AcasăAfaceriPrima victimă a crizei globale. Toţi s-au gândit că va fi Turcia,...

Prima victimă a crizei globale. Toţi s-au gândit că va fi Turcia, dar s-au înşelat!

Specialiştii în economie au dat-o în bară. Ei au anticipat că prima victimă a crizei globale va fi Turcia, dar s-au înşelat. Sri Lanka s-a dovedit mult mai vulnerabilă.

Premierul din Sri Lanka, Mahinda Rajapaksa, și-a depus luni demisia, pe fondul celei mai grave crize economice a națiunii insulare de la independența din 1948, care a dus la proteste ample și la lipsuri în rândul cetățenilor.

Armata din Sri Lanka a ieşit pe străzi

Această ţară din sudul Asiei printr-o criză valutară fără precedent, care a forțat devalorizarea monedei. Guvernul a fost forțat să intervină și să scoată armata pe străzi pentru a ajuta populația.

Atacurile islamiste care au avut loc de Paștele din 2019, urmate de pandemia de Covid-19 au avut consecințe dezastruoase pentru turismul srilankez, principalul furnizor de valută.

Turcia, în mare criză financiară

Agenţia de evaluare financiară S&P Global Ratings a a coborât şi mai mult ratingul Turciei pentru datoria în monedă locală în categoria „junk”, şi a confirmat ratingul în valută la „B plus”.

„Efectele negative ale conflictului militar ruso-ucrainean, inclusiv creşterea preţurilor alimentelor şi ale energiei, vor slăbi şi mai mult balanţa de plăţi a Turciei, deja slabă, şi vor exacerba creşterea preţurilor”, se arată în comunicatul agenţiei de evaluare financiară.

author avatar
Andrei Ștefan
848 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger