AcasăPoliticaRăzboiul China - America și rolul Inteligenței Artificiale

Războiul China – America și rolul Inteligenței Artificiale

În martie, un studiu al Biroului de responsabilitate guvernamentală, în mare parte nebăgat în seamă, de vreo 90 de pagini, a dezvăluit ceva foarte interesant: în această vară, Pentagonul va primi noua strategie privind Inteligența Artificială, care trebuie să ducă la un alt nivel competiția în acest domeniu între America și China. Chiar dacă IA nu va determina rezultatul unui război SUA – China, tehnologia de ultimă oră are forța să sporească foarte mult capacitățile militare ale celor două superputeri.

Toți analiștii militari sunt de acord că un conflict între superputerile militare Statele Unite, Rusia și China ar fi catastrofal pentru omenire. Dar, pentru a compensa propriile deficiențe (în domenii ca submarinele nucleare, de exemplu), Beijingul a lansat o campanie masivă de investiții în IA.

În ce investește Beijingul

Cele mai probabile surse ale unui potențial conflict China – SUA, cum ar fi o invazie în Taiwan, ar cuprinde, foarte probabil, întregul spectru de operațiuni militare ale Beijingului. Iar Inteligența Artificială joacă un rol dominant în fiecare dintre aceste misiuni.

De exemplu, Departamentul de sisteme de rețea al Armatei de Eliberare a Poporului caută să câștige bătălia din „online” pregătind modele de limbaj generativ capabile să sintetizeze și să amplifice conținutul favorabil de pe Facebook și Instagram. AEP este capabilă să ducă o campanie impresionantă de discreditare a activităților militare americane sau pentru a semăna diviziuni cu partenerii Australia și Japonia.

La scurt timp după începerea unui conflict între cele două forțe, Beijingul ar putea ataca rețelele de senzori și comunicații din SUA. Oamenii de știință chinezi de la Universitatea Națională de tehnologie a Apărării s-au specializat în „fuzzing”, folosind IA pentru a identifica vulnerabilitățile din rețelele de calculatoare ale inamicilor. De asemenea, rolul IA va fi decisiv și în atacarea infrastructurii critice din Taiwan, Japonia și Australia.

Mii de drone comandate cu sisteme de bruiaj radar

Strategii militari ai Beijingului își propun să utilizeze Inteligența Artificială și în operațiuni electronice din spectrul electromagnetic. În 2020, Armata a comandat mii de drone echipate cu sisteme modulare de bruiaj radar, care ar putea fi trimise să zboare în apropierea grupurilor navale americane, a instalațiilor militare din Japonia, Coreea de Sud și Filipine.

Despre abordarea Chinei în ceea ce privește apărarea teritorială se știe că se bazează pe sute de rachete balistice cu rază scurtă și lungă de acțiune, care ar viza portavioanele americane și ar putea lovi aeronavele staționate în bazele din Japonia, Okinawa, Coreea de Sud și chiar Guam. Încă din 2016, Wang Changqing, Directorul Departamentului de Proiectare al China Aerospace Science and Industry Corporation, a susținut că următoarea generație de rachete de croazieră a companiei va folosi IA pentru a se adapta condițiilor specifice de luptă, fiind capabilă să ajusteze profilurile de zbor și chiar randamentul focoaselor transportate.

Așadar, Inteligența Artificială are potențialul de a revoluționa operațiunile militare chineze. Beijingul se bazează pe tehnologia avansată pentru a-și crea avantaje asimetrice față de Statele Unite.

SUA: articulație, întreținere și direcționare

Pentru americani, e clar că reușita în lupta cu armata chineză ar necesita cel mai înalt nivel de coordonare între serviciile militare. În prezent, însă, comanda și controlul comun al tuturor domeniilor este încă doar un concept pe care Pentagonul se chinuie să-l implementeze.

Până atunci, Armata SUA încearcă să utilizeze Inteligența Artificială pentru a-și îmbunătăți pregătirea forței active, în special prin întreținere predictivă și logistică. Când Departamentul Apărării a lansat Centrul Comun de Inteligență Artificială, în 2018, primul obiectiv a fost să furnizeze sisteme de întreținere predictivă cu IA pentru a prognoza defecțiunile echipamentelor înainte ca acestea să apară. Începând cu 2022, software-ul de întreținere predictivă a fost deja implementat în sprijinul F-35 Lighting II.

Și Forțele Aeriene americane speră să folosească drone inteligente pentru a suplimenta flota din Pacific, deja depășită de chinezi. Companii precum Boeing și Kratos au dezvoltat prototipuri de drone autonome care acționează ca escorte sau „aripi loiale” pentru F-35 și F/A-18. Pe lângă navigația autonomă, aceste drone pot folosi IA pentru misiuni de luptă independente, supraveghere și război electronic cognitiv.

Dar Inteligența Artificială joacă un rol important și în alte arme. De exemplu, rachetele aer-sol cu rază lungă de acțiune, ajutate de IA, ar putea fi trase de la o distanță suficient de mare încât forțele armate americane să se sustragă focului deschis de chinezi. În plus, proiectul „Hoarda de aur” al Forțelor Aeriene caută să utilizeze evaluarea inteligentă a daunelor într-o luptă; dacă unei ținte i se atribuie o salvă cu mai multe rachete, dar prima rachetă distruge ținta, celelalte rachete vor identifica în mod autonom daunele, vor lua în considerare ținte alternative și vor naviga către orice le este la îndemână.

Convinși că de soarta bătăliei cu China depinde chiar viitorul națiunii, strategii americani recomandă Pentagonului să contracareze cumva suita de sisteme IA implementate de chinezi. Asta presupune blocarea accesului Beijingului la echipamente avansate, date și capital de pe piața americană. Altfel, în caz contrar, confruntarea din Pacific ar fi pierdută încă dinainte să înceapă.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
1.290 afisari

5 COMENTARII

  1. China a făcut un zid care a „indreptat” migratorii din Siberia spre Imperiul Roman

  2. China daca vrea sa isi pastreze drumu mătăsii trebuie sa scape de Rusia ca dupa Ucraina urmeaza Kazakstan apoi Chirchizia, Turkmenistan exact cu drumu matasi.
    Ce face China fara drumu matasi?

  3. Succes pentru China care este 50 de ani avansata in tehnologie peste drogatii amerlicani si pedofilii UE si au cei mai multi bani din lume ,

  4. DE CE MOTOARELE INDUSTRIILOR OCCIDENTALE AU TRECUT PE RELANTI ??,FIINCA N_AU CIPURI !!,IAR FABRICANTUL NR 1 ESTE CHINA ,CHINA A ORIT EXPORTUL !,A INGHETAT TOTUL !.
    PANA VOR AJUNGE AMERICANII LA NIVELUL DE PRODUCTIVITATE SI PERFORMANTA CHINEZESC ,CHINEZII VOR STAPANI LUMEA.
    UITATI SAU NEGLIJATI DISCIPLINA SI EDUCATIA DIN CHINA !,NICIODATA AMERICA NU V-A AVEA NIVELUL CHINEI IN EDUCATIE ,IN SELECTIA TINERILOR!.
    AMERICA S-A BAZAT PE CEEA CE A CUMPARAT CA SI INTELIGENTA UMANA SAU PE CEEA CE A EMIGRAT IN AMERICA.
    NIVELUL EDUCATIEI GENERALE A AMERICANILOR LASA DE DORIT SI IN COMPARATIE CU MEDIA EUROPEANA .
    AMERICA EXCELEAZA IN CRIZE FINANCIARE PROVOCATE ,IN CONFLICTE GENERATE ,IN GRANDOMANIE SI DE CE NU IN DEBUSAOLATI ,DROGATI SI PROST GUST.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger