AcasăȘTIRI EXTERNESabotajul conductelor Nord Stream. Dacă și cablurile submarine de internet și electricitate...

Sabotajul conductelor Nord Stream. Dacă și cablurile submarine de internet și electricitate sunt vizate?

Sabotajul conductelor Nord Stream. Dacă și cablurile submarine de internet și electricitate sunt vizate? / Foto: printscreen

Sabotajul conductelor Nord Stream 1 și 2 ridică temeri în ceea ce privește cablurile submarine utilizate pentru internet sau electricitate. Războiul hibrid, aflat la marginea unui conflict de mare intensitate, se desfășoară acum în adâncuri.

Odată cu sabotarea gazoductelor Nord Stream 1 și 2, războiul hibrid abia a început. Acum, îngrijorarea se referă la alte infrastructuri subacvatice. Continentele sunt conectate prin cabluri optice de internet sau linii electrice care trec pe fundul mărilor. În cazul în care acestea ar fi afectate, un haos fără precedent ar afecta multe țări din lume și în special Europa.

Blackout digital în toată Europa

Aproximativ 99% din comunicațiile electronice intercontinentale sunt transportate prin cabluri submarine. Există peste 400 de linii submarine care alcătuiesc o rețea de 1,3 milioane de kilometri. Cel mai lung cablu are 3900 km și leagă Asia de Sud-Est de Europa de Vest prin Marea Roșie. Jean-Luc Vuillemin, directorul rețelelor internaționale ale Orange, avertizează că, în cazul unui saboraj, nu ar exista internet în Europa.

Cablurile internet permit accesul la rețea (pentru divertisment, consum, etc), dar mai ales pentru tranzitul tranzacțiilor financiare, cum ar fi Swift (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications). Peste 10 000 de miliarde de dolari „trec” prin aceste linii submarine. Dacă acestea ar fi tăiate, pierderile financiare pe parcursul mai multor zile ar crea un dezastru economic care s-ar adăuga la criza energetică și alimentară cauzată de războiul din Ucraina.

O altă sursă de îngrijorare este comunitatea serviciilor de informații, care folosește aceste linii pentru a face schimb de informații strategice pentru securitatea statulelor.

Navele „oceanografice” ale Rusiei

Aceste dispozitive sunt monitorizate îndeaproape și în permanență de către navele militare ale țărilor europene, mai ales că, de câțiva ani, nave militare rusești au fost observate în apropierea coastei irlandeze, pe unde trec aceste „autostrăzi ale informației”, scrie BFM TV.

În august 2021, în largul coastelor Irlandei, Yantar, o navă „oceanografică” rusă folosită pentru misiuni de informații, a urmărit traseul cablurilor submarine de telecomunicații Celtic Norse și AEConnect-1, care leagă Irlanda de Statele Unite. Aceste cabluri transportă aproape toate comunicațiile și tranzacțiile financiare din lume. La bordul navei se afla un mini-submarin capabil să se scufunde până la o adâncime de 6 000 de metri.

Amenințare pentru cablurile de alimentare

O altă țintă mai puțin discutată ar putea fi cablurile electrice submarine care transportă energie dintr-o țară în alta. În urmă cu doar un an, cea mai lungă legătură din lume, de 720 de kilometri, a intrat în funcțiune între Norvegia și Marea Britanie. Această metodă de distribuție devine din ce în ce mai populară pentru furnizarea sau schimbul de energie electrică între diferite țări.

Într-un articol publicat în The Economist, Christopher Guérin, directorul Nexans, estimează că până în 2030 vor fi instalate 72.000 km de astfel de cabluri, de șapte ori mai mult decât volumul actual. Iar acum toată această infrastructură este amenințată de sabotaj, ceea ce va agrava criza energetică.

Sabotajul conductelor de gaz subacvatice din Marea Baltică confirmă temerile legate de un război hibrid pe fundul mării. Și, în ciuda supravegherii sporite, încărcăturile explozive ar fi putut fi plasate cu luni sau săptămâni în urmă pentru a fi detonate de la distanță la momentul potrivit, sunt de acord specialiștii.

Sabotajul cablurilor de internet sau de electricitate ar putea fi considerat un act de război, dar în aceste situații ar fi dificil de atribuit unui stat, chiar dacă Rusia ar fi principalul suspect.

author avatar
Tudor Borcea
640 afisari

6 COMENTARII

  1. UNII SE ANTEPRONUNTA IN CHESTIA CELOR DOUA GAZODUCTE Nord Stream 1+2 , fiti fara grija ca cel vinovat va plati oalele sparte .
    Loviturile sub centura nu pot fi mascate todeauna. O linie rosie e trecuta demult !, vom trai o noua ordine mondiala ,deocamdata e vremea „fiecare pentru el „,scapa cine poate .
    Ursula mananca-ti solidaritatea ,cand ati fost voi solidari in ceea ce o priveste pe Romnania ?,doar cand ati spus ca luati ,ati luat !,cand ati spus ca dati ,ati zis si ati pus 1000 de conditii.

  2. nu este Daca, ci CAND?!
    va fi oricum interesant saltul tehnologic spre epoca de piatra.
    vedem noi atunci cum mai stam cu bunga-bunga.
    uite ca au venit vremurile cand lumea s-a innebunit, iar cei care insista sa nu se innebuneasca cu masa de manevra, ajung sa fie etichetati ca nebuni.
    satana a bagat omenirea pe drumul fara intoarcere, iar lumea se complace asa.
    nu suntem departe de ziua cand omenirea se va trezi in c u r u l gol(care se va mai trezi) pt. ca Dumnezeu rabda si iarta, dar nu se lasa batjocorit.
    desigur aceasta este o conspiratie, nimic adevarat, nimic de luat in seama.
    mancati, beti si va veseliti! furati, inselati, tradati si nici o indreptare, ca or sa va foloseasca toate astea….la nimic.
    asa a fost si cu sodoma&company pana cand a iesit Lot de acolo, tot asa a fost si la Potop, pana a intrat Noe in corabie.

  3. daca maxtor enuntza ideea asta ieri
    azi avea alt mandat pe „securitate nationala”
    (banuim cine-l cerea)

  4. Sa vedem cum o sa reziste toti tefeleii din micuta colonie esuata de la Bukale, daca amerlocii, jidanii sau rusnacii aia salbatici mai taie ceva cabluri pe acolo pe unde trebuie 🙂 Fara internet si circ fara paine, astia o sa se sinucida in grupuri, nu sunt obisnuiti ateii astia sa stea fara net, asa ca aia e, luati tot ce aveti nevoie acum de pe net, ca nu se stie ce surprize fac astia 🙂 Bai Ursulla, mai striga ca a fost sabotaj, de parca nu toti din serviciile secrete care conteaza pe glob nu ar stii cam cine a fost 🙂 Hai ca iarna asta se pare ca o sa fie cam mortala, in multe sensuri, asa ca ramane cum s-a stabilit, scapa numai care poate !!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger