AcasăȘTIRI EXTERNEChina, lângă submarinele SUA și aliaților. Spionaj incredibil în coasta Australiei -...

China, lângă submarinele SUA și aliaților. Spionaj incredibil în coasta Australiei – VIDEO

China, lângă submarinele SUA și aliaților. Spionaj incredibil în coasta Australiei - VIDEO

O navă chineză de spionaj a fost urmărită în largul coastei de vest a Australiei, la mai puțin de 50 de mile marine de o instalație de apărare sensibilă, a anunțat vineri, 13 mai, Australia, ceea ce a stârnit îngrijorare cu privire la comportamentul asertiv al Chinei în regiune.

Premierul Scott Morrison a declarat că nava marinei chineze nu se afla în apele teritoriale australiene, dar prezența sa este „îngrijorătoare”. „Este în mod clar o navă de spionaj, ne-a urmărit”, a spus el.

„Un act de agresiune”

Australia a urmărit nava de spionaj în cursul săptămânii trecute, în timp ce trecea pe lângă stația de comunicații navale Harold E. Holt din Exmouth, care este folosită de submarinele australiene, americane și aliate.

Ambasada Chinei în Australia nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii. Pe 21 mai au loc alegeri generale în Australia, iar problema amenințării la adresa securității naționale reprezentate de China a fost o temă majoră a campaniei electorale. „Cred că este un act de agresiune. Cred că mai ales pentru că au venit atât de departe în sud”, a declarat ministrul apărării Peter Dutton într-o conferință de presă.

Relații tensionate între Canberra și Beijing

„A fost în imediata apropiere a instalațiilor militare și de informații de pe coasta de vest a Australiei”. Relațiile dintre China și Australia, doi mari parteneri comerciali, au fost tensionate în ultimii ani din cauza diverselor probleme, inclusiv influența chineză în Australia și în regiunea Pacificului, scrie U.S. News.

Dutton a pus în chestiune „momentul ciudat” al apariției navei, deși ministrul de interne Karen Andrews a refuzat să facă legătura cu campania electorală, iar Morrison a declarat că navele marinei chineze au mai fost în largul coastelor australiene. Partidul Laburist, aflat în opoziție, a declarat că a solicitat o informare din partea guvernului.

Navele marinei chineze au fost urmărite în largul coastelor de nord și de est ale Australiei de mai multe ori în ultimii ani, iar aceeași navă chineză a monitorizat anul trecut exercițiile marinei australiene cu armata americană în largul coastei de est.

În februarie, China și Australia au făcut un schimb de acuzații în legătură cu un incident în care Australia a declarat că unul dintre avioanele sale de patrulare maritimă a detectat un laser îndreptat spre el de către o navă a Marinei Armatei Populare de Eliberare.

La 50 de mile de o locație sensibilă

Referitor la cel mai recent incident, departamentul de apărare al Australiei a afirmat într-un comunicat că nava auxiliară de informații din clasa Dongdiao, numită Haiwangxing, a călătorit de-a lungul coastei de vest, trecând în zona de excludere economică a Australiei pe 6 mai și ajungând la mai puțin de 50 de mile marine de stația de comunicații pe 11 mai.

„Cu siguranță nu cred că, atunci când o luați împreună cu multe alte acte coercitive și cu numeroasele declarații care au fost făcute și care au atacat interesele naționale ale Australiei, ați putea să o descrieți ca pe un act de construire a unei punți sau de prietenie”, a declarat Morrison.

author avatar
Tudor Borcea
425 afisari

5 COMENTARII

  1. Foarte corect articolul.Relatiile britanico-chineze sunt la un minim istoric de cand cu retragerea englezilor din HK.

    • ZIARE.COM UN SITE DE EXCREEMENTE DE LA COADA VACII , ANALFABETI FUNCTIONALI , jeguri si lingai in cùr a politicienilor

  2. Imbecilii occidentali cred că toată planeta este numai a lor.Or s”o sugă toți de la chinezi.

  3. auzi la ei preocupati ca ii spioneaza chinezii.Dar ei care spioneaza de decenii toata omenirea prin toate caile nu mai preocupa pe nimebi?

  4. Pedofilii si drogatii cred ca ei conduc aceasta planeta ,China este mult prea avansata si are banii cei mai multi din lume , Acum apare gelozia la gunoaiele NATO si Australia tara facuta din criminali englezi si prostituate toate resturi le din Europa

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger