Cauta

La presiunea străzii, Londra renunță la reducerea taxelor pentru cei bogați. Se cere demisia premierului Liz Truss

La presiunea străzii, Londra renunță la reducerea taxelor pentru cei bogați. Se cere demisia premierului Liz Truss / Foto: printscreen

Londra a anunțat luni că va da înapoi în privința reducerii impozitului pe venit pentru cei mai bogați, care a fost dezvăluită în urmă cu zece zile și a provocat turbulențe pe piețele financiare.

„Este clar că eliminarea cotei de impozitare de 45% (pentru persoanele cu venituri de 150.000 de lire sterline pe an sau mai mult) a umbrit misiunea noastră de a aborda provocările din țara noastră. Prin urmare, anunț că nu vom mai urmări acest obiectiv”, a scris pe Twitter ministrul de Finanțe Kwasi Kwarteng, adăugând: „Am înțeles, am ascultat”.

Proteste împotriva „guvernului bogaților”

Sâmbătă, mii de britanici au protestat la Londra, pe fondul inflației și al creșterii facturilor, cerând demisia premierului Lis Truss.

„Acest lucru ne va permite să ne concentrăm pe implementarea elementelor cheie ale planului nostru de creștere. În primul rând, plafonarea prețurilor la energie”, a spus ministrul. Această măsură este evaluată la 60 de miliarde de lire sterline doar pentru șase luni, în timp ce, în cazul gospodăriilor, ar trebui să dureze doi ani.

Premierul Liz Truss, care a sosit pe Downing Street la începutul lunii septembrie, și ministrul de Finanțe Kwasi Kwarteng au anunțat pe 23 septembrie un plan masiv de sprijin energetic pentru gospodării, însoțit de reduceri fiscale importante.

Scăderea impozitului pe venit, care ar fi fost redus de la 45% la 40%, a fost deosebit de controversată, fiind acuzată că îi favorizează pe cei mai bogați, în plină criză a costului vieții din Marea Britanie. De asemenea, au fost anunțate și alte reduceri de taxe, inclusiv eliminarea majorărilor impozitului pe profit și a contribuțiilor la asigurările sociale și suspendarea taxelor de mediu.

Întregul plan, estimat între 100 și 200 de miliarde de lire sterline de către economiști, dar a cărui finanțare și impact economic nu au fost pe deplin cuantificate, a aruncat piețele financiare în agitație.

Lira sterlină s-a prăbușit la cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată, iar ratele de împrumut ale guvernului britanic au urcat la cel mai ridicat nivel de la criza din 2009, amenințând stabilitatea financiară a țării.

Banca Angliei a intervenit săptămâna trecută pentru a stabiliza ratele, care amenințau să falimenteze fondurile de pensii. Întrebat la BBC dacă va demisiona, ministrul de Finanțe a exclus cu fermitate această posibilitate.

Ultimele stiri

  • Poza Zilei
  • Amiralul Horatio Nelson are de gând să elibereze Crimeea în doi timpi și trei mișcări
  • Alege ce citești
  • Iohannis cu Geoană, rocada mică, beleaua mare
  • S-a spart buba angajărilor pe pile la ANRE
  • 300.000 de lire sterline pentru „Șervețelul Messi”!
  • Real Madrid, propulsată în finală, cu orice preț
  • Sincronizare suspectă. România intră în febra pregătirilor pentru un atac nuclear
  • Deficitul prăbușește standardele MAI. S-a dat dezlegare la tatuaje pentru polițiști
  • Imagini impresionante. Zăpadă de peste 4 metri pe Transfăgărășan/Drumarii lucrează în zona cea mai dificilă. „Acum începe greul!” – VIDEO
  • Exit mobile version