AcasăȘTIRI EXTERNEPutin, sfidat de Finlanda: „Tu ai făcut asta, uită-te în oglindă” /...

Putin, sfidat de Finlanda: „Tu ai făcut asta, uită-te în oglindă” / Decizie istorică la Helsinki și reacția Rusiei

Putin, sfidat de Finlanda: „Tu ai făcut asta, uită-te în oglindă” / Decizie istorică la Helsinki și reacția Rusiei / Foto: Facebook

Președintele și premierul Finlandei s-au declarat, joi, 12 mai, în favoarea aderării țării la NATO „fără întârziere”, anunțând pentru duminică o conferință de presă privind decizia țării nordice.

UPDATE 14.44. Guvernul Suediei intenționează să depună săptămâna viitoare o cerere de aderare la NATO, urmând vecinul Finlanda în rescrierea politicii sale de securitate de după cel de-al Doilea Război Mondial, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, informează joi ziarul Expressen. Parlamentul Suediei va dezbate luni situația de securitate, iar premierul Magdalena Andersson va convoca apoi o ședință specială a cabinetului, în cadrul căreia va fi luată decizia oficială de a depune cererea.

„A fi membru NATO ar consolida securitatea Finlandei. În calitate de membru al NATO, Finlanda ar consolida Alianța în ansamblul ei. Finlanda ar trebui să candideze fără întârziere la aderarea la NATO”, au declarat președintele Sauli Niinistö și prim-ministrul Sanna Marin într-o declarație comună.

76% din finlandezi, în favoarea aderării

„Sperăm că restul pașilor naționali necesari pentru această decizie va fi făcut rapid în următoarele zile”, au declarat Niinistö, un interlocutor obișnuit al lui Vladimir Putin în ultimii ani, și Sanna Marin, cel mai tânăr prim-ministru european. Poziția oficială a executivului marchează o schimbare în linia țării, care împarte o graniță de 1.300 de kilometri cu Rusia și un trecut dureros cu puternicul său vecin.

Pentru șeful statului finlandez, care a fost mult timp un susținător al dialogului Est-Vest, Rusia este singura vinovată de faptul că vecinul său s-a alăturat alianței. „Dacă aderăm (la NATO), răspunsul meu (către Rusia) ar fi: „Tu ai făcut asta, uită-te în oglindă”, a declarat Niinistö miercuri seara.

Invazia Rusiei în Ucraina la 24 ianuarie a influențat rapid opinia publică și politicienii finlandezi, la fel ca în Suedia, care ar putea, de asemenea, să anunțe rapid o candidatură la Alianța Nord Atlantică. În Finlanda, cu o populație de 5,5 milioane de locuitori, 76% din populație este acum în favoarea aderării, potrivit unui sondaj publicat luni, triplând astfel nivelul de dinainte de război.

Susținere în parlament

O mare majoritate  din cei 200 de deputați din parlament este în favoarea acestui proiect, iar opozanții au rămas în jur de zece, iar majoritatea partidelor sunt acum în favoarea lui – Partidul Social Democrat al Sannei Marin urmează să ia o poziție finală sâmbăta aceasta. Miercuri, comisia de apărare a parlamentului finlandez a ajuns la concluzia că NATO este „cea mai bună opțiune” pentru securitatea Finlandei după invazia rusă în Ucraina, scrie Le Journal de Montreal.

Forțată de Moscova să adopte o formă de neutralitate în timpul Războiului Rece, Finlanda a aderat la Uniunea Europeană și la Parteneriatul pentru Pace al NATO după căderea Uniunii Sovietice, dar a rămas în afara Alianței.

Moscova: „Urmărim cu cea mai mare atenție”

Decizia oficială privind aderarea urmează să fie luată de un Consiliu de Securitate și Politică Externă, care reunește șeful statului, prim-ministrul și mai mulți miniștri. Îngrijorate de reacția Rusiei la probabilele lor cereri de aderare la NATO, Suedia și Finlanda au căutat deja asigurări de protecție pe parcursul lunilor necesare pentru intrarea oficială în Alianța Atlantică.

În timpul unei vizite efectuate miercuri de premierul Marii Britanii, Boris Johnson,  în ambele țări, Londra a semnat declarații de protecție reciprocă cu Suedia și Finlanda.

Rămâne neclar cum va reacționa Moscova. „Urmărim cu cea mai mare atenție tot ceea ce este legat de acțiuni care ar putea schimba într-un fel sau altul configurația Alianței în apropierea granițelor noastre”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

author avatar
Tudor Borcea
439 afisari

4 COMENTARII

  1. Finlandezii vor avea ce s-au dorit. Oricum NATO si UE nu vor mai fi si se vor darma ca niste castele subrede construite pe nisip.

  2. Gelu p..ii mele, după ce se vor destrăma N.A.T.O. și U.E. , va defila Putin până la Madrid. Șmenarii lumii au împărțit deja Rusia, iar Putin este istorie. Curând, curând…

  3. Ca mâine o să-l alerge pe Putinică în piața publică ca pe hoții de cai pentru că el și numai el a determinat exact opusul rezultatului dorit. Se trezește cu 1300 km de frontieră directă cu NATO, situație evitabilă, dacă nu era idiotul satului. Les jeux sont faites, rien ne va plus… Finlanda și Suedia sunt deja ca și intrate în Alianță. Britanicii le garantează integritatea teritorială, până sunt îndeplinite procedurile de aderare. Iar Rusia? Degradata la rangul de putere regională, izolată pentru o generație. Va ajunge la stadiul de a imploda, cum s-a întâmplat și cu atot-puternica Uniune Sovietică. Măcar nu va plânge nimeni. Happy desintegration!

  4. Estonia has been a member of NATO since 29 March 2004
    It is bordered to the east by Lake Peipus and Russia
    concluzia, multi da prosti, noi nu ei

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger