Cauta

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Rachete de ultimă generație pentru Kiev. Țara NATO care vrea să spargă blocada portului Odesa

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Rachete de ultimă generație pentru Kiev. Țara NATO care vrea să spargă blocada portului Odesa

Danemarca s-a angajat să furnizeze rachete Harpoon Ucrainei, care încearcă să contracareze blocada navală rusă a portului Odesa, vital pentru exporturile de grâu ale Ucrainei, a declarat luni șeful Pentagonului, Lloyd Austin.

20 de țări s-au angajat să furnizeze arme suplimentare Ucrainei pentru a contracara forțele rusești, la cea de-a doua reuniune a „Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei”, a anunțat secretarul american al Apărării.

Harpoon, unul din cele mai sofisticate sisteme

„Multe țări vor dona muniție pentru artilerie, sisteme de apărare de coastă, tancuri și alte blindate care sunt esențiale” pentru armata de la Kiev, a adăugat el. Printre echipamentele care vor fi livrate Ucrainei, Danemarca s-a angajat să trimită un sistem de rachete anti-navă Harpoon, unul dintre cele mai sofisticate sisteme din cadrul marinei occidentale.

Harpoon Missile: The Best Anti Ship Missile Ever ( RGM-84, UGM-84, AGM-84 )

Sistemul Harpoon este de obicei transportat pe nave de război, submarine și chiar bombardiere, dar Danemarca este singura țară care a achiziționat o versiune modificată a lansatorului de rachete, care este montată pe un camion și devine astfel o baterie de apărare de coastă, scrie Le Journal de Montreal.

Echipată cu un radar autonom și un sistem de navigație sofisticat, racheta Harpoon zboară la altitudine joasă pentru a evita radarele inamice. Potrivit producătorului său, Boeing, este capabilă să lovească o țintă pe mare sau pe uscat, cu o rază de acțiune ce variază de la 125 la peste 300 km, în funcție de versiune.

Sevastopol, în raza de acțiune

Când Ucraina îl va primi, Harpoon ar putea aduce portul Sevastopol, din Crimeea ocupată de Rusia, în raza de acțiune a armatei ucrainene. Invazia rusă în Ucraina a exacerbat o criză alimentară globală, cele două țări reprezentând 30% din comerțul mondial cu grâu.

Rusia impune o blocadă navală Ucrainei, al cincilea exportator mondial de grâu, iar Ucraina și-a minat coasta, în special pentru a proteja portul Odesa, principalul debușeu pentru producția agricolă a țării, a declarat luni șeful Statului Major american, generalul Mark Milley.

Lloyd Austin nu a precizat ce arme vor furniza SUA Ucrainei, după ce Congresul a aprobat un ajutor suplimentar de 40 de miliarde de dolari pentru Kiev. Întrebat despre posibilitatea de a furniza ucrainenilor baterii de ultimă generație de Himars (High Mobility Artillery Rocket System), el a precizat că nevoile Ucrainei nu s-au schimbat în acest stadiu: artilerie, tancuri, drone și muniții.

Ultimele stiri

  • Economia internetului, amenințată de inteligența artificială
  • Centrele de date: Big Tech pune la bătaie miliarde de dolari
  • Ne-am aranjat. MApN vrea să plătească în avans armamentul și să renunțe la orice fel de garanții
  • România, hub logistic regional: direcție cheie asumată de Guvernul Ciolacu
  • JO 2024: lamele de scrimă ale campionilor sunt făurite manual. Meseria “atipică”
  • Cel mai modern sistem de apărare aeriană din lume: răspunsul Germaniei la rachetele Rusiei
  • Intelectualul dă România pe răzătoare cu mult spor și mult patriotism
  • Europa rămâne îngropată în datorii
  • Biden, un președinte sucit: alba-neagra cu armele pentru Israel
  • România a luat-o la vale. Creșteri pe deficitul bugetar și pe datoria externă
  • Exit mobile version