AcasăȘTIRI EXTERNESerbia nu bate la ușa UE / Vucic: „Ne păstrăm o cale...

Serbia nu bate la ușa UE / Vucic: „Ne păstrăm o cale demnă și independența deciziilor”

Serbia nu bate la ușa UE / Vucic: Ne păstrăm o cale demnă și independența deciziilor”

Potrivit unui sondaj Ipsos, în cazul unui referendum în Serbia, 44% dintre sârbi s-ar opune aderării țării lor la UE, iar 35% ar fi în favoarea aderării. Este pentru prima dată în ultimii 20 de ani când sunt mai mulți sârbi care se opun UE decât cei care sunt în favoarea ei.

Pentru președintele Aleksandar Vucic, care tocmai a fost reales, această scădere a interesului sârbilor pentru UE este împărtășită de partidul său.

Vucic, pentru „o cale demnă spre Europa”

„Cred că Serbia își are locul în Uniunea Europeană. Ar trebui să ne continuăm drumul european și ar trebui să luptăm pentru o cale demnă spre Europa. Dar trebuie să ne păstrăm independența în procesul de luare a deciziilor, cel puțin până când vom deveni membri ai UE”, a declarat președintele sârb.

Rezultatele studiului au fost publicate într-un moment în care Parlamentul European a declarat că regretă faptul că Serbia nu a respectat sancțiunile impuse de Bruxelles după invazia rusă în Ucraina. „Părerea mea este că acest sondaj a fost realizat pentru a analiza efectele unei eventuale decizii a guvernului sârb de a impune sancțiuni Rusiei și de a accepta toate măsurile restrictive impuse de UE asupra Rusiei”, analizează Nemanja Todorovic Stiplija de la European Western Balkans.

Potrivit sondajelor și altor experți, scăderea sprijinului public pentru aderarea la UE ar trebui să influențeze direcția viitorului guvern sârb, scrie Euronews.

Germania, pentru accelerarea aderării Balcanilor de Vest

Cancelarul german Olaf Scholz a făcut apel, la 11 aprilie, la accelerarea aderării Balcanilor de Vest la Uniunea Europeană, blocată de ani de zile, evocând „o nouă eră” în contextul invaziei rusești în Ucraina. Cancelarul social-democrat a promis că va contribui la avansarea acestui dosar „cu toată forța” de care dispune, în cadrul unei conferințe de presă cu omologul său albanez Edi Rama, la Berlin.

„Impresia mea este că trăim într-o nouă eră și acest lucru are de-a face și cu agresiunea rusă” în Ucraina, a spus el. Necesitatea de a căuta poziții comune a devenit tot mai puternică în cadrul UE, a spus el, motiv pentru care „a sosit momentul potrivit pentru a merge mai departe” cu procesul de aderare a Balcanilor de Vest, a adăugat el.

În octombrie, liderii UE au reiterat, în cadrul unui summit desfășurat în Slovenia, „angajamentul lor față de procesul de extindere”, ceea ce a provocat o nouă dezamăgire în rândul celor șase candidați la aderarea la UE (Albania, Bosnia, Serbia, Muntenegru, Macedonia de Nord și Kosovo), care sperau la o promisiune privind un calendar.

Influența Moscovei în Serbia

În fața acestui status quo, Rusia și China și-au avansat pionii în această regiune strategică, trimițând milioane de doze de vaccin pentru a ajuta la combaterea pandemiei Covid-19. În timp ce Albania, Macedonia de Nord și Muntenegru sunt membre ale NATO, Moscova are legături profunde cu țări ortodoxe precum Serbia.

