă doar cu apă, asta doar prelungește durata focului”.

Tesla: Lăsați-o să ardă

Pompierii au apelat la experți, începând cu cei de la Tesla. Deocamdată, soluția în astfel de cazuri este una singură: răcirea puternică a zonei în apropierea focului și așteptarea ca focul să se consume.

Ceea ce pompierii au făcut, numai că au fost necesare trei zile ca incendiul mega-bateriei să fie declarat consumat. Și apoi  să continuie monitorizarea zonei în caz de recidivă a focului.

O durată de timp apreciată ca foarte mare, care necesită resurse umane și tehnice importante. În condițiile în care mega-bateriile se înmulțesc peste tot în lume, specialiștii atrag atenția asupra necesității punerii în practică a unor tehnici anti-incendiu mai eficiente. Care, deocamdată, nu prea există în cazul mega-bateriilor.

author avatar
Tudor Borcea
1.116 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger