AcasăȘTIRI EXTERNEUraganul Ian lovește SUA cu puterea unei arme nucleare. Inundații catastrofale în...

Uraganul Ian lovește SUA cu puterea unei arme nucleare. Inundații catastrofale în Florida, unele cartiere au devenit lacuri – FOTO&VIDEO

Uraganul Ian lovește SUA cu puterea unei arme nucleare. Inundații catastrofale în Florida, unele cartiere au devenit lacuri – FOTO&VIDEO / Foto: printscreen

Uraganul Ian a ajuns, miercuri, în vestul Floridei, SUA, ca uragan de categoria 4, pe o scară de maximum 5, a anunțat Centrul național american pentru uragane (NHC).

Cu vânturi de până la 250 km/h și rafale chiar „mai puternice”, uraganul „a provocat inundații catastrofale în peninsula Florida” și a lăsat fără curent electric peste două milioane de locuințe, în noaptea de miercuri spre joi, potrivit site-ului PowerOutage, care urmărește întreruperile de curent.

Mai multe cartiere au ajuns lacuri

Mai multe comitate din apropierea locului unde uraganul Ian a ajuns la sol au rămas aproape în totalitate fără curent electric, potrivit site-ului. Orașul Punta Gorda a fost scufundat în întuneric. În timpul nopții, doar câteva clădiri dotate cu generatoare au rămas luminate.

Cu câteva ore mai devreme, orașul a avut parte de un scurt răgaz, deoarece a fost prins în ochiul uraganului. Dar rafalele și ploaia au revenit cu și mai multă forță, dărâmând panouri și luând bucăți de acoperișuri și scoțând arbori din rădăcină, scrie Le Point.

În Naples, în sud-vestul Floridei, imaginile difuzate de MSNBC au arătat străzi complet inundate și mașini plutind în curent. În orașul Fort Myers, inundațiile au fost atât de grave încât unele cartiere semănau cu niște lacuri. Inundațiile au ajuns uneori până la 3 metri, a declarat miercuri seară guvernatorul statului, Ron DeSantis.

„Se va vorbi despre uragan mai mulți ani de acum încolo”

Fenomenul meteorologic este așteptat să se deplaseze spre interior în cursul zilei, apărând în vestul Atlanticului până joi seara, potrivit NHC.

Se așteaptă ca uraganul Ian să slăbească pe măsură ce se deplasează spre interiorul țării, dar ar putea totuși să provoace pagube semnificative când va ajunge în estul Floridei, a precizat meteorologii.

Guvernatorul Ron DeSantis a declarat miercuri seară că acesta va fi probabil „unul dintre cele mai puternice cinci uragane care au lovit vreodată Florida”. „Este o furtună despre care se va vorbi mulți ani de acum încolo”, a declarat directorul Serviciului de Meteorologie al SUA (NWS), Ken Graham, în cadrul unei conferințe de presă.

Barcă scufundată, 23 de oameni dispăruți

Paza de coastă americană a început miercuri operațiunile de căutare a 23 de migranți dispăruți după ce ambarcațiunea lor s-a scufundat în largul coastelor Floridei, a anunțat Poliția de Frontieră.

„Patru migranți cubanezi au înotat până la țărm după ce ambarcațiunea lor s-a scufundat din cauza vremii nefavorabile. Paza de coastă din sud-est a lansat o operațiune de căutare și salvare a 23 de persoane”, a declarat șeful Poliției de Frontieră din zona Miami, Walter Slosar.

Ian a lăsat morți în Cuba

Uraganul Ian, atunci de categoria 3, lovise deja Cuba marți, devastând vestul țării timp de cinci ore înainte de a se îndrepta spre Golful Mexic, potrivit institutului cubanez de meteorologie Insmet. Două persoane au fost ucise în provincia vestică Pinar del Rio, potrivit presei de stat cubaneze. Insula și cei 11,2 milioane de locuitori ai săi au fost scufundați în întregime în întuneric.

Potrivit lui Gary Lackmann, profesor de științe atmosferice la North Carolina State University din SUA, mai multe studii au arătat o „posibilă legătură” între schimbările climatice și un fenomen cunoscut sub numele de „intensificare rapidă” – atunci când o furtună tropicală relativ slabă se transformă într-un uragan de categoria 3 sau mai mare în decurs de 24 de ore, așa cum a fost cazul lui Ian.

author avatar
Tudor Borcea
510 afisari

7 COMENTARII

  1. Oare cu ce fonduri v-a contribui guvernul SUA pentru a ajuta sinistrații din Florida? Cu aceeași sumă cu care sponsorizează Ucraina în războiul cu Rusia?

  2. Borceooooooo, băăăă, la mintea ta aia creață statul Florida are cartiere, științificule ?!

  3. Apa aia din poze este din cauza secetei, așa-i? De la „încălzirea globală”, cred.

    Văd c-a mai apărut o „știință”: „științe atmosferice”. Parcă greta trotineta și-a dat doctoratul în această „știință”. Ce, numai ponta, kioveși și ghiță pensatul să fie „doctori”?

  4. & ,,Rapperul Coolio, cunoscut pentru hitul Gangsta’s Paradise, a murit. Avea 59 de ani” ,
    O nouă gafă a președintelui SUA. Joe Biden s-a trezit că vorbește cu morții. „Unde este Jackie?” , ?

  5. BORCEA ESTI MAI PROST CA NOAPTEA ALUPIGUS IDIOT NEFUNCTIONAL CACANARULE ASTAI SI PT ARTICOLUL ANTERIOR BOULE .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger