AcasăȘTIRI EXTERNEAmenințările nucleare ale lui Putin. O explozie în Marea Neagră, printre scenariile...

Amenințările nucleare ale lui Putin. O explozie în Marea Neagră, printre scenariile luate în calcul

RusiaCare sunt granițele celor patru provincii ucrainene anexate de Rusia. Ce se va întâmpla cu cetățenia locuitorilor / Iată ce prevăd decretele de anexare 

În contextul în care armata sa a suferit eșecuri în Ucraina, președintele rus Vladimir Putin a amenințat că va folosi „toate mijloacele” pe care le are la dispoziție, relansând speculațiile privind riscul unui conflict nuclear pentru prima dată din 1945 încoace.

Președintele american Joe Biden, care a înființat o echipă de specialiști civili și militari pentru a evalua riscurile și răspunsurile care trebuie avute în vedere, a avertizat Rusia că este „imposibil să câștigi un război nuclear”. Mai mulți experți și oficiali consultați explică scenariile posibile.

Ce fel de atac ar putea lansa Putin?

Pentru James Cameron, de la Oslo Nuclear Project, este „foarte puțin probabil ca Putin să folosească arsenalul de arme nucleare strategice al Rusiei, capabil să lovească Statele Unite, cu riscul de a declanșa un război nuclear apocaliptic”. Dar Rusia, prima putere nucleară din lume, cu un stoc de aproape 4.500 de focoase nucleare, potrivit estimărilor Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (Sipri), dispune de așa-numitele arme nucleare „tactice”, care sunt mai puțin puternice decât bomba de la Hiroshima.

În conformitate cu doctrina nucleară rusă de „escaladare-dezescaladare”, care ar însemna să folosească mai întâi o armă nucleară de mică putere pentru a recâștiga avantajul în cazul unui conflict convențional cu Occidentul, președintele rus ar putea decide să detoneze una dintre aceste arme nucleare „mici” în spațiul aerian ucrainean sau în Marea Neagră.

Putin ar putea, de asemenea, să vizeze o zonă slab populată din Ucraina sau o instalație militară ucraineană, în speranța de a teroriza populația și de a determina Ucraina să capituleze sau chiar de a determina Occidentul să convingă Kievul să capituleze, explică acest expert, notează 7 sur 7.

Ce l-ar putea împinge pe Putin să folosească arme nucleare?

Liderul de la Kremlin a indicat că ar putea folosi arme nucleare dacă integritatea teritorială a Rusiei este amenințată. El nu a precizat dacă aceasta include Crimeea, anexată de Rusia în 2014, sau cele patru teritorii ucrainene controlate parțial de armata rusă de la invazia sa, unde se organizează referendumuri în grabă pentru a deveni parte a Rusiei.

Pentru Mark Cancian, un fost strateg nuclear al Marinei americane, această ambiguitate înseamnă că nu acoperă Donbass și Crimeea. „Nu are rost să faci o amenințare atât de vagă dacă oamenii nu sunt siguri dacă îi ameninți cu adevărat sau nu”, spune Cancian, în prezent expert la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS).

Până în prezent, guvernul american nu a observat nicio mișcare a armelor nucleare care să sugereze că se plănuiește un astfel de atac. „Nu am văzut nimic care să ne schimbe poziția”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Pat Ryder.

Cum poate răspunde Occidentul?

Guvernul american a încercat încă de la începutul conflictului din Ucraina să evite orice escaladare: forțele NATO nu luptă în Ucraina, iar armele furnizate de aliații Kievului forțelor ucrainene sunt calibrate pentru a împiedica ca o bombă occidentală să atingă o țintă de pe teritoriul rusesc. În același spirit, administrația americană a trimis în ultimele luni mai multe mesaje private liderilor ruși pentru a-i descuraja să folosească arme nucleare, potrivit Washington Post.

Dar Washingtonul trebuie să rămână ferm chiar dacă Moscova alege o lovitură limitată în Ucraina, care nu este membră NATO. Un răspuns insuficient de ferm ar putea diviza aliații, dar, mai important, a declarat Matthew Kroenig de la Centrul Scowcroft pentru Strategie și Securitate, ar putea determina alte țări, cum ar fi China, „să creadă că armele nucleare îi pot ajuta să-și atingă obiectivele fără repercusiuni grave”.

Kroenig, fost consilier strategic al Pentagonului și al CIA sub mai multe administrații, a sugerat că Statele Unite ar trebui să riposteze cu o lovitură convențională asupra forțelor rusești sau a bazei militare care se află în spatele atacului nuclear, precum și cu o asistență militară sporită pentru Ucraina, cum ar fi sisteme de artilerie cu rază lungă de acțiune pe care Washingtonul s-a abținut până acum să le furnizeze Kievului.

author avatar
Tudor Borcea
555 afisari

9 COMENTARII

  1. Ivan sta langa racheta si primeste ordinul”davai ceas davai palton”…si zice „nu mai am rachetele le-am vandut lui BinLaden”…. fbi comenteaza-ultima data a fost vazut la Anvers cu Basescu vindeau vapoare

    • Asa ceva Ivan nu vinde. Le-a făcut „cadou” un Kinjal instructorilor amerloci și ingleji din Ukropistan și vreo 300 dintre ei nu au mai apucat sa spună thank you.

  2. Scenariul cu explozia in marea Neagra este facut special pentru Dancu sa mai cumpere ceva arme , deja a plecat .

  3. Asa ne-au asigurat americanii si ca rușii nu vor ataca Ucraina, desi ei stiau ca o vor ataca. Si acum, tot asa, ii agita pe rusi . Vor sa vada capabilitatile rusilor, ca americanii stau la distanță.

  4. O explozie in MN face inutilizabil tot liorhalul cald al Rusiei.Deci e exclus (vz Cernobil) .Acum stiu ca si-au retras submarinele si flota. O explozie in alta mare sau ocean o sa atraga riposta Nato care o sa omoare politicul rus actual.Deci nu vad niciun beneficiu pt Rusia.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger