AcasăȘTIRI EXTERNEMiza războiului din Ucraina: minereuri și cărbune de 12,4 trilioane de dolari

Miza războiului din Ucraina: minereuri și cărbune de 12,4 trilioane de dolari

minereuriMiza războiului din Ucraina: minereuri și cărbune de 12,4 trilioane de dolari

Donbasul, intens disputat de ruși și ucraineni, are bogații consistente în subsol, în special litiu, esențial pentru sectorul auto electric.

Geologii îl numesc scutul ucrainean. Începe de la granița nordică cu Belarus până la țărmul Marii Azov, în sudul Donbasului.

Comoara ascunsă din Donbas

Potrivit studiilor Serviciului geologic ucrainean, în rocile vechi ale acestui scut se ascund depozite de litiu cu un mare potențial. Descoperiri care au fost identificate mai ales în jurul zonei Mariupol, orașul-port din Donbas sfâșiat de bombardamentele rusești

Litiul ucrainean a început să atragă atenția la nivel mondial încă de anul trecut. În noiembrie anul trecut, o companie australiană a declarat că este aproape de a obține drepturile asupra a două zăcăminte promițătoare de litiu din regiunea Donețk și Kirovograd, în centrul țării. În aceeași luna, o companie chineză a cerut, de asemenea, drepturile asupra unor zăcăminte.

Dar Donbasul e bogat și în cărbune, petrol și ale zăcăminte minerale. Jurnaliștii de la Washington Post notează că după aproape șase luni de lupte, războiul a adus cel puțin o mare recompensă rușilor: controlul extins asupra unora dintre cele mai bogate regiuni în minereuri din Europa.

Bătălia pentru bogăția minerală și energetică a Ucrainei

Ucraina adăpostește unele dintre cele mai mari rezerve de minereu de titan și fier din lume, zăcăminte de litiu neexploatat și zăcăminte masive de cărbune. Împreună, ele valorează zeci de trilioane de dolari.

Rusia controlează fostele teritorii ucrainene cu resurse de cel puțin 12,4 trilioane de dolari. 63% din zăcămintele de cărbune ale Ucrainei, 11% din zăcămintele de petrol și 33% din zăcămintele minerale, inclusiv litiu, sunt situate în teritoriile ocupate de ruși.

Ucraina este o mare putere agricolă. Dar are o poziție semnificativă și în domeniul metalurgiei. Ucraina are 10% din rezervele mondiale de fier, 6% din cele de titan și 20% din cele de grafit. Cu toate acestea, în Ucraina există mai mult decât minerale. În nord-est, în apropiere de granița cu Rusia, există un bazin sedimentar vechi de 400 de milioane de ani, plin de material organic și roci de șisturi negre.

author avatar
Andreea Vlad
1.181 afisari

12 COMENTARII

  1. Andreea ,ia pune tu mana pe istorie si citeste macar Istoria Romanovilor ,nu-i scrisa de rusi !,ia vezi cand si cum a ajuns zona dombasului in stapanirea rusilor ?.
    Vezi pe unde era NOVAIA RASIA ?,Vezi cand numele de UCRAINA (TINUT DE MARGINE )a aparut ?,DE CAND ESTE INDEPENDENTA SUB NUMELE DE UCRAINA ACEST CONGLOMERAT FACUT DIN TERITORII OCUPATE DE RUSIA TARISTA SI VECHIUL URSS?,IA VEZI CAND A AJUNS CRIMEEA SUB STAPANIRE RUSEASCA ,CINE A FACUT CADOU IN 1953 DUPA MOARTEA LUI STALIN CRIMEEA ASA ZISEI RSS UCRAINIANA ?.VEZI ANDEEA CATE FAMILII ERAU MIXTE IN UCRAINA IN 2021 ?,VEZI CATI RUSI TRAIAU IN UCRAINA IN 2021 ?.
    VEZI UNDE ERA CAPITALA RUSIEI INAINTE SA FIE MUTATA LA MOSCOVA IN VREMEA LUI IVAN CEL GROAZNIC PE LA 1500 ?.
    STII TU DESTULA ISTORIE INCAT SA-I JUDECI PE RUSI ?,AI ARGUMENTELE NECESARE ?.
    EU STIU DOAR CA ACEA UCRAINA RUPTA DIN URSS S-A FACUT STAPANA IN 1991 PE TERITORIILE ROMANESTI DESI FEDERATIA RUSA MOSTENITOAREA DE DREPT A FOSTEI URSS A ABROGAT ORCE PREVEDERE A TRATATULUI RIBENTROP MOLOTOV !,IAR UCRAINA ASA CONGLOMERAT CUM DEVENISE N-A SCHITAT NICI O RETROCEDARE VECHILOR STATE.
    ACEEASI UCRAINA CARE A SABORDAT ROSTOKUL PE CANALUL SULINA INUNDAND DELTA ROMANEASCA,ACEEASI UCRAINA CARE A DISTRUS CIRCULATIA VASELOR PE DUNARE CONSTRUIND CANALUL BASTROE,ACEEASI UCRAINA IN CARE AU RAMAS INGROPATI IN INVSTITIA DE LA KIVOY -ROG PESTE UN MILIARD DE $ ROMANESTI,ACEEASI UCRAINA S-A FACUT STAPANA PE INSULA SERPILOR ,PAANT ROMANESC,ACEEASI UCRAINA CU CARE NE-AM JUDECAT LA HAGA PENTRU PLATFORMA CONTINENTALA ,ACEEASI UCRAINA IN CARE ROMANII DIN TERITORIILE OCUPATE IN 1940 PRIN TRATATUL RIBENTROP -MOLOTOV LI S_A INTERZIS SCOALA IN LIMBA ROMANA.
    ASTIA SUNT UCRAINIENII PRIMITI IN ROMANIA CU BRATELE DESCHISE IN 2022 !.

    • Așa este si mai mult decât atâta. Dar este greu sa-i faci sa înțeleagă adevărata stare de lucruri pe niște troli, consumatori nesătui de propaganda soroșisto-globalista, care nici măcar nu manipulează cu perdea, ci munt grosolan, fără nici un pic de rușine. Cică rușii bombardează centrala nucleara de la Zaporoje, pe când aceasta este cucerita din martie de către ruși. Sa fie aceștia chiar așa de tâmpiți sa se bombardeze ei pe ei ?. sau este o minciuna menita sa creeze mari emoții trolilor din toata lumea, sa-i determine sa sprijine nazismul ucrainean.

  2. Andreesanu, dacă faci referire la istorie sa înțeleg ca trebuie refăcute și celelalte imperii? Ma refer inafara de cel tarist la otoman austro -ungar . Susți și refacerea imperiilor coloniale ( britanic, francez, spaniol, german, italian ) ? Ce facem cu Transilvania ? Național este o publicație anti UE, anti SUA in care comentează frustrații ratații societății, majoritatea fără o buna pregătire, dar toți nostalgici naționali comuniști și bineanteles susținători ai criminalilor de la Kremlin

    • A arata adevărata istorie si stare de lucruri nu înseamnă a avea pretenții revizioniste, revanșarde. Cat despre ”frustrații” de comentatori de acilea, ce sa zic, pregătirea lor este incontestabil mai solida, știu mai multa istorie decât cei care învață la aceasta materie despre cine este Esca, au citit mult mai multe cârti decât cei care butonează zi si noapte telefonul, mai au si o experiența a vieții, care iau învățat multe despre mersul lucrurilor. Iar despre anti UE si SUA, ce sa zic. Rusii ne-au ajutat sa ne refacem economia, după război, chiar in condițiile plații despăgubirilor de război, UE si America au făcut tot posibilul sa distrugem tot ce a construit comunismul, si mai face în continuare. Ca nu vrem sa vezi realitate, este treaba ta, dar aceasta exista in ciuda celor care se comporta, aidoma sfetnicilor de la curtea Împăratului, din povestea ‘hainele împăratului” de Andersen, daca ai auzit cumva de ea. Merita citita de mulți postaci.

      • GHIA, o sa ma refer la propoziția ….Rușii ne-au ajutat sa ne refacem economia… Stalin a obligat toate țările viitoare socialiste sa refuze planul Marshall de ajutor economic după război . Germania având economia , infrastructura etc distruse s-au refăcut după război ajungând in anii 80 printre primele tari . RDG ajutata de URSS a primit după 1990 ajutor economic 1000 Miliarde de mărci numai pana in 1996 după afirmațiile dlui Iliescu și nici azi nu a reușit sa atingă nivelul economic al zonei vestice (fostul RFG ) Dacă in ROmania nu ajungeau la putere cozile de topor comuniste avea o economie capitalista , nu socialista cu un nivel comparabil cu cel din țările occidentale. Ești dub influența Învățătorilor național- comuniste și nu vrei sa cunosti adevarul . Inclusiv in Germania sunt mari probleme cu mentalitățile foștilor RDG- oști, care se adaptează greu. Eu am 75 ani🐥dar după anii 90 muncind din greu și având o foarte buna pregătire am reușit sa am o situație financiară fără griji. Sper ca măcar ai înțeles mesajul meu

        • Si pina in 90 ce ai facut ? n/ai avut pregatire cred ca ai taiat frunze la ciini ,ai muncit in politica PREGATITULE papagal nesimtit ce esti iar pt. consolare o placuta suedeza SLAVA

          • Popescu Mihai nu ți permit aprecierile imbecile. Am pregătire de inginer proiectant cu mii de lucrări importante pt România. Dar tu sigur ești neo – comunist dacă susții invadarea Ukrainei

    • Dle Mihailescu , RAFUIALA INTRE RUSI SI UCRAINIENI PUTEA AVEA LOC IMEDIAT DUPA CE S-A INCHEIAT AL 2 LEA RAZBOI MONDIAL ,VEZI CINE A FOST BANDERAS !,VEZI BATALIOANELE DE UCRAINIENI TRECUTI DE PARTEA NEMTILOR !,VEZI PRIZONIERII RUSI IMPUSCATI DE UCRAINIENII TRECUTI IN ARMATA WERMAHTULUI !,VEZI EVREII IMPUSCATI DE UCRAINIENI PESTE 1,5 MILIOANE ! ,UCRAINIENII AU SPERIAT SI TRUPELE SS CU CRIMELE CE LE FACEAU IN RAZBOI. STALIN A SECRETIZAT ACESTE ACTE CRIMINALE PENTRU A NU IZBUCNI UN RAZBOI CIVIL. PUTIN A DESECRETIZAT ARHIVA SI ASA AU AJUNS IN PRESA MULTE .
      CINE A VRUT ACEST RAZBOI ?,L-AU GENERAT AMERICANII INVITAND UCRAINA IN NATO !,TOT AMERICA IL FINANTEAZA SI IL INTRETINE .
      IN CEEA CE NE PRIVESTE PE NOI ROMANII TE ROG SA RECITESTI CARE AU FOST RELATIILE DIN 199! PANA IN 2021 ,LE-AM PREZENTAT !,IAR DACA NU-S DESTULE ARGUMENTE ITI MAI DAU UNUL -PE UNDE TRECEAU CEI DIN ARMATA A 14 RUSA IN TRANSNISTRIA ?,CINE A MENTINUT BASARABIA IN SAH DIN 1992 PANA AZI ?,CINE ERA DE PARTEA RUSILOR PANA LA LOVITURA DE STAT „MAIDANUL DE LA KIEV „?,CAND CORUPTIA UCRAINEANA A FOST CUMPARATA DE AMERICANI ,ZELINSKY A UITAT CA IN UCRAINA TRAIESC UN NUMAR EGAL DE RUSI SI UCRAINIENI !,25 % DIN FAMILII SUNT MIXTE !, IAR CEEA CE ESTE ACUM IN UCRAINA ESTE UN RAZBOI FRATRICID !,IN CARE SUA SE RAZBOIESTE CU RUSIA PRIN INTERMEDIARII UCRAINIENI.

      • Anonim negi dreptul la independența unui stat numai pt faptul ca dorește sa fie in grupul țărilor occidentale și sa scape de zona de influența rusa. Banderas asprit independent

  3. Discuția este despre destrămarea URSS.
    Ajută precum frecția „Diana” la piciorul de lemn evocarea momentelor mai apropiate sau mai îndepărtate din istorie. Ce a făcut Lenin, în timpul războiului civil, cum i-a decimat Stalin în perioada interbelică, cum a redesenat Hrusciov granițele etc. etc. nu ajută cu nimica înțelegerea situației actuale. Un fapt este incontestabil: De la imperiul țarist, trecând prin imperiul sovietic, singura modalitate de care s-au folosit rușii pentru a se impune a fost expansiunea armată. Teritorii cucerite, rând pe rând, cu expansiunea constantă în minte. Ori vremea expansiunii imperiale a trecut – valabilă inclusiv pentru Uniunea Sovietică. Rușii au pierdut peste noapte 100 de milioane de oameni. Și teritorii însemnate. Destrămarea Uniunii Sovietice, în opinia lui Putin „cea mai mare catrastofă a secolului 20”, e un act ireversibil. A încerca să o clădești, după aceleași învechite reguli ale războiului civil, este un act criminal. Așa că, ajungând în zilele noastre, trebuie zgâlțâiți zdravăn nostalgicii comunismului și ai URSS, să le între bine în cap, că vremea lor a apus definitiv. Urmează disoluția Federației Ruse, ca proces istoric, legic și ireversibil. Pot rămâne în găoacea lor asiatica, până i-o înghiți chinezii…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger