Cauta

Vucic: „Nu-mi pasă de presiunea UE”. Serbia își prezintă poziția față de Rusia și Bruxelles

Vucic: „Nu-mi pasă de presiunea UE”. Serbia își prezintă poziția față de Rusia și Bruxelles / Foto: Facebook

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a precizat linia țării privind aderarea la UE și politica față de Rusia.

Serbia își menține angajamentul de a adera la Uniunea Europeană, dar nu își va schimba politica față de Rusia, a declarat vineri președintele Aleksandar Vucic într-o conferință de presă televizată.

Belgradul nu se raliază sancțiunilor occidentale

Вучић: Са мном нико не разговара језиком претњи

Fără să o spună direct, președintele sârb a reiterat că Belgradul nu va introduce sancțiuni împotriva Moscovei pentru invazia sa în Ucraina. „Din a treia zi a conflictului din Ucraina ne-am declarat poziția și 70 de zile mai târziu ne-o menținem”, a spus Vucic, relatează Sud Info.

La 25 februarie, Aleksandar Vucic a declarat că Serbia susține pe deplin integritatea teritorială a Ucrainei, consideră invazia rusă ca fiind „ceva foarte rău”, dar nu va impune sancțiuni Moscovei.

Președintele sârb a subliniat că se află sub „presiune” pentru a armoniza politica Belgradului cu cea a statelor membre ale UE și pentru a introduce sancțiuni împotriva Rusiei. „Serbia nu își va călca în picioare sau va pune capăt prieteniilor din Europa de Est și nu-mi pasă cât de puternică este presiunea”, a spus el. „Doar forța intereselor Serbiei ar putea schimba poziția noastră”, a spus Vucic.

Vorbind despre presiunile la care este supusă Serbia în contextul războiului din Ucraina, Aleksandar Vucic a declarat că se așteaptă la „intensificarea presiunilor pentru ca Belgradul să recunoască independența Kosovo”, fosta provincie sârbă cu majoritate albaneză care și-a declarat independența în 2008 și pe care Belgradul, susținut de Moscova, nu o recunoaște.

Majoritatea sârbilor, împotriva UE

Serbia rămâne „și mai hotărâtă să își urmeze calea europeană”, a declarat președintele sârb.

Politica de aderare la UE va fi menținută în pofida faptului că, potrivit unui sondaj al agenției sârbe Ipsos, „pentru prima dată, o majoritate clară a cetățenilor este împotriva aderării la UE”, a precizat președintele sârb. Potrivit sondajului citat de președinte, 44% dintre cetățeni sunt împotriva aderării la UE, iar 35% sunt pentru.

Aleksandar Vucic jonglează cu succes de ani de zile între Est și Vest, asigurându-și un sprijin financiar substanțial din partea Uniunii Europene și încheind în același timp acorduri economice importante cu China.

Ultimele stiri

  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Ce reprezintă Paştele 2024? Sfaturi şi îndrumări de la Părintele Pimen Vlad. Recomandări şi pentru slujba de Înviere
  • Litoralul, îndoliat! Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul lui Vlad Pascu (VIDEO)
  • Cât plăteşti pentru o ciorbă la Mamaia, în minivacanţa de 1 Mai. Preţurile au luat-o „razna”
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru Vinerea Mare înainte de Paştele 2024. Lucruri care sunt total interzise
  • Românii uitaţi de Guvern, de Paştele 2024! Categoria socială care nu primeşte pensia înainte de Sărbători
  • De la Olimpiada de Istorie, la spital, cu stare de rău, grețuri și vărsături. Organizatorii au încercat să mușamalizeze cazul?
  • Turcia suspendă orice fel de relație economică cu Israel
  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Exit mobile version