Cauta

Tancuri pentru Ucraina. Cancelarul Germaniei, așteptat să facă anunțul

Tancuri pentru Ucraina. Cancelarul Germaniei, așteptat să facă anunțul / Foto: printscreen

Un anunț privind livrarea de tancuri grele Leopard pentru Ucraina ar putea fi făcut de cancelarul german Olaf Scholz, care se va adresa  miercuri  parlamentului.

 

Anterior, revista Spiegel și canalul de știri NTV, au declarat că Olaf Scholz, care se va adresa camerei inferioare a parlamentului la ora 12:00 GMT, este posibil să dea undă verde țărilor, inclusiv Poloniei și Finlandei, care doresc să livreze tancuri Leopard 2 de fabricație germană Kievului.

Presiuni din partea Poloniei

„Germania trimite tancuri Leopard în Ucraina”, a scris pe Twitter Partidul Liberal Democrat (FDP), membru al coaliției guvernamentale a lui Scholz.

„Discuțiile trebuie să se încheie cu decizii”, a îndemnat marți seara președintele ucrainean Volodimir Zelenski. „Aliații au numărul necesar de tancuri” de care are nevoie armata ucraineană pentru a răsturna trupele Moscovei, a declarat el în discursul său zilnic.

Țările care au cumpărat tancuri Leopard 2 din Germania pentru forțele lor armate trebuie să obțină permisiunea Berlinului pentru a le reexporta.

Varșovia, care dorește să creeze o „coaliție de țări care să sprijine Ucraina cu tancuri Leopard 2”, a trimis marți o cerere oficială Berlinului. Un purtător de cuvânt al guvernului german a promis că va răspunde „cu urgența necesară”, informează Boursorama.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că speră într-un răspuns rapid, regretând că „germanii întârzie, tergiversează și acționează într-un mod greu de înțeles”.

În timpul unei conferințe de presă la Berlin cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, noul ministru german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat marți că a „încurajat în mod expres țările partenere care au tancuri Leopard pregătite pentru a fi desfășurate să antreneze forțele ucrainene pe aceste tancuri”.

Șeful NATO a salutat „mesajul clar” transmis de  Pistorius, care se află în funcție de mai puțin de o săptămână.

Luni, Polonia a avertizat că este pregătită să acționeze fără autorizația Berlinului. Varșovia, care se declară pregătită să trimită 14 Leopard 2 la Kiev, poartă discuții pe această temă cu aproximativ 15 state, multe dintre armatele europene deținând aceste tancuri.

Teama de escaladare

Teama de o escaladare militară cu Moscova și reticența sa față de asumarea de către Germania a rolului de lider în tabăra occidentală explică ezitarea cancelarului Scholz, spun analiștii.

Marea Britanie a anunțat deja livrarea a 14 tancuri grele Challenger 2 către Ucraina. Iar potrivit Wall Street Journal, care citează oficiali americani, SUA se gândește în sfârșit să livreze tancuri M1 Abrams Kievului, ceea ce a refuzat să facă până acum, invocând probleme de întreținere și de instruire.

„Astfel de livrări nu vor aduce nimic bun” pentru relațiile ruso-germane, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Dacă Statele Unite decid să livreze tancuri, va fi imposibil să justifice un astfel de act prin argumente legate de «arme defensive». Aceasta ar fi o altă provocare flagrantă împotriva Federației Ruse”, a avertizat ambasadorul rus la Washington, Anatoli Antonov, pe Facebook.

Pentru Ucraina, sprijinul militar și financiar din partea aliaților occidentali este crucial. Kievul spune că are nevoie de sute de tancuri moderne și de alte tipuri de armament pentru a contracara o posibilă nouă ofensivă rusă de amploare în primăvară.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • CLANUL magistrați, interlopi, politicieni!
  • Englezii s-au săturat de VAR și votează pentru eliminarea lui din fotbal!
  • Răzvan Lucescu a cucerit Atena!
  • Deputații pun la colț Comisia Europeană. Captarea CO2 pune în pericol așezările umane
  • Economia internetului, amenințată de inteligența artificială
  • Centrele de date: Big Tech pune la bătaie miliarde de dolari
  • Ne-am aranjat. MApN vrea să plătească în avans armamentul și să renunțe la orice fel de garanții
  • România, hub logistic regional: direcție cheie asumată de Guvernul Ciolacu
  • JO 2024: lamele de scrimă ale campionilor sunt făurite manual. Meseria “atipică”
  • Exit mobile version