AcasăȘTIRI EXTERNESUA participă la anchetarea atacului petrolierului în care a fost ucis un...

SUA participă la anchetarea atacului petrolierului în care a fost ucis un român

SUA participă la anchetarea atacului petrolierului în care a fost ucis un român

Statele Unite au fost de acord să participe la o anchetă asupra atacului asupra petrolierului Mercer Street, în Marea Oman, deținut de un miliardar israelian, a declarat sâmbătă, 31 iulie, Departamentul de Stat al SUA.

Petrolierul Mercer Street a fost atacat joi și Israelul și-a acuzat inamicul său, Iranul, că se află în spatele incidentului care a lăsat doi morți în rândul echipajului. Potrivit armatei americane și a operatorului navei, ar fi vorba de un atac cu drone.

Colaborare cu Marea Britanie și România

Secretarul american de stat, Antony Blinken, și ministrul israelian de Externe, Yair Lapid, au discutat despre atac și „au fost de acord să colaboreze cu Marea Britanie, România și alți parteneri internaționali pentru a investiga faptele, a sprijini și a lua în considerare următorii pași”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat SUA, Ned Price, într-un comunicat, scrie Le Monde.

Ministrul roman al afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a discutast cu omologul britanic, Dominic Raab, referitor la incidentul care a implicat nava Mercer Street, a informat MAE la București.

Acțiune internațională împotriva „teorismului Iranian”

Cele două persoane ucise în incident sunt un cetățean britanic, care lucra pentru compania de securitate Ambrey și un membru român al echipajului, a declarat armatorul, Zodiac Maritime, o companie internațională cu sediul în Londra și deținută de omul de afaceri și miliardar israelian Eyal Ofer.

Yair Lapid a cerut vineri acțiuni internaționale împotriva „ terorismului iranian”. „Am dat instrucțiuni ambasadelor de la Washington, Londra și ONU pentru ca acestea să lucreze cu interlocutorii lor guvernamentali și cu delegațiile competente de la sediul ONU din New York”, a spus el pe Twitter.

Analiștii au declarat că atacul petrolierului Mercer Street a fost caracteristic „ războiului umbrelor” la care se dedau cele două țăeri inamice, mai multe nave israeliene și iraniene fiind vizate de acest conflict în apele Golfului.

author avatar
Tudor Borcea
198 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger