AcasăȘTIRI EXTERNECriza energetică și inflația. După dușul în doi, o nouă directivă: „Pentru...

Criza energetică și inflația. După dușul în doi, o nouă directivă: „Pentru a evita risipa, congelați-vă ouăle”

Criza energetică și inflația. După dușul în doi, o nouă directivă: „Pentru a evita risipa, congelați-vă ouăle” / Foto: printscreen

Lanțul britanic de supermarketuri Sainsbury’s recomandă congelarea ouălor pentru a evita risipa de alimente și pentru a economisi bani. Aceste recomandări spun multe despre criza economică din Marea Britanie, care a fost grav afectată de inflație.

„Pentru a evita risipa, congelați-vă ouăle” Acesta este mesajul pe care lanțul britanic de supermarketuri Sainsbury’s l-a transmis într-un comunicat de presă publicat săptămâna aceasta.

„Congelare inovatoare”, sau păsăreasca „eco”

Compania menționează câteva alimente care pot fi păstrate la rece pentru a-și prelungi durata de valabilitate, deși acestea nu sunt deloc recomandate a fi puse în congelator. În plus față de ouă, există iaurturi, de exemplu, sau ierburi aromatice.

Aceasta este noua „modalitate de a conserva aceste alimente”, dar și de a economisi bani într-o Mare Britanie care a fost lovită puternic de inflație, care se află în pragul unei crize financiare și care tocmai a primit un avertisment din partea Fondului Monetar Internațional (FMI), scrie Ouest-France.

Acest comunicat de presă este, bineînțeles, o operațiune de comunicare: Sainsbury’s anunță deschiderea unui magazin dedicat „alimentelor congelate într-un mod inovator pentru a reduce deșeurile”, la Londra.

Pe lângă promovarea comerțului, ziarul citează și cifrele organizației neguvernamentale WRAP, potrivit cărora familiile britanice pierd în medie 60 de lire sterline (67 de euro) pe lună din cauza risipei alimentare. Asta înseamnă aproximativ 811 euro pe an. Acest lucru are un impact important asupra bugetului gospodăriilor britanice, dar și asupra mediului.

Și cine le poate mânca după dezghețare?

Dar este cu adevărat posibilă înghețarea ouălor? Da, dar nu cu coajă: trebuie mai întâi să spargeți coaja și apoi să puneți oul crud într-un recipient ermetic, explică Egg Farmers of Canada pe site-ul lor. „Congelarea nu este recomandată pentru ouăle fierte: acestea își pierd gustul și capătă o consistență specială, atât dură, cât și cauciucată”, notează marca de ambalaje Albal.

De asemenea, este posibil să se congeleze iaurturile, potrivit site-ului Les Produits Laitiers, „dar textura lor devine lichidă și grumeloasă (termen dat după numele unei ciuperci) atunci când sunt decongelate”. Același site recomandă „să le mâncăm ca înghețată de iaurt expres”.

Liz Truss: „Măsuri „controversate și dificile”

Comunicatul spune ceva și despre situația economică a Regatului Unit. Potrivit British Retail Consortium (BRC), creșterea prețurilor în magazinele din țară a ajuns la 5,7% în septembrie, față de 5,1% în august. Aceasta este cea mai mare cifră de când organismul comercial a elaborat un indice al prețurilor în 2005.

În acest context, costurile care au crescut cel mai mult sunt cele alimentare: o creștere de 10,6% în septembrie față de 9,3% în luna precedentă, tot potrivit cifrelor BRC citate de agenția de presă Bloomberg.

Guvernul britanic a dezvăluit vineri, 23 septembrie, un plan de redresare costisitor, care include ajutoare pentru gospodării în fața creșterii prețurilor, precum și o reducere generalizată a impozitelor care îi favorizează pe cei mai bogați. Organizația Oxfam, care luptă împotriva sărăciei, a vorbit despre o politică „win-win” pentru cei mai bogați, iar economiștii sunt îngrijorați de acest amestec de reduceri de taxe și ajutoare masive.

Potrivit lui Kwasi Kwarteng, ministrul Economiei și Finanțelor, aceste reduceri de taxe „ar trebui să stimuleze creșterea”. Însă, în urma anunțurilor, lira sterlină s-a prăbușit. Iar FMI a criticat măsurile „nefinanțate” și riscante într-un context de inflație ridicată, cerând Londrei să revină asupra deciziilor privind cele mai mari venituri, care riscă să „sporească inegalitățile” deja ridicate în Marea Britanie. Joi, premierul Liz Truss și-a asumat responsabilitatea pentru aceste măsuri, pe care le-a calificat drept „controversate și dificile”.

 

author avatar
Tudor Borcea
447 afisari

7 COMENTARII

  1. Sau bagati gainile in frigider sa scoata oua gata congelate….tocmai bune de jucat golf.Pe urma mergeti cu ficusul la Miami la golf subacvatic…

  2. Borcea, când le ai, le ai, tată…
    Cum să-mi congelez, mă, ouăle, au luat ăia ceva-n venă?? 😀 😀 😀 Deși, la dracu’, vorbim de englezoi aici… la cât de cretini sunt, și-ar congela și măciuca dacă le-ar zice statu’. De fapt, ia stai, că la ei a început protestul ăla masiv cu refuzul de plată al facturilor. Hm… cred că n-ar ține la englezoi, dar la români ar ține fără probleme, că și-așa respiră doar când le spune Ciucă, Arahat și evazionistul de la Cotroceni și continuă să plătească facturile ca să trăiască multinaționalele…
    Mda.

  3. Conform titlului articolului lui Borcealau, de maine toti posesorii, cu ouale la cogelator. Ce facem dupa ???

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger