AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. SUA taie calea diplomatică cu Rusia. „Acum nu mai...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. SUA taie calea diplomatică cu Rusia. „Acum nu mai are sens”

RĂZBOI ÎN UCRAINA. SUA taie calea diplomatică cu Rusia. „Acum nu mai are sens”

SUA a anulat o întâlnire între secretarul de Stat Antony Blinken și omologul său rus Serghei Lavrov, planificată joi la Geneva, după ce Vladimir Putin a recunoscut autoproclamatele republici din Donețk și Lugansk.

„Acum, când vedem că invazia începe și Rusia și-a exprimat clar respingerea totală a diplomației, nu are sens să mergem mai departe cu acea întâlnire în acest moment”, a declarat Blinken marți, într-o conferință de presă comună cu omologul său ucrainean. Dmitro Kuleba.

Invazia a stricat toate planurile

La rândul său, ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, și-a anulat și întâlnirea programată la Paris cu Lavrov.

Rusia propusese întâlnirea Lavrov-Blinken miercurea trecută, iar SUA au acceptat vineri, moment în care au fost stabilite ora și data. Cu toate acestea, Departamentul de Stat a pus condiția ca Moscova să nu „invadeze” Ucraina,  ceea ce SUA spun acum că s-a întâmplat.

Președintele rus Vladimir Putin a recunoscut luni regiunile separatiste Donețk și Lugansk drept republici independente, acuzând Kievul că refuză să își respecte angajamentele asumate prin acordurile de la Minsk, în special acordarea autonomiei celor două regiuni.

Moscova a refuzat inițial să accepte cererea lor de recunoaștere, insistând că conflictul este o chestiune internă ucraineană și participând la formatul „Normandia Patru” pentru a media criza alături de Franța și Germania.

author avatar
Tudor Borcea
277 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger