AcasăNewsRomânia condamnă recunoaşterea de către Rusia a republicilor Doneţk şi Lugansk. Reacția...

România condamnă recunoaşterea de către Rusia a republicilor Doneţk şi Lugansk. Reacția politicienilor

Klaus IohannisRomânia condamnă recunoaşterea de către Rusia a republicilor Doneţk şi Lugansk. Mesajul președintelui Iohannis

Președintele Klaus Iohannis precizează într-un mesaj public faptul că țara noastră condamnă cu fermitate decizia Moscovei prin care recunoaște independența regiunilor Donețk și Luhansk, considerată un act care încalcă flagrant dreptul internațional, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

Comunitatea internațională trebuie să sancționeze ferm, imediat și fără echivoc această decizie lipsită de iresponsabilitate a Rusiei, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

Reacţia şefului statului român vine după ce preşedintele rus, Vladimir Putin, a decis recunoaşterea independenţei regiunilor separatiste ucrainene Lugansk şi Doneţk, invocând faptul că Ucraina nu a avut niciodată o „statalitate autentică”, ci a fost creată de Rusia bolşevică, iar acum se confruntă cu probleme politice sistemice.

MAE a ridicat nivelul de alertă la maxim

La rândul său, Guvernul condamnă orice tentativă de a pune sub semnul întrebării integritatea teritorială a Ucrainei. Într-un mesaj postat pe o rețea de socializare, Executivul subliniază, totodată, că punerea la îndoială a statalității unui stat membru ONU reprezintă o abordare revizionistă, care amenință pacea în Europa și în lume.

De altfel, premierul Nicolae Ciucă declara ieri că țara noastră poate primi un număr destul de mare de posibili refugiați. Între timp, Ministerul de Externe de la București a ridicat la maxim nivelul de alertă pentru Ucraina: „Părăsiți imediat această țară”.

Politicienii români reacționează la anunțul Moscovei

Florin Cîțu, președintele PNL, Marcel Ciolacu, președintele PSD, Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Eugen Tomac, președintele PMP, au condamnat, în mesaje postate în social media, situația din Ucraina.

„Condamnăm cu tărie recunoașterea de către Rusia a independenței zonelor Donețk și Luhansk. Este o încălcare flagrantă a legilor internaționale și va atrage cel mai sever răspuns din partea comunității internaționale. România susține suveranitatea și integritatea teritorială”, a scris Florin Cîțu pe Twitter.

„Rusia încalcă prin mișcările sale violente toate regulile dreptului internațional. Este o decizie care va determina o și mai puternică întărire a flancului estic și a zonei Mării Negre. O decizie irațională care va crea un front comun al NATO și UE, inclusiv în ceea ce privește aplicarea unor sancțiuni semnificative. România rămâne solidară cu Ucraina. Românii sunt în siguranță sub umbrela NATO. Partidul Social Democrat susține respectarea normelor internaționale, securitatea României și siguranța cetățenilor. Dar dincolo de asta, ne pasă de vecinii noștri și de regiunea noastră. Avem nevoie de pace și de prosperitate, nu de război. Vom ajuta refugiații, alături de alte state din regiune, dacă va fi cazul. Rămânem solidari cu deciziile majore ale cluburilor din care facem parte, UE și NATO, cu care suntem în deplină coordonare.”, a transmis Marcel Ciolacu pe pagina sa de Facebook.

„Rusia încalcă legislația internațională și denunță unilateral acordurile de la Minsk prin recunoașterea așa-ziselor republici din estul Ucrainei. USR condamnă decizia lui Vladimir Putin. Un lider autoritar încearcă să schimbe ordinea de securitate din Europa prin violență. Sancțiunile drastice sunt un răspuns necesar al Europei în această situație”, a scris și Cătălin Drulă pe Facebook.

La rândul său, Eugen Tomac a scris, tot pe Facebook: „Din disperare și dorința de a poza într-un urmaș fidel a lui Stalin, președintele Rusiei a început astăzi să folosească creionul plin de sânge lăsat moștenire la Kremlin, pentru a desena din nou harta Europei. Am anunțat de acum o lună că după Jocurile Olimpice din China, Rusia va începe atacul asupra Ucrainei. Ieri, jocurile olimpice s-au încheiat și a intrat in joc mintea unui lider diabolic, dispus să intre in conflict cu toată lumea doar pentru a-și mângâia orgoliul sovietic. Dacă de data acesta va fi lăsat din nou să deseneze harta Europei fără un răspuns pe măsura, ar fi complet greșit și de neiertat”.

author avatar
Andreea Vlad
283 afisari

5 COMENTARII

  1. ”Președintele Klaus Iohannis precizează într-un mesaj public faptul că țara noastră condamnă cu fermitate”

    Ha ha ha!
    Da’ cu Sahelu’ cum ramane, werner?

    • Anexarea urgenta la patria mama, Basarabia și Bucovina, acum este momentul pentru șei peste 500 mi de romani din Ucraina sa fie eliberați de jugul ucrainienilor

  2. Adevarata este analiza din textul urmator al articolului : ”Din punct de vedere istoric, politic, religios, cultural, economic, social, conflictul din Ucraina e o chestiune sută la sută rusească și România nu are ce căuta într-un război ruso-rus! Argumente sunt destule.
    Ucraina este un stat creat artificial de către bolșevici – prin anexarea unor teritorii aparținând României, Ungariei și Poloniei, Crimeea fiind rusească. Această țară a fost întotdeauna ostilă României, a rupt bucăți din țara noastră, iar cei peste 500.000 de români care trăiesc acolo sunt marginalizați, batjocoriți, li se calcă în picioare drepturile fundamentale, într-un stat corupt în care oligarhii ucraineni, pentru a-și proteja interesele, au mers atât de departe încât le-au permis democraților Obama și Biden să le numească judecători la Curtea Constituțională, să înlocuiască peste noapte procurorul general care ancheta afacerile Clanului Biden cu firma Burisma Holdings…….”
    Din pacate Iohanis nu este interesat de problemele romanilor si Romaniei el serveste interese straine antiromanesti , anul trecut a taiat (se intelege de ce ) alocarea sprijinului financiar ce il acorda Romania publicatiei de limba romana ”Mesagerul Bucovinean” ce aparea in Ucraina la Cernauti si care arata nedreptatile la care sunt supusi romanii in aceasta tara !!!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Campania electorală pentru Primăria Capitalei, „aruncată în aer”! Cătălin Cîrstoiu, vestea momentului. Ce se întâmplă luni

Cătălin Cîrstoiu ar putea ieşi din cursa pentru Primăria Capitalei. Coaliţia PSD-PNL trebuie să ia urgent o decizie în privinţa candidatului comun.Acuzaţiile de incompatibilitate...

Irakul, atacat la o bază militară unde s-ar afla paramilitari pro-Iran. Ce spun Israel și SUA despre bombardamente (VIDEO)

Au fost explozii în Irak, azi-noapte, în apropiere de Bagdad, la o bază militară. Acolo s-ar fi aflat trupe ale armatei și foști paramilitari...
proger