AcasăȘTIRI EXTERNETurcia joacă la două capete: de la summit-ul NATO a trecut la...

Turcia joacă la două capete: de la summit-ul NATO a trecut la achiziţiile militare de la Rusia

erdoganTurcia joacă la două capete: de la summit-ul NATO a trecut la achiziţiile militare de la Rusia

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că Ucraina şi Rusia au ajuns la un acord privind problemele tehnice la convorbirile de pace, dar nu și în privința unor chestiuni teritoriale precum Crimeea.

Erdogan a spus că rezoluţiile adoptate de Alianţă nu ar trebui percepute ca o ameninţare pentru Rusia sau oricare altă ţară terţă, ci ca măsuri de descurajare.

Turcia păstrează prietenia şi cu Rusia

Poziția Turciei cu privire la achiziționarea sistemelor rusești de apărare antirachetă S-400 este neschimbată și chestiunea reprezintă un „acord încheiat”, a spus, totodată, Erdogan.
Acesta a adăugat că discuțiile cu Washingtonul cu privire la noile avioane și kituri F-16 merg bine.

SUA au impus sancțiuni industriei de apărare a Turciei, membră NATO, în decembrie 2020, din cauza achiției de S-400 din Rusia, și au exclus Ankara din programul de avioane de luptă F-35, unde era producător și cumpărător. Ankara spune că mișcările sunt nedrepte.

Erdogan vrea să medieze conflictul

Turcia are frontieră maritimă cu Ucraina şi Rusia la Marea Neagră, are relaţii bune cu amândouă şi s-a oferit să medieze în conflict. Erdogan a spus că principalul obiectiv al Turciei în cadrul eforturilor de mediere este să-i aducă împreună pe preşedinţii ucrainean şi rus, Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin, pentru convorbiri.

Erdogan le-a spus mai aliaţilor că trebuie să pună capăt embargoului asupra sectorului de apărare din Turcia.

 

 

author avatar
Andrei Ștefan
337 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger