AcasăNewsNucleara pentru UE, decizia luată de Putin! Plăți în ruble pentru gazele...

Nucleara pentru UE, decizia luată de Putin! Plăți în ruble pentru gazele exportate în țări „neprietenoase”

(sursa foto: realitatea.net)

Pe măsură ce Uniunea Europeană intenţionează să reducă dependenţa energetică de Rusia și s-a tot discutat pe marginea sancțiunilor anunțate, de la nivelul statelor occidentale, la adresa Federației Ruse, după începerea războiului în Ucraina –  conflict de la debutul căruia au trecut peste trei săptămâni –  s-a aflat ce a decis liderul de la Kremlin. Un contraatac la aceste sancțiuni de la nivel internațional.

Și anume că Moscova nu va mai accepta plăți în euro sau dolari pentru gazele exportate în statele UE.

Concret, Rusia va începe să ceară plăți în ruble pentru transporturile sale de gaze naturale către state pe care le consideră „neprietenoase”, a anunțat Vladimir Putin, miercuri, într-o întrevedere a Guvernului, potrivit bloomberg.com.

”Am luat decizia de a trece la plăți în ruble pentru livrările noastre de gaze naturale către așa-numitele state ostile”, a spus acesta.

În acest context, Putin a cerut Băncii centrale să dezvolte – în termen de o săptămână – un sistem de plăți exclusiv în ruble pentru aceste exporturi de gaz.

Pe de altă parte, liderul de la Kremlin a ținut să sublinieze că Rusia va continua să furnizeze gaz natural în conformitate cu volumele și prețurile stipulate în contractele în vigoare, conform aceleiași surse.

Putin bombardează, Europa cumpără gaz din Rusia / Câte miliarde a primit Moscova de la începutul ofensivei

Suma importurilor europene de hidrocarburi rusești de la începutul războiului din Ucraina se ridică la 16,8 miliarde de euro. După invazia rusă, importurile europene de gaz rusesc au crescut semnificativ.

Potrivit Centre for Research on Energy and Clean Air (Crea, Finlanda), după invadarea Ucrainei de către Rusia, volumul fluxurilor comerciale dintre Kremlin și Europa se ridică la 16,8 miliarde de euro (adică 646 de milioane pe zi). Detaliat: 10,6 miliarde de euro pentru gaz, 5,77 pentru petrol (brut și rafinat) și 438 de milioane de euro pentru cărbune. Citiți mai multe AICI.

author avatar
Andrei Coman
554 afisari

3 COMENTARII

  1. ”Putin bombardează, Europa cumpără gaz din Rusia ”
    Multumiti-i lui Merkel.

  2. Conducta Caspian Pipeline Consortium (CPC) prin care Rompetrol importă țițeiul prelucrat în rafinăria Petromidia, cea mai mare din România, va intra în revizie timp de 2 luni
    ftv in gura de rahati cu ochi coldea si kovesi cu tinta voastra predictibila sa veniti sa va inham la caruta

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger