AcasăPoliticaGermania și-a vopsit gardul - și înăuntru-i Leopardul

Germania și-a vopsit gardul – și înăuntru-i Leopardul

Abordarea prudentă a cancelarului Olaf Scholz în ceea ce privește trimiterea tancurilor de luptă Leopard – sau permiterea altor țări să își exporte propriile stocuri de vehicule militare fabricate în Germania – în Ucraina îi derutează pe aliați și creează diviziuni în cadrul propriului său guvern.

În weekend, cele trei state baltice au cerut Germaniei, principala putere europeană, să își schimbe rapid cursul. Un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak, a fost mai agresiv, spunând că indecizia lui Scolz „ucide tot mai mulți dintre oamenii noștri”.

Aliații și-au exprimat îngrijorarea că lentoarea cu care Scholz ia decizii ar putea prelungi conflictul și ar putea submina promisiunea sa de a promova o politică de apărare germană mai fermă, descrisă de el ca fiind un Zeitenwende, sau un punct de cotitură istoric.

Escaladarea de primăvară

„În acest moment nu există argumente bune care să explice de ce nu pot fi furnizate Ucrainei tancuri de luptă sau sisteme de apărare aeriană”, a declarat ministrul leton de externe Edgars Rinkevics înaintea reuniunii miniștrilor de externe ai UE din 23 ianuarie la Bruxelles.”Argumentul escaladării nu funcționează pentru că Rusia continuă să escaladeze.” Poate că are dreptate.

Având în vedere că oficialii ucraineni și cei ai NATO se așteaptă la o posibilă intensificare a luptelor în această primăvară, Kievul a cerut Germaniei și aliaților să trimită tancuri de luptă moderne, care ar putea ajuta forțele ucrainene atât să se apere,cât și să recupereze teritoriul pierdut prin străpungerea liniilor de front rusești.

Legislația germană necesită aprobare pentru reexportul de echipamente militare, ceea ce înseamnă că sutele de tancuri Leopard aflate în Europa pot fi trimise în Ucraina doar cu permisiunea Berlinului.

Noul ministru german al apărării, Boris Pistorius, a declarat vineri că Berlinul ar putea acționa rapid dacă se ajunge la un acord cu alte țări și a adăugat că aliații ar putea începe să instruiască soldații ucraineni cu privire la aceste blindate. O decizie privind posibila trimitere a tancurilor de luptă principale în Ucraina ar putea fi luată în următoarele câteva zile, a menționat el.

Războiul nuclear, frica Berlinului

Unul dintre motivele abordării prudente a lui Scholz în ceea ce privește trimiterea de noi categorii de arme grele în Ucraina este insistența sa asupra faptului că Germania va evita orice decizie unilaterală și va acționa întotdeauna împreună cu aliații săi, sprijinul SUA fiind un element crucial.

„Nu mergem niciodată singuri”, a afirmat cancelarul într-un interviu acordat redactorului-șef al Bloomberg News, John Micklethwait.Și a subliniat că Germania și aliații săi trebuie să evite un conflict deschis cu Rusia care ar putea duce la un război nuclear: „Voi face totul pentru a evita o escaladare care ar putea duce la al treilea război mondial – nu poate exista un război nuclear”.

Până de curând, oficialii germani au precizat întotdeauna, în conversații private, că Germania va trimite sau va permite altora să livreze Ucrainei tancuri Leopard doar dacă SUA furnizează tancul principal de luptă M1 Abrams.

De atunci, Berlinul și-a schimbat cursul și acum spune că nu există nicio legătură între trimiterea de „Leoparzi” cu echivalentul american.

Dar au început să apară fisuri în cadrul coaliției lui Scholz. Ministrul afacerilor externe, Annalena Baerbock, a declarat pentru un post de televiziune francez că Germania “nu ar sta în calea Poloniei” dacă această țară ar decide să trimită tancuri Leopard în Ucraina, contrazicând poziția oficială a guvernului.

Baerbock(Partidul Verzilor) a creat confuzie la Berlin. Purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Hebestreit, a precizat că, până în prezent, Polonia nu a făcut o solicitare oficială și a adăugat că orice astfel de cerere ar implica o „procedură administrativă” în cadrul Consiliului Național de Securitate și nu în cabinet. Guvernul se așteaptă ca partenerii Germaniei „să respecte dreptul internațional în această chestiune”.

Și în cadrul Partidului Social-Democrat al lui Scholz există un număr tot mai mare de politicieni care îl îndeamnă pe cancelar să ia o poziție clară cu privire la tancurile Leopard.

Deși Pistorius a recunoscut pentru prima dată în weekend că Ucraina va avea nevoie de tancuri de luptă pentru a recâștiga teritoriul ocupat de la Rusia, a precizat că decizia de a trimite acele tancuri revine lui Olaf Scholz.

 

 

 

 

 

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
426 afisari

7 COMENTARII

    • Va e frica de razboi mondial??Exact asta vor bancherii Rotschild cei care controleaza conflictul

      • Pai pierd puterea, sunt tari precum Arabia saudita ce vând petrol in alta moneda in afara de dolar. Dolar produs de aceste familii satanice, prin Trezoreria America care este privată. Ganditiva ca azi planeta este datoare 700 de trilioane. In condițiile in care daca vinzi toata America cu tot cu oameni, abia face 80 de trilioane. Dar cui este datoare? Celor care tipăresc dolari fara nici o acoperire

  1. Se pisa Rusia pe tancurile lor acesti pedofili drogati occidentali nu au nici o sansa in fata Rusiei sustinuta de BRICS

  2. Tancurile Leopard sunt prea grele si nu sunt fiabile pentru terenul din Ucraina. La fel sunt si Abrams si Chalenger. Artileria rusa si rachetele rusesti antitanc le vor papa cum papa vulpea puii de gaina cand intra in cotet. Tancul are cea mai scurta viata din toate armele pe front – cam 8 ore. In Siria kurzii au distrus o multime de tancuri Leopard ale Turciei cu rachete de fabricatie ruseasca iar Erdogan a retras tancurile din prima linie. Sa trimita Leopard, Abrams, Chalenger, hai sa-i vad!

  3. In cat timp se instruieste un echipaj pentru a fi capabil sa exploateze un tanc Leopard sau chiar Abrams? Pana invata aia sa traga cu tunul, rusii transforma tancurile in conserve,
    Apropos, se mai aude ceva de alea 20 de camioane cu cadavre pe care le-au returnat rusii ucrainienilor?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger