Cauta

Măștile, nu vaccinurile, ne feresc de Covid-19! Ce spun specialiștii

Măștile, nu vaccinurile, ne feresc de Covid-19! Ce spun specialiștii

Măștile de protecție sunt cea mai eficientă măsură de sănătate publică până în prezent, potrivit unui studiu global care a analizat 30 de lucrări științifice pe această temă.

Autorii precizează că distanțarea fizică (reducere cu 25% a incidenței) și spălarea mâinilor (reducere cu 53%) sunt, de asemenea, măsuri eficiente pentru a reduce răspândirea Covid-19.

Reduce incidența cu 53%

Un studiu global, publicat joi, 18 noiembrie, în British Medical Journal și realizat de epidemiologi și specialiști în sănătate publică, indică faptul că masca reduce incidența virusului cu 53%.

Aceste rezultate subliniază necesitatea de a continua purtarea măștii și de a aplica gesturi de barieră. Pentru a le obține, echipa științifică a pus în comun și a analizat treizeci de studii efectuate în întreaga lume asupra diferitelor mijloace adoptate pentru a frâna pandemia.

Cercetătorii precizează că procentul emis pentru spălarea mâinilor nu este semnificativ statistic, deoarece numărul de studii efectuate pe acest subiect nu este suficient în prezent.

Cu peste 250 de milioane de cazuri de Covid-19 în întreaga lume în prezent, virusul continuă să se răspândească. Datorită variantei Delta foarte transmisibile, specialiștii estimează că 50 de milioane de oameni din întreaga lume sunt infectați la fiecare nouăzeci de zile.

Vaccinurile și izolarea, încă de studiat

Dacă vaccinurile sunt considerate sigure, eficiente și salvează vieți în întreaga lume, studiul global nu le plasează drept cea mai eficientă măsură pentru a reduce epidemia. În primul rând, pentru că nici unul dintre ele nu oferă protecție 100%.

În al doilea rând, pentru că majoritatea țărilor nu și-au vaccinat întreaga populație. În cele din urmă, este greu de știut dacă vaccinurile vor putea lupta împotriva tuturor variantelor SARS-CoV-2.

Efectele măsurilor de carantină și izolare, dar și închiderea spațiilor publice, școlilor și locurilor de muncă sunt dificil de analizat astăzi. Diferențele în conceptul studiilor, precum și rezultatele și calitatea acestora, nu permit o evaluare precisă a eficacității acestor precauții guvernamentale, scrie Slate.

Cercetătorii de la Universitatea Monash din Australia și de la Universitatea din Edinburgh din Marea Britanie spun că aceste dispozitive restrictive necesită investigații suplimentare. Ideea, spun specialiștii, ar fi de a evalua potențialele efecte negative generate asupra populațiilor.

Ultimele stiri

  • Pensiile vor fi recalculate altfel, de la 1 septembrie 2024. La ce trebuie să fie atenţi angajaţii
  • Alege ce citești
  • Mugur Isărescu, explicaţii uluitoare: de ce e bine că Guvernul se împrumută masiv pentru finanţarea deficitului
  • Un medic de la Institutul Oncologic, acuzat de ucidere din culpă! Ar fi uitat o compresă în abdomenul unei femei
  • Sică Mandolină l-a băgat în stabor pe Nicușor Dan
  • Erdogan se teme de Israel. Liderul turc a prevăzut ce s-ar întâmpla dacă Hamasul va fi învins
  • Pacientul Florin Piersic a trecut la nivelul următor. Cum a evoluat starea sănătăţii marelui actor
  • Ce a făcut Robert Fico, premierul Slovaciei, înainte de a fi împuşcat la Bratislava. Un martor a dezvăluit totul
  • Ucraina și Moldova pun presiune pe sistemul energetic românesc. Pierderi majore la Transelectrica
  • Tratatul de pace ce putea încheia războiul din Ucraina. Mai lipseau doar semnăturile lui Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin. De ce nu s-au mai înţeles
  • Exit mobile version