Cauta

RĂZBOI ÎN UCRAINA. China câștigă de pe urma sancțiunilor SUA împotriva lui Putin

RĂZBOI ÎN UCRAINA. China câștigă de pe urma sancțiunilor SUA împotriva lui Putin

Odată intrate în vigoare sancțiunile occidentale împotriva Rusiei, fluxul comercial al Moscovei se va îndrepta către piața din China.

Se estimează că o gamă mai largă de sancțiuni împotriva Rusiei va aprofunda relațiile comerciale fără dolari dintre Rusia și China, potrivit fostului negociator comercial al SUA și oficial al Băncii Mondiale, cu experiență în China și Rusia, Harry Broadman.

Petrol rusesc pentru Beijing

„Problema cu sancțiunile, în special care implică un producător de petrol, care este Rusia, va fi o scurgere în sistem”, a spus Broadman. „China poate spune: Vom cumpăra petrol pe piața liberă și dacă este petrol rusesc, așa să fie”.

De când, în 2014, au fost introduse măsuri punitive mai mici, după anexarea peninsulei Crimeea, China a devenit cea mai mare destinație de export pentru Rusia.

Washingtonul și națiunile occidentale sunt gata să impună o gamă mai largă de sancțiuni economice împotriva Rusiei dacă Moscova escaladează conflictul actual din republicile separatiste Donețk și Lugansk. Kremlinul a recunoscut independența ambelor, la începutul acestei săptămâni.

Orice instituție din sectorul serviciilor financiare ruse este o țintă pentru noi sancțiuni, susțin oficialii americani, spunând că peste 80% din tranzacțiile valutare zilnice ale Rusiei și jumătate din comerțul său sunt reglate în dolari SUA.

Cu toate acestea, mai mulți experți spun că eliminarea economiei ruse din comerțul global nu este o sarcină ușoară, deoarece Rusia se numără printre cei mai mari exportatori mondiali de petrol, gaze naturale, cupru, aluminiu, paladiu și alte mărfuri vitale.

Produsele chineze, în topul importurilor rusești

Anunțurile președintelui Joe Biden au dus prețul petrolului la maxime nemaivăzute din 2014.

Rusia a reprezentat aproape 2% din comerțul global în 2020, în scădere de la 2,8% în 2013, potrivit datelor Băncii Mondiale. PIB-ul țării în 2020 a fost pe locul 11 ​​la nivel global, între Brazilia și Coreea de Sud, scrie Russia Today.

Potrivit bazei de date World International Trade Solution a Băncii Mondiale, dependența Rusiei de comerț a scăzut în ultimii 20 de ani. Între timp, destinațiile sale de export s-au schimbat și ele. Olanda a fost principala destinație de export în urmă cu un deceniu, datorită comerțului cu petrol, dar a fost înlocuită de China. Achizițiile Germaniei și Marii Britanii din Rusia s-au menținut în mare parte stabile, în timp ce importurile din Belarus au crescut.

China rămâne furnizorul numărul unu de importuri al Rusiei, cu telefoane mobile, computere, echipamente de telecomunicații, jucării, textile, îmbrăcăminte și piese electronice printre categoriile de top. Ponderea sa din importurile rusești a crescut din 2014, în timp ce cele din Germania au scăzut semnificativ.

 

Ultimele stiri

  • Vara începe „în forță”! La ce valori vor ajunge temperaturile zilele următoare. Șefa ANM: „Înseamnă deja pragul unei zile de caniculă”
  • Alertă alimentară în România. Sortiment de pește, retras de la rafturi de un cunoscut hipermarket/Care e motivul
  • Cresc veniturile populației în urma măsurilor PSD: românii iau mai multe credite, pe dobânzi mai mici
  • Fluctuațiile la prețul energiei nu-i afectează pe români: Guvernul Ciolacu păstrează plafonarea prețurilor până în primăvara lui 2025
  • Ucrainean reținut de DNA Constanța, pentru cumpărare de influență/Prins în flagrant
  • El a câștigat finala „Românii au talent”, sezonul 14! Tânărul pleacă acasă cu marele premiu de 120.000 de euro – VIDEO
  • Suma uriașă pe care a Trump a câștigat-o în 24 de ore după condamnare. „Sistemul nostru digital de strângere de fonduri a fost copleşit”
  • Imagini dramatice în Italia! Trei tineri, filmați în timp ce se țin în brațe, înainte de a fi luați de ape/Mașina lor, cu numere românești
  • Horoscop 1 iunie 2024. Comunicarea este cheia astăzi
  • Momente de spaimă! Un autocar cu zeci de copii a luat foc pe autostrada A10, în judeţul Alba
  • Exit mobile version