AcasăCORONAVIRUSPeste 1000 de dolari pe secundă: profituri generate de vaccinurile Covid

Peste 1000 de dolari pe secundă: profituri generate de vaccinurile Covid

ONG-ul People’s Vaccine Alliance denunță câștigurile uriașe pe care le încasează giganții farmaceutici Pfizer, BioNTech și Moderna de pe urma comercializării vaccinurilor lor anti-Covid.

Conform calculelor Alianței, cele trei companii vor realiza profituri înainte de impozitare de 34 de miliarde de dolari în acest an, sau mai mult de 1000 de dolari pe secundă, 65.000 de dolari pe minut sau 93,5 miliarde de dolari pe zi.

Pe de altă parte, cel puțin nouă persoane au devenit noi miliardari în timpul pandemiei, cu o avere combinată de 32,2 miliarde USD, datorită “profiturilor excesive pe care le realizează corporațiile farmaceutice cu monopoluri asupra vaccinurilor Covid”, potrivit Oxfam.

“Este indecent!”

„Este indecent! Câteva companii realizează profituri de milioane de dolari în fiecare oră când doar 2% dintre oamenii din țările cu venituri mici au fost complet vaccinați împotriva coronavirusului. Pfizer, BioNTech și Moderna și-au folosit monopolurile pentru a acorda prioritate celor mai profitabile contracte cu cele mai bogate guverne, lăsând țările cu venituri reduse pe dinafară”, a declarat pentru AFP  Maaza Seyoum de la filiala africană a People’s Vaccine Alliance.

Modelul de afaceri Big Pharma: finanțare publică, prețuri exorbitante

De asemenea, Alianța deplânge că, în ciuda finanțării publice de  8,3 miliarde de dolari, Pfizer, BioNTech și Moderna au respins toate apelurile de a transfera tehnologie de vaccin către producătorii din țările cu venituri mici prin intermediul OMS, „o măsură care ar putea crește oferta globală, reduce prețurile și salva milioane de vieți.”

În timp ce Albert Bourla, CEO-ul Pfizer, a descris apelul de a împărtăși rețetele de vaccinuri drept „prostii periculoase”, aprobarea OMS pentru utilizarea în urgență a vaccinului indian Covaxin la începutul acestei luni este o dovadă clară că țările în curs de dezvoltare au capacitatea și expertiza acestui sector.

People’s Vaccine Alliance, care are 80 de membri, inclusiv Alianța Africană, Global Justice Now, Oxfam și UNAIDS, solicită corporațiilor farmaceutice să suspende imediat drepturile de proprietate intelectuală pentru vaccinurile, testele, tratamentele și alte instrumente medicale împotriva Covid-19, aceptând derogarea propusă la Acordul Trips în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului(OMC)

Cu toate acestea, națiuni bogate, inclusiv  Marea Britanie, Germania și Franța, încă blochează propunerea, punând interesul companiilor farmaceutice pe primul loc.

Această problemă va domina Summitul Ministerial al OMC care va avea loc la Geneva în perioada 30 noiembrie – 3 decembrie.

„Modelul de afaceri al Big Pharma – să primească miliarde de investiții publice, să perceapă prețuri exorbitante pentru medicamentele care salvează vieți, să plătească puține taxe – este o mină de aur pentru investitorii bogați și directorii de corporații, dar devastator pentru sănătatea publică globală”,  spunea Robbie Silverman, managerul de implicare în sectorul privat al Oxfam America.

El a explicat că analiza tehnicilor de producție pentru principalele vaccinuri de tip ARNm produse de Pfizer/BioNTech și Moderna, care au fost dezvoltate doar datorită finanțării publice, sugerează că aceste vaccinuri ar putea fi produse pentru doar 1,20 dolari pe doză.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
356 afisari

1 COMENTARIU

  1. daca toti care au inventat si intretinut mascarada nu vor primi pedeapsa exemplara , vom mai primi tulpini si valuri fara numar , ca s-au invatat cu banul .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger