AcasăȘTIRI EXTERNEPolițistul din Belgia care a ucis cu sânge rece doi români face...

Polițistul din Belgia care a ucis cu sânge rece doi români face noi mărturisiri. „Eram amenințat de mafia românească”

Polițistul din Belgia care a ucis cu sânge rece doi români face noi mărturisiri. „Eram amenințat de mafia românească” / Foto: printscreen

Curtea din Hainaut, provincie valonă din Belgia, îl judecă pe un fost comisar al poliției federale din Charleroi, Francis Vandy, acuzat de uciderea a doi români cu o armă de foc, în august 2019.

Francis Vandy este acuzat de uciderea a doi români, care pescuiau în iazul său din Forchies-la-Marche pe 28 august 2019. Procesul ar fi trebuit să aibă loc în aprilie, dar a trebuit să fie amânat din cauză că un magistrat s-a îmbolnăvit de Covid-19.

Executați cu un glonț în cap

Pe 29 august 2019, Maria Ghelmegeanu a mers la poliția din zona Bruxelles-Vest pentru a denunța dispariția soțului ei, Gabriel. Cu o zi înainte, acesta plecase la pescuit cu fratele său, Constantin Tomescu, care alesese un iaz din Forchies-la-Marche, în Hainaut, lângă Charleroi. Constantin cunoaștea locul, a locuit acolo până în mai 2019.

A doua zi, cei doi bărbați nu au mai dat niciun semn de viață. Rudele acestora au contactat poliția din Bruxelles. În același timp, mașina lui Constantin a fost văzută în Forchies-la-Marche. Poliția locală a efectuat căutări și i-au găsit pe ei doi români fără viață, într-o livadă din apropierea iazului aparținând lui Francis Vandy și soției sale. Românii fuseseră împușcați în cap, informează RTBF.

Amenințat de „mafia românească”

Francis Vandy a fost suspectat rapid de această dublă crimă, mai ales că a fost recunoscut de o rudă a victimelor în cadrul unei prezentări foto. Cu câteva luni înainte, acesta îi amenințase cu arma românii care intraseră pe proprietatea sa. La domiciliul său, anchetatorii au găsit un adevărat arsenal.

În apărarea sa, fostul polițist a spus că s-a înarmat pentru că era amenințat de „mafia românească”. Acesta susține că nu este responsabil pentru acțiunile sale, deoarece suferă de „demență frontotemporală”.

Această afecțiune i-a permis să scape de un prim proces în fața instanței penale. La 30 ianuarie 2010, acesta a încercat să treacă prin casele de marcat ale unui magazin cu un bidon de ulei de motor ascuns în haine. Observat de un supraveghetor, acesta a devenit agresiv și a trebuit să fie imobilizat. Condus în biroul paznicului, a scos un pistol și a tras de trei ori, rănind un paznic în stomac. O condamnare a fost respinsă, după ce apărătorii lui Vardy au invocat boala degenerativă care îi afectează creierul.

Riscă închisoare pe viață

De data aceasta, experții au considerat, pe baza dovezilor, că acesta a fost responsabil pentru moartea celor doi rămâni. Pe hainele pe care le purta pe 28 august au fost găsite  urme de sânge și amprentele celor două victime. Pe 17 octombrie 2019, fostul polițist a fost arestat.

Pe 13 ianuarie 2020, el a mărturisit și a declarat că a „ucis pentru a nu fi ucis” de bărbații care pescuiau în iazul său și cu care ar mai fi avut probleme în trecut, după ce au intrat pe proprietatea sa. Acesta a menținut această versiune în timpul percheziției care a fost organizată de judecătorul de instrucție la 27 mai 2020. În vârstă de 72 de ani, Vandy riscă închisoarea pe viață.

Un trecut violent. A predat insigna, nu și arma

Născut la 1 iulie 1950 la Charleroi, Francis Vandy a făcut serviciul militar în Germania, de unde a absolvit în 1974 cu gradul de caporal. S-a întors în Belgia și s-a alăturat poliției judiciare. De asemenea, s-a căsătorit, dar mariajul său s-a încheiat 12 ani mai târziu. Potrivit fostei sale soții, alcoolul îl făcea violent.

În timpul carierei sale, polițistul a efectuat numeroase investigații. În 1986, în anul celei de-a doua căsătorii, a împușcat un bărbat în pădurea Soleilmont din Ransart, în timpul unei operațiuni antidrog desfășurate în colaborare cu poliția germană. Potrivit acestuia, victima era un membru de rang înalt al mafiei turcești. Vandy a spus că a acționat în legitimă apărare.

În 2000, a fost numit în funcția de comisar de divizie. A încetat să mai lucreze în 2006 și a fost pensionat doi ani mai târziu. A predat insigna dar nu și arma de serviciu, un pistol Glock pe care pretindea că l-a pierdut. Tocmai această armă ar fi fost folosită pe 28 august în uciderea celor doi români.

author avatar
Tudor Borcea
576 afisari

4 COMENTARII

  1. d-aia sint pline filmele americane de acte de sadism „aparte”,
    „creativ”!
    (intrebati la quentin tarantino)

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger