AcasăSOCIALDeficitul prăbușește standardele MAI. S-a dat dezlegare la tatuaje pentru polițiști

Deficitul prăbușește standardele MAI. S-a dat dezlegare la tatuaje pentru polițiști

Tatuajele și piercing-urile devin normalitate în rândul polițiștilor

Orientarea tot mai scăzută a tinerilor către școlile de poliție a determinat MAI să reducă și mai mult standardele. Astfel, potrivit unor modificări aduse Statutului Polițistului, tatuajele agenților vor fi permise pe toate zonele corpului, mai puțin de la gât în sus. În același timp, pentru a stopa valul de demisii și pensionări, MAI instituie decontarea apărării în justiție a polițiștilor și elimină răspunderea materială pentru pagubele aduse patrimoniului în timpul exercitării activității specifice.

sursa foto FacebookPoliția Capitalei

Pentru că puținii candidați la școlile de Poliție sunt respinși pe bandă rulantă ba la probele fizice, ba la vizita medicală, ba la testele psihologice sau la probele scrise, MAI a decis să mai scadă standardele, acceptând și tatuajele vizibile. Până acum, erau interzise tatuajele sau elementele ornamentale, de orice natură, aplicate, inserate sau implantate pe sau în corp, neacoperite de vestimentație, în ținuta de vară.

Modificarea adusă în Statutul Polițistului, într-un proiect de ordonanță de urgență aflată în dezbatere publică pe site-ul MAI, prevede permisiunea acestora, cu excepția feței, gâtului sau în alte zone ale capului. Micile interdicții rămase sunt justificate de necesitatea asigurării unor pârghii de protecție a polițiștilor care lucrează în contact direct cu cetățenii, astfel încât să nu se creeze eventuale situații de vulnerabilitate generate de identificarea acestora pe baza unor elemente particulare, susține MAI.

Totodată, în același proiect de act normativ se stabilesc conținutul juridic și limitele dreptului în virtutea căruia polițistului, împotriva căruia se desfășoară un proces penal și/sau civil pentru fapte săvârșite în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau care are sau a avut, într-un proces penal, calitatea de persoană vătămată printr-o faptă de ultraj, i se decontează cheltuielile de asistență juridică.

Bani pentru avocați

Cheltuielile de asistență juridică care vor fi decontate vizează în mod exclusiv sumele de bani plătite în mod efectiv de către polițist cu titlu de onorariu al avocatului ales, pentru asistența juridică și reprezentarea în cadrul procesului în care acesta are calitatea procesuală prevăzută de lege (suspect/inculpat/pârât pentru fapte săvârșite în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau persoană vătămată în cazul infracțiunii de ultraj).

Însă deconturile nu pot include alte cheltuieli efectuate cu ocazia desfășurării procedurii judiciare, cum ar fi cheltuieli pentru administrarea probatoriului, efectuarea actelor de procedură, precum și orice alte cheltuieli ocazionate de desfășurarea procesului. Polițistul va fi obligat să restituie sumele primite dacă instanța de judecată a constatat vinovăția sa, printr-o hotărâre definitivă, a încheiat un contract de tranzacție ori un acord de mediere sau dacă instanța de judecată a constatat că polițistul nu a săvârșit fapta în exercitarea atribuțiilor de serviciu. Pe de altă parte, polițistul nu va beneficia de decontarea cheltuielilor de asistență juridică sau, dacă a beneficiat, este obligat să restituie sumele primite în situația în care instanța de judecată a constatat nevinovăția sa, printr-o hotărâre definitivă, și a fost admisă în favoarea acestuia plata cheltuielilor de judecată cu titlu de onorariu avocat.

Legitimă apărare

Potrivit proiectului de ordonanță de urgență, polițistul nu va răspunde material pentru pagubele cauzate prin acțiunile ori inacțiunile sale desfășurate în limitele legii, generate de riscul normal al serviciului sau produse pe timpul intervenției la evenimente urgente, dacă a respectat dispozițiile legale incidente, inclusiv procedura de intervenție. Lipsa răspunderii materiale va fi aplicată și atunci când pagubele sunt produse din cauze de forță majoră și caz fortuit, sunt produse ca urmare a executării dispoziției superiorului ierarhic, caz în care este analizată angajarea răspunderii materiale a acestuia, sunt produse în situații de legitimă apărare sau sunt produse în stare de necesitate.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.493 afisari

9 COMENTARII

  1. Si asa aveau o credibilitate redusa , dar daca mai vezi si tatuati cu belciug in nas …..

  2. O tot fredonati pe asta cu salariile politistilor, ca de aia nu se duce tineretul sa se angajeze acolo. MANCATI RAHAT LA ORDIN CRED, CA UN SUBOFITER DE 40-45 DE ANI ARE 65-70 DE MILIOANE IN MANA, FARA ALTE AVANTAJE. NU MAI VORBIM DE PENSIILE SPECIAL-MILITARE. CALITATEA LE LIPSESTE

  3. De ani buni se mimeaza ingrijorarea pentru deficit de politisti…in realitate e doar scuza pentru inflatia de politisti (pompieri, jandarmi si muuulti ‘functionari publici’ care-si cresc hemoroizii si ‘fac vechime’ pe banii contribuabililor si satisfactia neamurilor deja mufate la bugetul de stat, care-i aduc in sistem…sa ‘salveze’ deficitul…Toata mascarada defilatoare la teveuri, de oficiali si sindicalisti, plus politicieni ‘ingrijorati’ e paravanul angajarilor de loaze bune de nimic altceva…De atata vreme nu se putea scolariza mai mult?! A platit cineva pentru mizeriile de ordonante care pensioneaza politistul exact cand are suficienta experienta sa fie util societatii?! Macar, a analizat cineva cui folosesc aceste acte paralegale care fac inutil parlamentul?! De ce e nevoie de panarama devoalarii inculturii nationale la fiecare angajare externa, cand solutia (dincolo de marirea cifrelor de scolarizare) e recrutarea copiilor ‘picati’ cu note mari la scolile de politie….ce se intampla ce acesti aspiranti, pregatiti ani de zile, motivati, deja trecuti de filtrele psihologice si fizice? De ce e nevoie sa umplem, din nou, institutiile de repetentii functionali ai tuturor manelistilor politici, ori bugetofagi?!

    • BINE ANALIZAT, BINE ZIS. ASTIA, MACAR JUMATE DIN EI MUNCESC, RESTUL DATI AFARA. DAR URIASA SECURITATE CE MAI FREDONEAZA? DE CE NU E TRANSFERATA IN BLOC LA ANTIDTOG? CA ACOLO S PROBLEME, NU LA URMARIT SI DECAPITAT POLITICIENI LA ORDINELE STAPANILOR DE AFARA…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger