Cauta

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Mărturii de pe frontul din Donbas: „Iadul pe Pământ!”/Soldații ucraineni spun că numai drogurile îi fac să reziste

razboi

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Contraofensiva ucraineană din sudul țării n-a dus la nimic. Dezvăluiri incredibile din interiorul armatei: Rușii avansează lent dar constant

Fotografiile și înregistrările video cutremurătoare, cu zonele din Ucraina devastate de atacurile ruse, continuă să țină cu inima strânsă o lume întreagă, la peste patru luni de la izbucnirea războiului. Dar pe lângă imagini, mărturiile soldaților care s-au aflat în prima linie, în zonele de conflict, sunt cu atât mai impresionante cu cât scot la iveală situații dramatice.

Unul dintre ei admite că fumează marijuana, spunând că doar astfel ar putea face față situației.

Soldații ucraineni care se întorc din primele linii în regiunea Donbas, din estul Ucrainei – unde Rusia poartă o ofensivă aprigă – au mărturisit, pentru Associated Press, prin ce au trecut.

Unii s-au plâns de organizare haotică, dezertări și probleme de sănătate mintală cauzate de bombardamentele necruțătoare, titrează sursa menționată. Alții au vorbit despre eroismul colegilor lor și angajamentul de a continua lupta.

„Altfel, mi-aș pierde mințile”

Unul dintre soldați a povestit că fumează zilnic marijuana. Lesne de înțeles, nu e niciun nume trecut în dreptul acestei mărturisiri cutremurătoare.

„Altfel, mi-aș pierde mințile, aș dezerta. Este singurul mod în care pot face față”, a povestit acesta, potrivit sursei citate.

Un tânăr, fost profesor, în vârstă de 28 de ani, din Sloviansk  spune că „nu și-a imaginat niciodată” că va lupta pentru țara sa. Acesta dă de înțeles că prietenia cu ai săi colegi mai ajută la nivel de moral. Dincolo de asta, însă, tânărul povestește că a văzut colegi soldați cedând la oboseală extremă, atât fizică, dar și psihică, și având simptome de PTSD ( post-traumatic stress disorder/tulburare de stres post-traumatic).

„E greu să trăiești sub stres constant, lipsit de somn și subnutrit. Să vezi toate acele orori cu ochii tăi – morții, membrele rupte. Este puțin probabil ca psihicul cuiva să reziste la asta”, a mărturisit acesta.

„Iadul pe Pământ”

O altă mărturie atrage atenția, prin comparația pe care o face un soldat care a fost în prima linie, pe front.

„Dacă a existat un iad pe Pământ undeva, a fost în Severodonețk”, declară Artem Ruban, un soldat din batalionul lui Nazarenko, aflat la Bakhmut, așezare din regiunea Donețk, situată la 64 de kilometri sud-vest de orașul capturat între timp.

„Puterea interioară a băieților noștri le-a permis să țină orașul până în ultimul moment” – a susținut acesta.

Ultimele stiri

  • Turcia suspendă orice fel de relație economică cu Israel
  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Incendiu puternic lângă București. Pompierii au intervenit de urgență în Mogoșoaia
  • Țările UE „Big Bang” riscă să-și piardă avantajul competitiv
  • Cap compas Riad. Petrobogăția atrage giganții bancari
  • Vehiculele Green Deal nu sunt pentru muritorii de rând. Prețurile cresc, în loc să scadă
  • Accident rutier cumplit, în Joia Mare. Doi oameni au murit, în Argeș
  • Elefantul lui Buddha ar putea strivi în curând Dragonul lui Confucius
  • Pică transferul lui Coman?! Arabii n-au mai venit la București
  • Dolarul puternic, marea amenințare pentru dușmanii Americii
  • Exit mobile version