Cauta

Germania, legată de mâini fără gazul Rusiei. Ultima soluție prezentată de Berlin

Germania, legată de mâini fără gazul Rusiei. Ultima soluție prezentată de Berlin / Foto: printscreen

Cancelarul Olaf Scholz a deschis miercuri calea pentru o prelungire a duratei de funcționare a ultimelor trei centrale nucleare din Germania, Berlinul temându-se de o criză energetică, în condițiile în care disputa cu Rusia privind gazele naturale stagnează.

Ultimele centrale nucleare „sunt relevante doar pentru producția de electricitate și doar pentru o mică parte din aceasta”, dar „ar putea avea sens” să nu fie deconectate de la rețea, așa cum era prevăzut, a declarat cancelarul german. Germania a decis, în principiu, să elimine treptat energia nucleară la sfârșitul acestui an.

Nord Stream 1 și turbina discordiei

Cu toate acestea, lipsa livrărilor de gaz rusesc către Germania în contextul războiului din Ucraina a ridicat problema menținerii în funcțiune a centralelor rămase mai mult decât era planificat. Berlinul urmează să ia o decizie în acest sens în următoarele săptămâni, pe baza unei expertize în curs, a doua de acest fel.

Odată ce rezultatele acestui „test de rezistență” vor fi cunoscute, „vom trage concluziile”, a declarat cancelarul în cadrul unei vizite la Mülheim an der Ruhr (vest).

Acesta a vizitat sediul companiei industriale Siemens Energy, unde o turbină cu gaz, reparată recent în Canada, urmează să fie instalată în gazoductul Nord Stream 1, care va lega Rusia de Germania. Dar, în prezent, acesta este blocată în Germania, iar Berlinul și Moscova sunt în dezacord în privința motivelor.

Olaf Scholz a acuzat Rusia că este responsabilă de blocarea livrării acestei turbine, fără de care, potrivit Moscovei, conducta nu poate funcționa normal. De la jumătatea lunii iulie, gazoductul a furnizat doar 20% din capacitatea sa de gaz.

Operatorul rus Gazprom a acuzat în repetate rânduri Siemens Energy că nu a trimis documentele necesare pentru a pune în funcțiune turbina. El a fost susținut miercuri de fostul cancelar german Gerhard Schröder, care are legături strânse cu Kremlinul și cu grupurile energetice rusești și care au acuzat Siemens.

Berlinul suspectează că Moscova folosește turbina ca „pretext” pentru a exercita presiuni politice asupra Occidentului în contextul războiului din Ucraina.

6% din producția de energie electrică

Confruntată cu stagnarea crizei gazului, Germania, la fel ca multe alte țări europene, caută să compenseze cu alte surse de energie. O reconsiderare a închiderii energiei nucleare la sfârșitul anului, decisă de Angela Merkel în 2011 după dezastrul de la Fukushima, ar fi o măsură politică foarte puternică, scrie Boursorama.

Cele trei centrale nucleare încă în funcțiune – în Bavaria, Saxonia Inferioară și Baden-Württemberg – reprezintă 6% din producția netă de energie electrică din Germania. Cu toate acestea, problema divizează coaliția guvernamentală, cu Verzii sceptici și liberalii din FDP în favoarea ei.

 

 

Ultimele stiri

  • Aeroportul București-Sud va deservi peste 11 milioane de pasageri/ Băluță: Împreună am făcut primul pas – GALERIE FOTO
  • Șeful Casei Naționale de Pensii, anunț de ultimă oră pentru pensionari. Hotărârea, publicată în Monitorul Oficial
  • Nicușor Dan, complice prin pasivitate și dezinteres la dezastrul și jaful de la Arena Națională
  • Speranța gimnasticii românești între cei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
  • Candidatul AUR la Primăria Capitalei: Procurorii ne-au anunţat că au început urmărirea penală în urma plângerii la DNA împotriva lui Nicuşor Dan
  • Un bărbat înarmat care a încercat să incendieze o sinagogă din Franța, ucis de poliţie
  • Comunicat de presă COLEGIUL ECONOMIC ”VIILOR”
  • Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Cum va fi vremea în prima parte a lunii iunie
  • Terifiant! Director de închisoare, asasinat. Primise ameninţări cu moartea de la deţinuţi
  • Planuri de călătorie date peste cap. Zeci de oameni au ratat zborul Cluj Napoca-Paris. Ce s-a întâmplat la aeroport
  • Exit mobile version