AcasăȘTIRI EXTERNELondra îndeamnă companiile britanice să boicoteze JO de la Beijing!

Londra îndeamnă companiile britanice să boicoteze JO de la Beijing!

Londra îndeamnă companiile britanice să boicoteze JO de la Beijing!

Comitetul pentru afaceri externe din parlamentul britanic solicită „o politică a băieților mari” vizavi de China, denunțând munca forțată și încălcări ale drepturilor omului.

Marea Britanie ar trebui să adopte o poziție mult mai dură în ceea ce privește schimburile comerciale cu China, prin interdicții de import, pentru a se feri de acuzații de muncă forțată și ar trebui să-și îndemne firmele să boicoteze publicitatea la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing din 2022, potrivit unui nou raport al parlamentarilor britanici.

„Să nu cuibărim dragonul”

Acest lucru ar trebui să se extindă la sancționarea financiară a companiilor care fac afaceri cu bună știință cu firme chineze legate de încălcări ale drepturilor omului în lanțurile lor de aprovizionare, afirmă deputații din comisia de afaceri externe multipartită.

„Dacă alegem să nu facem acest lucru, cuibărim dragonul din ce în ce mai adânc în viața noastră națională”, a declarat Tom Tugendhat, președintele conservator al comisiei. El a spus că publicul britanic se așteaptă ca Marea Britanie să susțină „apărarea statului de drept” și „concurența loială în comerț”.

Genocidul din provincia chineză Xinjiang

Raportul se concentrează pe tratamentul la care China își supune populația sa uigură din provincia XinjiangSUA numesc acest tratament  „genocid”. Militanții uiguri spun că autoritățile chineze se dedau la o reprimare brutală a acestei minorități: violuri, sterilizări forțate, spălarea creierului în tabere de reeducare și distrugerea moscheilor.

Marea Britanie poate combate aceste abuzuri, susține raportul, folosind comerțul ca instrument al politicii externe. În cursul anului trecut, până la sfârșitul primului trimestru al anului 2021, cele două țări au aschimbat bunuri și servicii în valoare de 84,6 miliarde de lire sterline, plasând China printre primii cinci principali parteneri comerciali ai Marii Britanii, scrie Politico.

Interzicerea bumbacului chinez

Parlamentarii îndeamnă guvernul să ia în considerare „interzicerea importului tuturor produselor din bumbac” fabricate în Xinjiang, o sursă majoră  a bumbacului din întreaga lume și o placă turnantă pentru lanțurile de aprovizionare globale.

„Vorbim despre bumbac în mod special pentru că pentru noi este clar că este produs prin muncă forțată a uigurilor”, a declarat deputatul conservator Alicia Kearns. Ea a spus că respective comisie ar dori să vadă „interzicerea tuturor produselor din provincial Xinjiang”.

Există „probleme uriașe” și în jurul polisiliciului, deoarece aproximativ 40% din panourile solare importate pentru proiecte din Marea Britanie au fost realizate în Xinjiang via firme ce au legătură cu munca forțată, a declarat Luke de Pulford, coordonatorul Alianței Interparlamentare pentru China (IPAC) ) – o coaliție de parlamentari care lucrează pe chestiuni legate de problemele Chinei.

Nici un control la importurile produselor blamate

O astfel de interdicție ar fi în conformitate cu regulile Organizației Mondiale a Comerțului care interzic mărfurile din statele care practică muncă forțată, a declarat Tugendhat. „Există deja o dispoziție privind drepturile omului care poate fi exercitată”, a spus el.

Raportul solicită, de asemenea, guvernului să descurajeze întreprinderile britanice să sponsorizeze sau să facă publicitate la Jocurile Olimpice – o problemă care urmează să fie dezbătută în Camera Comunelor, joia viitoare.

Comisia îndeamnă departamentul britanic al comerțului să publice o revizuire urgentă a controalelor la export care se aplică în Xinjiang. Raportul a fost ordonat de ministrul britanic de Externe, Dominic Raab, în ianuarie, pentru a „preveni exportul de bunuri care ar putea contribui direct sau indirect la încălcarea drepturilor omului în acea regiune”, dar încă nu a văzut lumina zilei.

„Nu avem nici un control al importurilor pentru a împiedica ca mărfurile din regiunea uigură să ajungă pe rafturile noastre”, a spus Luke de Pulford, în ciuda afirmațiilor contrare ale premierului Boris Johnson.

Politica „băieților mari”

Comisia vrea amenzi pentru firmele care nu respectă actuala lege britanică de combatere a sclaviei moderne, precum și o nouă legislație care va obliga companiile să elimine munca forțată din lanțurile lor de aprovizionare.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe a declarat că guvernul „va analiza cu atenție concluziile acestui raport”. Marea Britanie, a adăugat el, a „anunțat deja măsuri pentru a se asigura că nici o organizație britanică nu este complice la aceste încălcări ale drepturilor omului prin lanțurile lor de aprovizionare”.

Cu toate acestea, aceste măsuri nu au fost puse în aplicare, acuză parlamentarii. „Este timpul pentru politica băieților mari”, a spus Alicia Kearns, parlamentarul conservator. „Dacă nu-i apărăm pe care pe care China vrea să-i reducă la tăcere, cine o va face?”.

 

author avatar
Tudor Borcea
219 afisari

2 COMENTARII

  1. Daca ala a fost penalty aseara eu care am vazut faza de 50 de ori ma apuc de ginecologie profesionala pentru vedete. Deci nimeni nu l-a atins. Se vede un
    vag sold la un momentdat dar asta nu conteaza ca intra in unghi mort fata de poarta si nu poti da in semifinale asa ceva asta nici in Romania nu se da. Am zis anu trecut ca astfel de faze face VAR=0 am zis primu la ce bun Var? Debili Uefa care nu au facut nici macar finala mica mai vedeau copii fotbal, adevarat ce sens au medaliile, au sapat de la inceput soclul finali Italia- Anglia…

    • Daca Spania și Franța nu tratau cu lejeritate momentele decisive in meciurile eliminatorii cu Italia și resp.Elveția cind in min.83 conduceau cu 3-1 finala ar fi fost Spania-Franța! Spania e cea mai puternică echipa la acest european! Cu Italia i-au suboordonat total, italienii bubuiau mingiile nu puteau construi nimic la mijlocul echipei..Mă aștept ca englezii sa căștige in spiritul magăriilor ce-i caracterizeaza începînd cu cîștigarea CM de fotbal din 1966 cînd erau dopați la maxim!! Asta au dezvaluit fotbaliști care au jucat la acel CM dupa 20-30 de ani de la desfășurarea CM..Dovada accederea in finala printr-un penalty care nu a fost,și avantajarea pe față in jucarea meciurilor numa acasa aproape ! Doar un singur meci fiind jucat in alta țara..

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger