AcasăEconomieNe-am aranjat. MApN vrea să plătească în avans armamentul și să renunțe...

Ne-am aranjat. MApN vrea să plătească în avans armamentul și să renunțe la orice fel de garanții

Statul român generalizează practica achizițiilor de armament din SUA. Banii, înainte!

Ministerul Apărării vrea să schimbe legea și să aplice tactica plății integrale a produselor militare, utilizată cu SUA, și pentru achizițiile comune cu statele UE. Mai mult, pe lângă plata integrală pentru armament, care nu se știe când și dacă va fi livrat, ministerul va renunța și la garanțiile bancare, prevăzute acum în legislație. Motivul halucinant invocat este că, din 2022 până în prezent, statele membre nu reușesc să ajungă la un acord privind achizițiile comune.

armataMApN vrea să instituie excepții pentru achizițiile în comun de armament cu alte state UE de la obligativitatea beneficiarilor de avansuri de a pune la dispoziția ordonatorilor de credite scrisori de garanție bancară sau alte garanții constituite în temeiul legii, precum și de la acordarea avansului într-un cuantum de maximum 30% din valoarea produselor militare. Ministerul invocă faptul că agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei ar fi avut un impact negativ asupra securității UE și a statelor membre, acest lucru necesitând sporirea semnificativă a capacității țărilor Uniunii Europene de acoperire a deficitelor cele mai urgente și mai critice.

Totodată, în 2022, Comisia Europeană a propus un instrument specific pe termen scurt, menit să stimuleze statele membre să aibă în vedere, în mod voluntar, efectuarea de achiziții publice în comun. În conformitate cu reglementările europene, achiziția în comun trebuie efectuată de autoritatea contractantă din statul membru participant în conformitate cu dispozițiile naționale ale statului membru în care își are sediul autoritatea contractantă. ”După cum rezultă din Comunicarea comună către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor din 5 martie 2024, se impune identificarea posibilelor proiecte de interes comun pentru a concentra efortul UE și finanțarea programelor, dat fiind că programele de cooperare pentru armamente ale statelor membre s-au confruntat cu provocări semnificative și sunt subminate de o lipsă de instrumente proporționale cu complexitatea lor, acest lucru ducând adesea la întârzieri și depășiri ale costurilor ”, susține MApN.

Interese de securitate

Deși statul este pregătit să renunțe la singurul sistem de apărare Patriot, cumpărat cu bani grei de la americani, pentru a-l face cadou Ucrainei, Ministerul Apărării reclamă că neadoptarea măsurilor solicitate ar pune în pericol securitatea națională.

”Neadoptarea măsurilor propuse ar avea drept consecințe neparticiparea autorităților contractante din România la procedurile de atribuire a contractelor de achiziții în domeniul apărării, organizate în comun cu statele membre UE. Acest lucru ar avea un impact negativ asupra interoperabilității cu forțele aliate și partenere, ceea ce ar reduce semnificativ posibilitățile de asigurare a capacităților necesare protejării în timp real a intereselor naționale de securitate. Totodată, ar antrena consecințe grave din perspectiva capacității României de a-și îndeplini angajamentele asumate”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordonanță de urgență elaborat de MApN.

Excepție la excepție

În Ordonanța de Urgență 57/2015, MApN primise deja derogare de la Legea finanțelor publice, astfel că instituției i se permitea utilizarea fondurilor publice pentru plata în avans a echipamentelor militare, avans care nu putea depăși, însă, cuantumul de 30% din valoarea produselor. În plus, beneficiarii acestora aveau obligaţia de a pune la dispoziţia ordonatorilor de credite scrisori de garanţie bancară a căror valoare nu putea fi mai mică decât suma plătită sub formă de avans. Singurele exceptate de la aceste reguli erau achizițiile făcute de la organizaţii internaţionale sau de la guvernele altor state, unde intra doar SUA, care s-a eschivat întotdeauna de la compensările din Legea offset-ului. Acum excepția se va aplica și celorlalte state UE, distrugând și ideea de offset, care ar fi însemnat o gură de oxigen pentru industria de armament din România, pusă pe butuci de guvernanți.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
27.103 afisari

29 COMENTARII

  1. MAPn cine e? Daca aduc burtosii banii de acasa atunci pot sa-si cumpere orice chiar si prastii.

    • Nu se numește SPAGA CI TRIBUT pe care orice COLONIE e obligata sa îl plătească STAPANULUI

  2. Conform Constitutiei de securitatatea tarii si de politica sa externa raspunde ..cine crezi ….Johannis, cum asigura el securitatea tarii ? Dand mokka sistemul Patriot Ucrainienilor ? iar Patriotul nostru nu este operational, ca nu are toate sistemele, adica minim 4 sisteme de rachete, adica suntem in Ka Ka cu toti.

  3. Renuntam la tot, bani, tehnica militara, oameni, doar de „moftul” unui idiot strain de interesul si nevoile reale ale tarii pentru… un post cald in cadrul NATO. Dar si mai frapanta este adormirea unei natiuni intregi, pana cand?

      • Giovanel sa stii si tu ca asa se cumpara functiile cu bani publici si uite asa vrea si maCiuca sa-si asigure alegerea la presedintie.
        Sau ai sa-i dai tu bani din economiile tale personale pentru ca tu „ai habar de situatia din zona”!

  4. cineva vrea sa ia spaga….

    ba baieti, aduceti-va aminte de momentul anilor 50….

    nu o sa supferiti de caldura,,,,in Siberia e racoare, numia bine pentru voi

  5. Nenorociți. Pentru ce fac acest lucru? Pentru spăgi parandărăt. De zeci de ani, conducerea MApN, seacă bugetul armatei pe prostii și nici un procuror militar nu are curaj să cerceteze măgăriile.
    Dacă nu achiziționează armament cu banii dați, în avans, ca la curve, este atentat la siguranța națională dar dacă nu achită drepturile rezerviștilor, care sunt nemulțumiți, în masă, și care nu se vor prezenta în caz de mobilizare / război, nu mai este atac la siguranța națională…..

  6. Păi, sclavii, nu drepturi si nu se pot împotrivi stăpânilor, nu dreoturi si „nu le aparține nimic”. Unde sunt „Decebal, Stefan cel Mare, Țepeș , Mihai Viteazul, Cuza ….etc ?

  7. DACA STAPANII SUA VOR SA NE JEFUIASCA IN CONTINUARE, SA NE APERE EI. DESFIINTATI AZI ARMATA, E COMPLET INUTILA. DOAR ASA STAPANUL SUA NU NE VA MAI JEFUI PRIN CREAREA DE AMENINTARI FALSE GEN RUSIA SI OBLIGAREA TARII, PRIN SLUGOII PUSI DE EI CA PRESEDINTI SI PRIM MINISTRI, SA ACHIZITIONEZE HARBURI DE ZECI DE MILIARDE ANUAL. ROMÂNIA TREZESTE TE, ROEXIT, NATOEXIT, NATIONALIZARE FARA DESPAGUBIRI, YANKEES GO HOME, TRAIASCA ROMÂNIA LIBERA

  8. MAPN vrea ca de obicei giucarii noi si cat mai multe, dar in realitate nu-si da seama ca este prostul satului. Apevisti analfabeti.

    • Cred că ești in eroare, nu „apevistii” sunt cei care dispun, apevistii sunt cei care primesc ce hotărăște hoarda politică nenorocita care jefuiește Romania pentru interesele străine. Citește bine istoria, politicienii români, au trimis întotdeauna armata română la război, prost echipată, inzestrata, pregătită…etc. astea au fost opera clasei politice care a înzestrat armata cu vechituri pe sume imense in favoarea străinilor si pentru comisioane grase pentru buzunarele lor. Citește si vezi adevărul.

      • Pe dracu, APVistii si cu politrucii lucreaza mana in mana sa le iasa dreptul sau functia. Ambele tabere sunt dotate cu doctori plagiatori cu universitati militare sau de Securitate, toti o apa si’un pamant.

  9. In zona Romaniei nu se pot identifica amenintari militare la adresa ei, in afara celor pe care le reprezinta Rusia.
    In razboiul Rusiei cu Ucraina, Vestul a investit pana acum probabil peste 150 de miliarde de euro si rezultatele au fost nule. Armata Rusiei nu numai ca nu a fost respinsa din teritoriile ocupate, ea a si cucerit noi teritorii si-a consolidat pozitiile si are conditii de a dezvolta o ofensiva majora, hotaratoare spre Harkov si poate si spre Kiev. Economia Rusiei creste si fata de performantele ei din razboiul mondial in privinta producerii de armament,a inarmarii, Rusia nu are si nu va avea probleme.
    Fata de aceste realitati, Armata Romana, din sumele imprumutate, a investit si vrea sa investeasca zeci de miliarde de euro in achizitionarea de armament, in conditiile in care datoria externa a Romaniei ” a crescut semnificativ în primele trei luni ale anului, ajungând la 177,726 miliarde de euro”
    Pe de alta parte, in conditiile in care nivelul acestei indatorari va mai creste, Romania trebuie sa impuna noi taxe, sa inghete salariile si pensiile, … masuri care vor afecta grav nivelul de trai a cetatenilor sai.
    Oare este politica de acum in privinta inarmarilor o politica inteleapta? (mai ales „practica achizițiilor de armament din SUA. Banii, înainte!”)
    Oare va putea la nevoie Armata Romana, inzestrata cu pretul supraindatorarii si mai tarziu al infometarii poporului cu cateva sute de masini de lupta, sisteme AA, tancuri, si.. sa combata fortele Rusiei (agresoare), care nu au putut fi invinse de o armata de sute de mii de militari, sprijiniti financiar de o lume intreaga, instruiti, inzestrati cu cu mijloace de lupta si materiale suficiente, moderne si avand suport informational la cel mai inalt nivel, ori totul este o risipa periculoasa pusa in opera de niste guvernanti fara ratiune?

  10. Spagile luate de generalii romani (nu ai nostrii ca de mult nu mai sunt ai Romaniei ci sunt slugile ascultatoare ale transatlanticilor) sunt deja la vedere. Preturile platite de Romania sunt cel putin DUBLE fata de achizitiile altor state si sunt fara off-set sau alte obligatii (service, mentenanta, colaborari pe terte piete, beneficiari de dezvoltare ulterioara, etc).CIUCA al lor s-a umplut de spagi si plateste la greu in avans. Nici nu a primit ce a platit integral (PATRIOT 104, vechiturile pe care Israel le-a scos anul asta din dotare) ca deja un sitem (singurul complet) il DONAM catre Ucraina. Asta nu e CORUPTIE ?

  11. Va dati seama ca NATO este intr-o degringoladă totala? Dupa 20 de ani de NATO nu exista, la nivel organizatie, o conceptie unitara de inzestrare si utilizare a fortelor si mijloacelor. Fiecare stat face ce il taie capul, fiecare cumpara ce gaseste, pe unde gaseste. Asta-i balamuc curat. Ce incredere sa ai intr-o asemenea adunatura.

  12. Unde sunt epoleți sunt de asemenea corupție, prostie, uniforme care nu se încheie peste burțile pline de fripturi. Adică multipli de Ciuca.

  13. Pe vremea comuniștilor ,când eram sub tutela rușilor, ăia te-au mai lăsat să ai armată și industrie cât de cat ,așa cum era produceam aproape orice ,azii suntem o colonie americano imperilisto globaliste ,care îți ia tot ,te lasă în fundul gol cinismul american,iar când nu mai au nevoie de tine,te abandonează cu un șut în fund după modelul Afganistan și nu numai

  14. Deja o grămada de bani plătiți în avans ,dar echipamentele sunt de venit ,la calendele grecești !
    Acum le trece prin cap alte sume imense pe care sa le
    plătim noi și fără garanții și
    fără offset!!!
    Cred că indivizii ăștia jalnici
    au căpățânile goale ,fără creiere!
    Vecinii noștri se înarmează ,
    primind armamentul ,noi plătim și așteptăm să vină !

  15. Toatee manariile se fac cu acordul,la cererea si sub inaltul patronaj al Esuaaatului.Lacom de bani,de trai de lux,si de somn usorrr.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger