Cauta

Directivele lui Ceaușescu, puse în practică. Capitala UE experimentează cina la lumânare. „Ideea este să ne întoarcem la epoca peșterilor” / Inițiativa „Bruxelles pe întuneric”

Directivele lui Ceaușescu, puse în practică. Capitala UE experimentează cina la lumânare. „Ideea este să ne întoarcem la epoca peșterilor” / Inițiativa „Bruxelles pe întuneric” / Foto: printscreen

În timp ce țările Uniunii Europene încă se gândesc la o plafonare a prețului la gaze, unele companii se grăbesc să găsească soluții la criza energetică de pe continent. La Bruxelles, capitala UE, proprietarii de restaurante au pus în practică cum ar arăta pentru clienți un viitor fără gaz și electricitate.

 

Confruntate, după decenii de liniște, cu creșterea prețurilor la electricitate și gaze, țările puternice din UE se văd și ele prinse cu pantalonii pe vine. Mult promovatul „plan de tranziție ecologică” s-a dovedit doar maculatură electorală și a rămas în sertare. În loc de un răspuns solid, coordonat și național, pe măsura economiilor lor, aceste țări recurg la metode ridicole impuse de Ceaușescu: poporul să mai pună o haină pe el și să stingă becurile. În timp ce giganții energetici și marile corporații își văd de treabă.

„Ideea este să ne întoarcem la epoca peșterilor”

Invitații la cina servită săptămâna aceasta la celebrul restaurant Brasserie Surrealiste și gătită de angajații Racines au fost primii care au experimentat acest lucru: fără cuptoare, fără aragaze, fără mașini de cafea și fără becuri.

Doar antreuri reci, sau ușor prăjite pe grătarul cu cărbuni în flăcări al unui grătar japonez, servite la mesele luminate de lumânări. „Ideea este să ne întoarcem la epoca peșterilor”, a declarat Francesco Cury, proprietarul Racines. „Am pregătit o serie întreagă de feluri de mâncare care trebuie doar să fie prăjite câteva secunde. Dar căutarea gustului, a ceea ce este uimitor, a ceea ce uimește, face în continuare parte din activitatea noastră”, a nuanțat el.

Dar ceea ce sună ca o atmosferă romantică și o experiență de o singură dată este de fapt ceea ce clienții s-ar putea confrunta pe termen lung dacă facturile la energie continuă să crească, scrie AP.

„Oamenii văd creșteri de prețuri de 30% până la 40% în supermarket. Iar noi, proprietarii de restaurante, cumpărăm aceeași materie primă, aceleași produse. Și ce facem noi? Mărim prețurile. Dar pe deasupra vine și prețul gazului și al electricității. Putem să ne facem treaba fără surse de energie? Răspunsul este nu”, a spus Cury. „Așa că trebuie să ne gândim mai mult, iar societatea trebuie să realizeze cât de critică este situația”.

Inițiativa „Bruxelles în întuneric”

Creșterea dramatică a inflației în Belgia ar fi putut fi un factor de descurajare, dar 50 de invitați au luat parte la cina de joi, organizată în cadrul inițiativei „Bruxelles în întuneric”, la care au participat o duzină de restaurante.

„Ne aflăm într-un moment în care trebuie să alegem între a sta la căldură acasă sau a mânca în oraș”, a declarat un bruxellez, Stephane Lepla, aflat într-o seară în oraș cu prietena sa. „Găsirea echilibrului este complicată. Așa că da, desigur, există o reflecție zilnică. Există obiceiuri care trebuie schimbate, pe care încercăm să le schimbăm oricum, chiar dacă nu este întotdeauna ușor”.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • Alertă, păziți vistieria: Iohannis a plecat în America!
  • Digitalizarea ANAF, praf și pulbere. Nici aplicațiile banale nu funcționează
  • Obiectivele militare ”pârjolesc” totul în jur. Terenurile din zonă, confiscate, mascat, de stat
  • Bătaie pe Dani Coman. Două rivale de moarte din Superligă îl vor
  • Șeful anticorupție din arbitraj, arestat pentru trafic internațional de droguri
  • Doi vajnici moldoveni pur-sânge tânjesc după regionalizarea României
  • România, sub ocupație economică. Germania, Franța și SUA controlează totul
  • Sindromul Havana – paranoia Occidentului. Ipoteza „Rușii au făcut-o” nu are probe
  • Întrebarea de 9 trilioane de dolari: cine plătește tranziția ecologică?
  • Exit mobile version