Cauta

Rusia avertizează Occidentul: facturile de gaz în ruble sunt la câteva zile distanță

Rusia avertizează Occidentul: facturile de gaz în ruble sunt la câteva zile distanță

Rusia a avertizat, vineri, Occidentul că facturarea în ruble pentru exporturile de gaze naturale către Europa ar putea fi solicitată în câteva zile. Este cel mai dur răspuns al Moscovei de până acum la sancțiunile paralizante impuse de Occident pentru invazia Ucrainei.

În condițiile în care economia rusă se confruntă cu cea mai gravă criză după anii care au urmat destrămarii URSS, președintele Vladimir Putin a anunțat, miercuri, că exporturile de gaze rusești trebuie să fie plătite în ruble.

40% din gazul Europei vine de la Gazprom

Putin a spus că Occidentul a declarat război economic prin înghețarea activelor rusești și, prin urmare, Rusia nu mai are interes să primească dolari sau euro pentru exporturile rusești.

Kremlinul a declarat vineri că Putin a ordonat companiei Gazprom, cea mai mare companie de gaze naturale din lume, care furnizează 40% din gazul european, să accepte plăți de export în ruble și că mai are doar patru zile pentru a determina cum va fi pusă în practică o astfel de măsură.

Cumpărătorii de gaze au cerut consiliere cu privire la modul în care ar putea obține ruble pentru a face astfel de plăți, având în vedere amploarea sancțiunilor împotriva Rusiei și în condițiile în care contractele cu furnizorii ruși sunt făcute în euro sau dolari.

Mulți importatori au spus că contractele pe termen lung cu Gazprom prevăd plata fie în euro, fie în dolari SUA.

„Plățile în ruble sunt undeva între foarte dificil și imposibil de organizat pentru majoritatea cumpărătorilor europeni și cu siguranță nu într-un termen scurt”, a declarat Jonathan Stern, Distinguished Research Fellow la Institutul Oxford pentru Studii Energetice, pentru Reuters.

Dacă Gazprom insistă asupra plăților în ruble și va opri livrările dacă plățile nu sse fac în ruble, „atunci, din punctul meu de vedere, aceasta ar fi o încălcare a clauzelor contractuale”, a spus el.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • Campania electorală, între isterie și profesionalism
  • Au votat Legea offshore pentru eoliene și acum cer protecția ecosistemului marin
  • Prețul petrolului, la cheremul bancherilor centrali?
  • Libertatea de exprimare, noua afacere a lui Elon Musk?
  • Românii, obligați de UE să ia credite ipotecare pentru reabilitarea energetică a locuințelor
  • FCSB a luat titlul, performanța mai așteaptă
  • România, ţara pensiilor speciale. Cine sunt românii care beneficiază de aceste legi „cu dedicaţie”
  • Sudul Global, noul front al competiției geoeconomice dintre China și UE
  • Mașini mai puternice – mai multe accidente. Dacia face excepție de la regulă
  • Exit mobile version