AcasăȘTIRI EXTERNECriza Rusia-Ucraina aruncă în aer prețul pâinii. Războiul giganților exportatori de grâu

Criza Rusia-Ucraina aruncă în aer prețul pâinii. Războiul giganților exportatori de grâu

Criza Rusia-Ucraina aruncă în aer prețul pâinii. Războiul giganților exportatori de grâu

Potențialul conflictului armat între Rusia și Ucraina, importante țări agricole, a ridicat temeri cu privire la o creștere dramatică a prețurilor la grâu și alimente.

Creșterea tensiunilor dintre mari furnizori mondiali de produse alimentare, Rusia și Ucraina, ar putea forța cumpărătorii de grâu, porumb și ulei de floarea-soarelui să caute transporturi alternative, a raportat marți Reuters, citând analiști și comercianți.

Marea Neagră, placă turnantă a aprovizionărilor

Perturbările ar putea duce la creșterea prețurilor la alimente la nivel mondial, care sunt deja aproape de maximum de mai mulți ani, avertizează experții.

Rusia și Ucraina reprezintă aproximativ 29% din exporturile mondiale de grâu, 19% din aprovizionarea mondială cu porumb și 80% din exporturile mondiale de ulei de floarea-soarelui.

Comercianții sunt îngrijorați că orice angajament militar ar putea afecta recoltele și ar putea obliga importatorii să înlocuiască proviziile din regiune.

„Perturbările aprovizionării din regiunea Mării Negre vor avea impact asupra disponibilității globale”, a declarat Phin Ziebell, economist în agrobusiness la National Australia Bank. „Cumpărătorii din Orientul Mijlociu și Africa vor căuta surse alternative”, a adăugat el.

Datele de expediții furnizate de Refinitiv (furnizor global american-britanic de date și infrastructură de pe piața financiară) au arătat că aproximativ 70% din exporturile de grâu ale Rusiei au mers către cumpărători din Orientul Mijlociu și Africa în 2021.

Comercianții spun că unii cumpărători au redirecționat deja navele către alți furnizori din cauza temerilor că orice izbucnire militară ar duce la întârzieri mari la încărcare.

„Navele evită să intre în Marea Neagră din cauza riscului de război”, a spus un comerciant din Singapore, adăugând că „au loc deja întreruperi în aprovizionare”, scrie Russia Today. Analistii au avertizat ca lipsa de aprovizionări din regiunea Marii Negre ar putea creste cererea pentru cereale din Statele Unite si Canada.

Prețurile mondiale ale alimentelor s-au situat la cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, conduse de cererea puternică de grâu și produse lactate.

author avatar
Tudor Borcea
209 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger