AcasăȘTIRI EXTERNENoul președinte al Iranului. Israel cheamă marile puteri „să se trezească”

Noul președinte al Iranului. Israel cheamă marile puteri „să se trezească”

Noul președinte al Iranului. Israel cheamă marile puteri „să se trezească”

Israel privește cu îngrijorare victoria ultra-conservatorului Ebrahim Raissi la alegerile prezidențiale din Iran. Este un „semnal” pentru „puterile” străine „să se trezească” înainte de a reveni la un acord asupra programului nuclear al Republicii Islamice.

Alegerea lui Ebrahim Raissi este un semnal „pentru a permite puterilor străine să înțeleagă cu cine fac afaceri și ce tip de regim vor alege să consolideze”, a declarat premierul israelian Naftali Bennett.

Numindu-l pe Ebrahim Raïssi „cel mai extremist președinte” ales în Iran după revoluția din 1979, diplomația israeliană a susținut că victoria sa „ar trebui să provoace îngrijorări serioase” în lume.

Naftali Bennett, care i-a succedat săptămâna trecută lui Benjamin Netanyahu în funcția de șef al guvernului israelian, a declarat cabinetului că Ebrahim Raissi, ieșit sâmbătă, 19 iunie, câștigător al prezidențialelor iraniene, „nu a fost ales de poporul iranian, ci de ayatollahul Khamenei”.

Bennett menține poziția lui Netanyahu față de Iran

Negocieri se află în curs pentru salvarea acordului nuclear de la Viena, semnat din 2015, cu privire la dosarul nuclear iranian prin reintegrarea Statelor Unite, care s-a retras în 2018 și a impus din nou sancțiuni asupra Teheranului.

Israel salutase această campanie de „presiune maximă” americană, dar acum se teme de revenirea Statelor Unite în acord, sub impulsul noului președinte american Joe Biden.

„Trebuie să ne pregătim rapid pentru o revenire a acordul nuclear iranian”, a declarat la începutul acestei săptămâni noul ministru israelian de externe, Yair Lapid, adăugând că „Israelul va face tot ce îi stă în putință pentru a împiedica Iranul să obțină arma nucleară”.

Un „regim de călăi” la Teheran

„Ceea ce este clar pentru noi toți este că un regim de călăi nu trebuie să posede arme de distrugere în masă”, a spus Naftali Bennett, menținând o poziție similară față de predecesorul său față de Iran, scrie France 24.

Alegerea lui Ebrahim Raissi coincide și cu o vizită a șefului armatei israeliene Aviv Kohavi în Statele Unite pentru a discuta în special problema iraniană.

Consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, a declarat duminică, 20 iunie, că este prea devreme pentru a spune dacă alegerea unui nou președinte în Iran va duce la o schimbare în bine sau în rău în discuțiile cu statul islamic pe tema dosarului nuclear al Teheranului, scrie Politico.

„Ceea ce voi spune este că Statele Unite își rezervă dreptul (…), chiar și în cadrul acordului, de a impune sancțiuni (Iranului) din alte motive decât dosarul nuclear, pentru terorism, pentru încălcarea drepturilor omului, pentru dezvoltarea rachetelor”, a spus Sullivan.

author avatar
Tudor Borcea
369 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger