AcasăȘTIRI EXTERNELondra prezintă noile monede după moartea reginei Elisabeta a II-a. Marea Britanie...

Londra prezintă noile monede după moartea reginei Elisabeta a II-a. Marea Britanie îl are la buzunar pe Charles al III-lea -FOTO&VIDEO

Londra prezintă noile monede după moartea reginei Elisabeta a II-a. Marea Britanie îl are la buzunar pe Charles al III-lea -FOTO&VIDEO / Foto: printscreen

Portretul regelui Charles al III-lea pentru viitoarele monede care îi vor purta efigia a fost dezvăluit, vineri, de către organismul responsabil cu baterea monedei britanice, Royal Mint.

 

Serie specială de 5 lire și de 50 pence

Portretul va apărea pe două monede dintr-o serie specială care celebrează viața reginei Elisabeta a II-a: o monedă de 5 lire sterline și una de 50 de pence. Acestea vor intra în circulație „în lunile următoare”, probabil în jurul lunii decembrie, a precizat Royal Mint într-un comunicat.

Portretul oficial care va decora viitoarele monede cu efigia lui Carol al III-lea, opera sculptorului Martin Jennings, a fost realizat după o fotografie și aprobat de rege. „Este cea mai mică lucrare pe care am creat-o vreodată”, a spus el, precizând că a fost emoționat „de faptul că va fi văzută și ținută în mână de atât de mulți oameni”, scrie TVA Nouvelles.

„Conform tradiției, portretul regelui privește spre stânga, în direcția opusă în care privește cel al reginei” pe efigia care împodobește în prezent monedele aflate în circulație, precizează Royal Mint

Monedele cu imaginea regelui vor purta inscripția latină: „CHARLES III . D . G . REX . F . D . 5 lire sterline . 2022”, adică „Regele Carol al III-lea, prin harul lui Dumnezeu, apărător al credinței” – unul dintre titlurile suveranului.

Reversul monedei comemorative de 5 lire sterline va avea două noi portrete ale reginei Elisabeta a II-a, realizate de artistul John Bergdahl în colaborare cu Monetăria Regală.

Regina va „rămâne” în circulație

„Toate monedele britanice care poartă imaginea Elisabetei a II-a vor rămâne mijloc legal de plată și în circulație. Din punct de vedere istoric, este obișnuit ca monedele cu imaginea diferiților monarhi să fie puse în circulație în același timp”, spune Royal Mint, care „a pus portretele familiei regale pe monede de peste 1.100 de ani”.

Organizația precizează că, în prezent, în Marea Britanie există 27 de miliarde de monede cu efigia Elisabetei a a II-a și că acestea vor fi înlocuite în timp, atunci când vor fi deteriorate.

author avatar
Tudor Borcea
284 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger