AcasăSOCIALAcord cu Guvernul SUA: România, împânzită de minicentrale nucleare

Acord cu Guvernul SUA: România, împânzită de minicentrale nucleare

România a semnat un acord de cooperare cu Guvernul SUA în domeniul nuclear pe o perioadă de 30 de ani, cu prelungiri succesive de câte 5 ani. Pe lângă colaborarea la retehnologizarea Unității 1 Cernavodă și construcția Unităților 3 și 4, acordul prevede și amplasarea unor reactoare modulare mici pe teritoriul țării.

Tranziția către energia verde în România vizează, în principal, dezvoltarea sectorului nuclear, un domeniu extrem de controversat, care pune mari probleme legate de riscurile la adresa sănătății mediului și a oamenilor. ”Energia nucleară este o alternativă cu emisii reduse de carbon la combustibilii fosili și reprezintă o componentă critică a mixului energetic în 13 din cele 27 de state membre ale UE, având o pondere de aproape 26 % din energia electrică produsă în UE. Cu toate acestea, în urma dezastrului de la Cernobîl din 1986 și a catastrofei nucleare de la Fukushima, Japonia, din 2011, energia nucleară a ajuns să fie foarte controversată. Decizia Germaniei de a elimina treptat energia nucleară până în 2020, precum și închiderea temporară a două reactoare belgiene după ce au fost descoperite fisuri în recipientele acestora au intensificat presiunile exercitate pentru abandonarea energiei nucleare în Europa. Chiar dacă statele membre sunt cele care aleg dacă intenționează să includă sau nu energia nucleară în mixul lor energetic, legislația UE urmărește îmbunătățirea standardelor de siguranță a centralelor nucleare și asigurarea faptului că deșeurile nucleare sunt eliminate și manipulate în condiții de siguranță”, se arată într-un raport al Uniunii Europene. Guvernul Cîțu a aprobat, în ultima ședință de Guvern, un acord cu Guvernul SUA pe 30 de ani care, adițional proiectelor actuale, proiectul Unităților 3 și 4 și retehnologizarea Unității 1 CNE Cernavodă, prevede și cooperarea pe termen lung și foarte lung prin posibilitatea dezvoltării reactoarelor modulare mici în România, pe un amplasament care urmează a fi stabilit, în vederea asigurării în viitor a flexibilității și scalabilității tehnologiilor nucleare.

Marea problemă, depozitele deșeurilor radioactive

Pe lângă riscurile cu consecințe ireversibile ale unor accidente nucleare, marea problemă e energiei nucleare o reprezintă depozitarea deșeurilor radioactive. Acestea trebuie construite la mare adâncime și în condiții speciale de sol. Demararea construcției unui astfel de depozit de deșeuri radioactive la doar câțiva kilometri de România, proiect care va fi finalizat în acest an, a suscitat numeroase controverse, negocieri și dezbateri între România și Bulgaria. Semn că însăși vecinătatea unui depozit de deșeuri radioactive presupune riscuri mari. Depozitul de la Kozlodui, din Bulgaria, a fost amplasat lângă Dunăre, în apropiere de localitățile românești Bechet, Dăbuleni și Caracal. Însă și pe teritoriul României există un depozit pentru deșeuri radioactive, în localitatea Băița, din Bihor, al cărui grad de umplere a depășit 50%, urmând a se construi un altul în județul Constanța, în comuna Saligny, investiția de aici ajungând la peste 450 milioane de euro.

UE mizează pe energii regenerabile

Uniunea Europeană se va canaliza pe energii regenerabile și pe noi surse de energie alternative, în așa fel încât impactul industriei asupra mediului să fie cât mai mic, ne spune europarlamentarul Victor Negrescu. ”Deși beneficiază de resurse financiare europene, până în prezent țara noastră nu a realizat un program detaliat cu privire la modul în care va folosi banii, România fiind în întârziere față de ce au făcut alte state europene, care deja au tot programul setat în mod corespunzător. Perspectiva României a fost aceea de a avea o tranziție energetică care să fie cât mai graduală, mizând pe resursele energetice existente la noi și mizând pe ideea că avem un mix energetic destul de echilibrat, dacă e să ne raportăm la diferitele surse de energie. În zona nucleară, este necesară modernizarea, dar deocamdată nu am văzut vreo prezentare a Guvernului prin care să arate cum, prin modernizarea respectivă, va scădea impactul asupra mediului și, în mod special, impactul deșeurilor generate de producția de energie nucleară în România”, ne-a declarat europarlamentarul Victor Negrescu.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.761 afisari

10 COMENTARII

  1. Germania isi desfiiteaza centralele nucleare,dar hai la prosttii de romani si cu ajutorul paradaratului,ca au destule cozi de topor,sa le umplem Tara de centrale nucleare.In loc de Eoliene,energia solara,Jigodiile cocotate in Institutiile statului care patroneaza jaful padurilor,crima ecologica dela Chiajna,poluarea Bucurestiului etc.sunt preocupate numai de ” da’ noua ce ne iese „,sau pur si simplu sunt pusi pe devastare,pe distrugere,au ceva impotriva Romaniei si a romanilor.

  2. CÎT DE CRETIN SA FII SA SCRII/SUSȚII CA ENERGIA NUCLEARA ESTE ENERGIE VERDE???? Minicentrale nucleare???? Unde in ce țara mai exista functioneaza așa ceva???? Bă chiar nu mai aveți limite in minciuni și dezinformare??

      • Vom fi cu totii verzi de la radiatii…riscul e garantat, ca d ‘ aia au sporuri aia de la Cernavoda.
        Vom fi si mai verzi de la deseurile radioactive.Noi nu gestionam deseurile menajere si le gestionam pe alea nucleare ?
        Energie verde inseamna si inexistenta deseurilor rezultate in urma folosirii sursei energetice.

  3. Stati blanzi nu va ambalati… Amplasarea unei centrale nucleare, oriunde , impune niste conditii care nu vad cum ar putea fi indeplinite in arealul autohton, iar crearea unor zone artificiale ar creste cheltuielile pana-n cer si la noi unde flutura vantul prin jeburi nu se pune… Nu vedeti ca realizarea prostiei alora de baze de reciclare a deseurilor n-am fost in stare sa le facem functionale in 15 ani de chin, d-apoi centrale nucleare… ha, ha, va mai curge multa apa prin creierele unor idealisti…

  4. Energiile lui pește, EOLIANĂ și PANOURILE sint, și ele, POLUANTE, băi, comentatori ageamii. Ce-i drept, nu atît cît nucleara dar n-o mai ardeți verde dacă nema cultură.

  5. Tot neavenitul ,tot nepriceputul se ocupa de ceea ce NARE HABAR.
    Dupa F16 ,Pirania 5 si Patriot a venit randul minicentralelor nucleare sa fie valorificate tot in Romania ,Romania mama prostilor .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger