Cauta

Scenariul Apocalipsei: Atac nuclear în Ucraina. SUA spun ce se va întâmpla cu trupele lui Putin și cu flota de la Marea Neagră

Scenariul Apocalipsei: Atac nuclear în Ucraina. SUA spun ce se va întâmpla cu trupele lui Putin și cu flota de la Marea Neagră / Foto: printscreen

SUA și aliații săi vor distruge trupele și echipamentele Rusiei din Ucraina – și îi vor scufunda flota din Marea Neagră – dacă președintele Vladimir Putin va folosi arme nucleare în această țară, a avertizat duminică fostul director al CIA și generalul de armată cu patru stele (r) David Petraeus.

 

Petraeus a declarat că nu a vorbit cu consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan despre răspunsul probabil al SUA la o escaladare nucleară din partea Rusiei, despre care oficialii administrației au declarat că a fost comunicat în mod repetat Moscovei.

„Am răspunde printr-un efort NATO colectiv”

Întrebat despre un răspuns al Occidentului dacă Putin ar folosi arma nucleară în Ucraina, Petraeus a declarat: „Doar pentru a vă oferi o ipoteză, am răspunde printr-un efort NATO – colectiv – care ar elimina fiecare forță convențională rusă pe care o putem vedea și identifica pe câmpul de luptă din Ucraina și, de asemenea, în Crimeea și fiecare navă din Marea Neagră”.

Întrebat dacă utilizarea armelor nucleare de către Rusia în Ucraina ar aduce America și NATO în război, Petraeus a spus că nu ar fi o situație care să declanșeze articolul 5 al Alianței, care prevede o apărare colectivă. Acest lucru se datorează faptului că Ucraina nu face parte din NATO – cu toate acestea, un „răspuns al SUA și al NATO” ar fi pe masă, a spus Petraeus, scrie The Guardian.

Petraeus a recunoscut că probabilitatea ca radiațiile să se extindă la țările NATO ar putea fi interpretată ca un atac asupra unui membru al Alianței.

„S-ar putea argumenta că este vorba de așa ceva. Cealaltă variantă este că atacul este atât de îngrozitor încât trebuie să existe un răspuns, nu poate rămâne fără răspuns”, a continuat el. Petraeus a insistat că „nu se dorește, din nou, să se ajungă la o escaladare nucleară”.  „Dar trebuie arătat că acest lucru nu poate fi acceptat în niciun fel”.

Cu toate acestea, în condițiile în care presiunea asupra lui Putin este din ce în ce mai mare după câștigurile ucrainene în estul țării iar rezistența la eforturile de mobilizare în interiorul Rusiei este din ce în ce mai mare, Petraeus a declarat că liderul de la Kremlin este „disperat”.

„Realitatea câmpului de luptă cu care se confruntă este, cred, ireversibilă”, a spus el. „La un moment dat va trebui să se recunoască acest lucru. La un moment dat va trebui să existe un fel de început de negocieri”.

Dar, a avertizat Petraeus, „Încă se poate înrăutăți situația pentru Putin și pentru Rusia. Și chiar și utilizarea armelor nucleare tactice pe câmpul de luptă nu va schimba deloc acest lucru”. Totuși, a adăugat el, „trebuie să luați amenințarea în serios”.

Americanii, îngrijorați de un atac în interiorul Alianței

Senatorul Marco Rubio, cel mai important membru republican al Comisiei pentru relații externe din Senat, a declarat pentru CNN că Putin are două opțiuni: să stabilească linii defensive sau să se retragă și să piardă teritoriu.

Rubio a spus că el crede că este „foarte posibil” ca Putin să lovească punctele de distribuție în care proviziile SUA și ale aliaților intră în Ucraina, inclusiv în interiorul Poloniei. Senatorul a recunoscut amenințarea nucleară, dar a spus că cel mai mult îl îngrijorează „un atac rusesc în interiorul teritoriului NATO, de exemplu, vizând aeroportul din Polonia sau un alt punct de distribuție”.

„Nato va trebui să răspundă la acest lucru”, a spus el. „Cum va răspunde, cred că o mare parte va depinde de natura atacului, de amploarea și de scopul acestuia”.

Dar, în calitate de senator care are acces la ședințele de informare ale Pentagonului, Rubio a refuzat să răspundă dacă a văzut dovezi că Rusia se pregătește să folosească arme nucleare împotriva Ucrainei.

Cu siguranță, riscul este probabil mai mare astăzi decât era acum o lună”, a spus Rubio, prezicând că Rusia va face probabil un pas intermediar.

 

Ultimele stiri

  • Cutremur în România, în a doua zi de Paște. Ce magnitudine a avut seismul
  • Ploile torențiale și grindina au făcut prăpăd în prima zi de Paşte! Au fost trimise mesaje RO-Alert (VIDEO)
  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Exit mobile version