Cauta

Țara-pilon NATO care se opune aderării Suediei și Finlandei. „Să nu repetăm aceeași greșeală”

Țara-pilon NATO care se opune aderării Suediei și Finlandei. „Să nu repetăm aceeași greșeală”

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat Stockholm și Helsinki că adăpostesc „teroriști PKK”, în contextul în care Suedia și Finlanda, urmează să anunțe în curând aderarea lor la NATO.

Aderarea Finlandei și Suediei la NATO ar fi o „greșeală”, ca și cea a aderării Greciei la tratatul Alianței Nord Atlantice, a declarat vineri, 13 mai, președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

„Nu avem un aviz pozitiv”

Șeful statului a explicat presei că nu dorește să se repete „aceeași greșeală ca cea făcută la aderarea Greciei”, acuzând Stockholm și Helsinki că „adăpostesc teroriștii PKK”, Partidul Muncitorilor din Kurdistan, pe care Turcia l-a declarat organizație teroristă. Erdogan a insistat: „Nu avem un aviz pozitiv”.

În același timp, un raport oficial suedez a deschis calea pentru aderarea țării la NATO, cu rezultate mai favorabile, înaintea deciziei pe care o vor  lua țara nordică și vecinul său finlandez în zilele următoare. După zeci de ani în care au stat în afara alianțelor militare, se așteaptă ca Helsinki și Stockholm să-și anunțe candidatura la NATO până la începutul săptămânii viitoare, ca urmare directă a invaziei rusești în Ucraina, scrie Le Point.

Finlanda a făcut deja un pas uriaș joi, președintele și prim-ministrul său declarându-se în favoarea aderării la alianța condusă de SUA „fără întârziere”.

Represaliile Rusiei „nu pot fi excluse”

Oferta finlandeză urmează să fie oficializată de tandemul executiv duminică, după o ședință a consiliului de guvern. În aceeași zi, Partidul Social-Democrat, aflat la guvernare în Suedia, va vota asupra unei candidaturi, iar sprijinul ar elimina ultimul obstacol semnificativ la Stockholm.

În timp ce Rusia amenință deja Finlanda și Suedia cu „consecințe” în cazul aderării, raportul suedez consideră că un atac armat este foarte puțin probabil, dar recunoaște că „provocările” și „represaliile” rusești nu pot fi „excluse”.

 

Ultimele stiri

  • Pensiile vor fi recalculate altfel, de la 1 septembrie 2024. La ce trebuie să fie atenţi angajaţii
  • Alege ce citești
  • Mugur Isărescu, explicaţii uluitoare: de ce e bine că Guvernul se împrumută masiv pentru finanţarea deficitului
  • Un medic de la Institutul Oncologic, acuzat de ucidere din culpă! Ar fi uitat o compresă în abdomenul unei femei
  • Sică Mandolină l-a băgat în stabor pe Nicușor Dan
  • Erdogan se teme de Israel. Liderul turc a prevăzut ce s-ar întâmpla dacă Hamasul va fi învins
  • Pacientul Florin Piersic a trecut la nivelul următor. Cum a evoluat starea sănătăţii marelui actor
  • Ce a făcut Robert Fico, premierul Slovaciei, înainte de a fi împuşcat la Bratislava. Un martor a dezvăluit totul
  • Ucraina și Moldova pun presiune pe sistemul energetic românesc. Pierderi majore la Transelectrica
  • Tratatul de pace ce putea încheia războiul din Ucraina. Mai lipseau doar semnăturile lui Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin. De ce nu s-au mai înţeles
  • Exit mobile version