Influența Moscovei în Serbia rămâne omniprezentă, Rusia fiind un partener crucial în economia sârbă în sectorul energetic. Rusia este, de asemenea, principalul aliat al Belgradului în refuzul acestuia de a recunoaște independența fostei sale provincii Kosovo, declarată în 2008, datorită dreptului său de veto în cadrul ONU.

author avatar
Tudor Borcea
424 afisari

12 COMENTARII

  1. Pai daca nu vor in Europa, sa ramana cu Rusia, cred ca Europa ar trebui sa reconsidere relatiile economice, societatile care au activitati in Serbia se pot reloca si atunci sa vedem ce vor face

    • Bravo. Foarte corect. Atunci UE sa va bage vize la intrare in spatiul comunitar. Sa stati 3 zile la coada la vize ca niste cersetori.

      • Bai ăsta
        tu ai stiai ca sarbii circulau si munceau unde vroiau in lume fara restrictii si vize si inainte de anii 90? te-ai gasit tu acuma sa faci pe desteptul
        Fa o vizita in Serbia si vezi cum traiesc ei comparativ cu noi. si apoi posteaza aiureli

    • vorbesti a nu taci
      sunt state f dezvoltate in Europa ce nu sunt membre UE si nici NATO si o duc f f bine si nu sunt aliate cu Rusia .printre care amintesc Andora Elvetia Islanda Monaco Turcia Regatul unit Vatican….. Beleste ochiii pe o harta daca poti. Daca nu , taci
      Tu esti mai rau decat fostii comunisti care ziceau ca ….* daca nu esti cu noi esti impotriva noastra* Statele astea vor sa ramana INDEPENDENTE si nu subordonate Bruxelles-ului sau mai stiu eu cui……… si sa fie obligati sa joace cum le canta altii ………….
      Mai nou dupa Brexit si Polonia si Ungaria au inceput sa comenteze dispozitiile date de cei de pe la Bruxelles Cum a declarat si Viktor Orban care a spus ca pe primul loc sunt dorintele si interesele poporului sau si apoi alte dispozitii…….. lucru ce l-a facut iar premierul votat cu majoritate de voturi in Ungaria !

  2. Felicitari Serbia ,o tara libera care nu vrea sa fie condusa de pedofili ,drogati si fatalai de la Bruxelles

    • ai uitat de dragii nostri de L.G.T. … care vor ca educatia lor sa se predea si in scolile elementare si gimnaziale …….

  3. Drum bun, cale bătută spre izolarea totală. Cred și eu că se codesc – motiv suplimentar de a ignora și călca în picioare pe romanii din Valea Timocului.

    • zau? dar de Ucraina care nu accepta in fostele teritorii romanesti unde etnia romana e majoritara , scoli cu limba de predare romana si nici biserici cu slujbe in limba romana ce
      zici? acolo sunt peste 500 de mii de familii de romani Si cu toate astea Romania le-a dat ajutoare in acest razboi nefiresc Despre asta nu zici nimic?
      Nu cred ca se poate compara situatia din zona Bucovinei de Nord cu cea din zona Timocului.care nu e chiar asa cum vrei tu sa o arati.

    • Ei acum se considera multumiti ptr ca au libera circulatie in UE. Este momentul sa li se ceara viza cand intra in UE.

  4. Stie Serbia ce stie. ca doar are vecini membri ai UE
    SERBIA e un stat suveran si independent si cred ca asa va si ramane.chiar daca a fost bombardat si facut bucati in anii 90 de catre niste .”pretini”..
    Cred ca sarbii nu vor sa aiba tutela Bruxelles-ului care sa le dicteze ce sa manance cum sa manance , cum sa faca taranii agro-zootehnie , , ce sa faca in gospodariile proprii si ce nu au voie, , daca are voie guvernul sa mareasca lefurile si pensiile / si cu cat/ sau daca nu, ce sa produca in tara si ce sa importe , daca sa accepte in scoli educatia LG…T sau nu , daca vor si ei un PNNR sau ba, daca vor sa ceara aprobare pt orice va face guvernul sau nu si asa mai departe asa ca…… lasati-i pe sarbi….popor dârz si independent.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger