AcasăȘTIRI EXTERNEObsesia puterii: Netanyahu sapă noul guvern al Israelului

Obsesia puterii: Netanyahu sapă noul guvern al Israelului

Fostul premier Benjamin Netanyahu, îndepărtat în iunie după un mandat de 12 ani, folosește o serie de tactici pentru a submina guvernul.

“Pe lângă toate provocările cu care se confruntă deja noul prim-ministru israelian, Naftali Bennett, în încercarea de a ține împreună o coaliție de guvernământ improbabilă, diversă din punct de vedere ideologic, analiștii spun că trebuie să facă față și unei încercări concertate a predecesorului său de sabotare a activității guvernului”, notează Al Jazeera.

„Netanyahu și Likud sunt hotărâți să submineze capacitatea acestui guvern de a funcționa corect. Se opun fiecărei propuneri ale coaliției și fiecărei reguli și proceduri din Knesset”, susține Donna Robinson Divine, politolog la Smith College.

Observatorii scenei politice israeliene vorbesc despre “disperarea lui Netanyahu de a reveni la putere”, mai ales că se confruntă cu un proces de corupție aflat în desfășurare.

Trei strategii

„Netanyahu a îmbrățișat trei strategii în încercarea de întoarcere la putere și, făcând acest lucru, poate scăpa din nou, având de înfruntat un sortiment de acuzații penale împotriva sa”, a declarat Ian Lustick, profesor de Științe Politice la Universitatea din Pennsylvania.

Prima este de a folosi o varietate de dispozitive procedurale, întreruperea sesiunilor Parlamentului,insulte și reglări de conturi pentru a crea o imagine a noului guvern ca fiind nelegitimă sau frauduloasă.

Netanyahu a subminat, de asemenea, autoritatea lui Bennett, acționând ca și cum ar fi încă la putere, inclusiv atunci când a informat recent publicul că a chemat directorii executivi ai companiilor farmaceutice Pfizer și Moderna să achiziționeze noi provizii de doze de vaccin Covid pentru Israel.

În al doilea rând, Lustick a declarat că Netanyahu și aliații săi au căutat să întârzie legislația guvernamentală și pentru a crea tensiuni în cadrul coaliției prin depunerea unei succesiuni de proiecte de lege pe subiecte controversate menite să exploateze diviziunile lor ideologice.

În al treilea rând, opoziția face eforturi, de asemenea, pentru a încuraja sau a-i atrage pe membrii coaliției, inclusiv pe ministrul apărării Benny Gantz, să o părăsească în favoarea unui acord care ar avea ca rezultat un nou guvern cu Netanyahu.

Coaliția, unită de “antipatie virulentă”

Totuși, guvernul Bennet a reușit să facă față acestor atacuri, explică  Uriel Abulof, profesor asociat la Universitatea Cornell, deoarece “coaliția a fost unită de un resentiment comun și o antipatie virulentă față de Netanyahu, de frica consecințelor revenirii Likudului la putere cu aliații săi ultraortodocși și de dorința lor de a se bucura de avantaje și puterea de a ocupa funcții ministeriale”.

Abulof este convins că Netanyahu nu va lăsa garda jos,  va continua să urmărească o întoarcere în funcția de prim-ministru, dacă este posibil, și va face “tot ce poate pentru a prelua puterea”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
236 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger