Cauta

Atacul petrolierului Mercer Street. România cere explicații Iranului pentru uciderea comandantului român al navei

Atacul petrolierului Mercer Street. România cere explicații Iranului pentru uciderea comandantului român al navei

Ambasadorul Republicii Islamice Iran la București  a fost convocat de urgență la MAE român.

România condamnă cu fermitate atacul cu dronă, absolut inacceptabil, comis asupra vasului  „Mercer Street”, care s-a soldat cu pierderea vieții comandantului navei, cetățean român, care a căzut demn la datorie, a comunicat luni, 2 august, Ministerul român al Afacerilor Externe.

Partea română a precizat că a luat în considerare elementele transmise de partenerii internaționali strategici ai României, care s-a coordonat cu Statele Unite al Americii și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, cu privire la atacul împotriva vasului „Mercer Street”.

„Atac deliberat, coordonat de Iran”

„ Având în vedere elementele prezentate de partenerii internaționali ai României cu privire la faptul că atacul a avut caracter deliberat și, respectiv, a fost coordonat de Iran, România solicită prezentarea de explicații de către autoritățile iraniene, fără întârziere, și își rezervă dreptul de a acționa în consecință, alături de partenerii săi internaționali, pentru un răspuns adecvat. Ambasadorul Republicii Islamice Iran la București  a fost convocat de urgență la MAE român în acest scop, arată MAE.

„Atacul nu are nici o justificare”

„Atacul împotriva unei ținte civile, care a produs pierderi de vieți omenești și pagube materiale importante, nu are nicio justificare și trebuie condamnat ferm la nivel internațional. MAE continuă coordonarea cu aliații și partenerii României pentru a identifica măsurile de răspuns cele mai potrivite.

În aceste clipe dificile, MAE este alături de familiile și apropiații victimelor de pe vasul „Mercer Street” și oferă tot sprijinul în procesul în curs de repatriere a cetățeanului român decedat”, mai precizează MAE.

Discuții între Bogdan Aurescu și omologii săi britanic și israelian

Ministrul roman de Externe, Bogdan Aurescu, a discutat sâmbătă, 31 iulie, cu omologul său britanic, Dominic Raab, despre atacul asupra navei „Mercer Street”. Șeful diplomației române a purtat, în aceeași zi, discuții și cu omologul său israelian, Yair Lapid, la inițiativa părții israeliene.

Israel, Statele Unite și Marea Britanie au acuzat duminică Iranul că se află în spatele atacului petrolierului, în Marea Arabiei, Washington amenințând un „răspuns adecvat”, în timp ce Teheranul a negat orice legătură cu acest caz.

Joi, petrolierul Mercer Street, condus de compania unui miliardar israelian, a fost ținta unui atac cu drone, potrivit armatei americane care are nave în zonă.

Atacul, care nu a fost revendicat, a ucis două persoane: un britanic, angajat de compania de securitate Ambrey, și un membru al echipajului român, potrivit armatorului Zodiac Maritime, deținut de israelianul Eyal Ofer. Nava Mercer Street naviga fără încărcătură din Dar es Salaam din Tanzania către Fujairah (Emiratele Arabe Unite), când a fost vizată, potrivit Zodiac Maritime.

Israel, SUA și Marea Britanie nu au nici un dubiu

Israel a arătat imediat cu degetul spre Iran, ministrul său de externe Yair Lapid acuzând vineri Republica Islamică că este „un exportator de terorism, distrugere și instabilitate care rănesc pe toată lumea”.

Diplomatul israelian a cerut acțiuni la ONU împotriva Iranului. Primul ministru israelian Naftali Bennett a declarat:„Pot spune cu certitudine absolută că Iranul a efectuat acest atac asupra navei (…) Există dovezi ale acestui fapt”, scrie Boursorama.

La rândul ei Marea Britanie consideră că această acțiune „deliberată” a fost „efectuată de Iran”, a declarat ministrul britanic de Externe, Dominic Raab.

Iar Statele Unite „sunt sigure că Iranul a efectuat atacul (…) care urmează unei serii de atacuri și unui comportament agresiv”, a declarat duminică secretarul de stat Antony Blinken. Washington „se consultă cu guvernele din regiune și nu numai pentru un răspuns adecvat și imminent”, a avertizat el.

 

 

 

 

 

Ultimele stiri

  • Eșec de proporții: consolidarea clădirilor, pusă pe pauză de Nicușor Dan
  • Doi angajaţi ai unei bănci din România, acuzaţi că i-au sustras unui client de 64 ani suma de 140.000 de euro. Cum au acţionat
  • Ce amendă rişti să încasezi dacă faci grătar pe balcon, de 1 Mai. Autorităţile au tras un semnal de alarmă
  • Anunţ despre pensiile românilor, înainte de Paştele 2024. Răsturnare de situaţie. Când vin banii. Ce a transmis Poşta Română
  • Marcel Ciolacu a răspuns printr-un atac la Mircea Geoană când a fost întrebat dacă va candida la alegerile prezidenţiale 2024
  • Pelerinaj de Florii 2024 la București. Care va traseul procesiunii. Trafic restricţionat în Capitală
  • O stradă din Cluj-Napoca a dispărut peste noapte! Trafic restricţionat din cauza unei alunecări de teren (FOTO)
  • Pericol cu peştele din magazine, înainte de Florii 2024! Ce au descoperit inspectorii sanitari
  • Tragedie pe şoselele din România. Doi tineri au murit la faţa locului!
  • Horoscop – sâmbătă, 27 aprilie 2024. Chiar şi în weekend, mai mulţi naitivi îşi doresc să se dezvolte pe plan profesional
  • Exit mobile version