Cauta

Europa se îndreaptă spre o penurie de motorină și păcură / Stocul continental, „periculos de scăzut” în prag de iarnă

Europa se îndreaptă spre o penurie de motorină și păcură / Stocul continental, „periculos de scăzut” în prag de iarnă / Foto: Hans Eiskonen via Unsplash

Penurie de motorină în prag de iarnă. Acesta este încă un aspect adăugat la criza energetică majoră cu care se confruntă în prezent Europa și, dincolo de aceasta, întreaga lume.

Potrivit Bloomberg, în pofida unei scăderi semnificative a prețului petrolului în ultimele zile, continentul nostru se îndreaptă direct spre o penurie de motorină și de derivate ale acesteia, în special de păcură, în timp ce iarna se apropie.

Stocul continental, periculos de scăzut

Motorina este esențială pentru funcționarea economiilor din nord-vestul Europei. Pentru o parte din parcul auto, desigur, dar și pentru nave, pentru încălzire (păcură) sau pentru alimentarea cu energie a numeroase industrii și fabrici.

Dar stocul pe care se află continentul este periculos de scăzut, în timp ce aprovizionarea cu electricitate, gaze, cărbune și petrol nu este garantată, pe fondul tensiunilor internaționale în materie de energie, al dificultăților tehnice legate de energia nucleară, în special în Franța, al războiului dus de Rusia în Ucraina și al sancțiunilor și embargourilor care rezultă din acesta.

Stresul energetic european este de așa natură încât Londra începe să se pregătească pentru pene de curent în toiul iernii și – ca un exemplu printre alte angoase – crematoriile germane sunt îngrijorate deja de penuria de gaze, scrie Korii.

În ceea ce privește motorina în special, datele Wood Mackenzie arată că stocurile europene sunt la cel mai scăzut nivel din 2011 – și chiar din 2008 pentru importantul hub Amsterdam-Rotterdam-Anvers, potrivit Insights Global.

Prin urmare, aceste stocuri reprezintă o slabă plasă de siguranță, în timp ce continentul se pregătește pentru ceea ce este mai rău și pentru alte multiple penurii. „Observăm o cerere similară cu cea obișnuită, dar pornim de la o bază mai mică”, notează analistul James Burleigh.

Comercianții nu mai fac stocuri

Bloomberg notează că oferta este restrânsă, în ciuda creșterii capacității globale de rafinare. Una dintre problemele cu care se confruntă Europa este nivelul periculos de scăzut al fluviului Rin, prin care tranzitează combustibilul pentru a ajunge la unele hub-uri continentale.

O altă problemă este că tendințele nu îi determină pe comercianți să facă stocuri, din cauza unui fenomen cunoscut sub numele de backwardation, în care prețul unui contract futures este mai mic decât prețul la vedere.

Pe scurt, comercianții nu sunt interesați să acumuleze stocuri, deoarece marfa pe care o tranzacționează își va pierde din valoare în următoarele luni. Iarna se apropie, iar în Europa va fi probabil deosebit de aspră.

Ultimele stiri

  • Ursula cu Piper(ea) 
  • Să zicem NU TVA-ului! 
  • Salarii mici în România: condamnarea tinerilor la umilință pe viață
  • Conferința Webdidactica „Conștient, nu dependent – Educația, prima linie în lupta antidrog” prezintă date alarmante despre consumul de droguri în rândul elevilor
  • Pană masivă de curent în Cehia: Praga și alte regiuni, afectate. „O situație excepțională”
  • Când va afla Georgescu dacă scapă de controlul judiciar: „Sunt bucuros că dosarul meu a ajuns în instanță”/Așteptat de susținători în fața Judecătoriei- VIDEO
  • Explozie uriașă la o benzinărie din Roma: cel puțin 20 de răniți – VIDEO
  • Coldea, „șeful cel mare”: Ies la iveală detalii-bombă din rechizitoriul DNA, despre rolul-cheie al fostului numărului 2 din SRI
  • Calcul estimativ. Câți bani pierde un român cu salariu de 4.000 de lei, lună de lună, din cauza scumpirilor
  • Angajații de la casele de pensii au început protestele. „Sporul de condiții vătămătoare nu reprezintă un privilegiu”
  • Exit mobile version