Cauta

Joe Biden îi dă șah lui Putin. SUA deblochează bani pentru înarmarea Ucrainei

Joe Biden îi dă șah lui Putin. SUA deblochează bani pentru înarmarea Ucrainei

Anul acesta, se împlinesc șapte ani de când regiunea Donbass, situată în sud-estul Ucrainei, este scena luptelor între forțele guvernamentale ucrainene și separatiștii susținuți de ruși. În ciuda eforturilor diplomatice ale Franței și Germaniei, ajutorului militar acordat trupelor ucrainene de către Statele Unite, precum și de alte țări, cum ar fi Canada, sau alternanța politică de la Kiev, situația nu s-a schimbat.

Moscova, „parte în conflict, nu un mediator”

Aceasta justifică, în ochii lui Charles Michel, președintele Consiliului European, care s-a deplasat, la 2 martie, pe linia frontului, menținerea sancțiunilor hotărâte de Uniunea Europeană în ceea ce privește Moscova.

„Din păcate, Rusia nu a răspuns la măsurile pozitive luate de Kiev” în cadrul procesului de pace și „acesta este motivul pentru care sancțiunile noastre economice împotriva Rusiei vor rămâne în vigoare”, a declarat Michel, alături de Volodimir Zelenski , președintele ucrainean.

Estimând că Moscova „este parte în acest conflict” și „nu un mediator”.

Arme letale americane pentru Kiev

De partea lor, Statele Unite și-au menținut ajutorul acordat forțelor ucrainene în timpul președinției lui Donald Trump, când acesta din urmă au trebuit să se confrunte cu o procedură de punere sub acuzare bazată pe suspiciunea de coluziune cu Rusia.

Astfel, în timp ce predecesorul său, Barack Obama, a refuzat să livreze „arme letale” Kievului, Tump a aprobat un plan pentru a furniza forțelor ucrainene rachete antitanc Javelin, în timp ce situația din Donbass tindea să se deterioreze în detrimentul acestora.

Cu toate acestea, același Donald Trump va bloca o parte din pachetul de 250 de milioane de dolari promis Ucrainei de Congres în cadrul Bugetului 2019, cerând echipei sale de securitate națională să se asigure că banii sunt „folosiți în interesul superior al Statelor Unite”.

S-a avansat la acea vreme că era vorba în principal de a forța Kievul să investigheze activitățile ucrainene ale fiului lui Joe Biden, scenariu contestat de președintele Zelenski.

Un alt motiv pentru blocarea „Inițiativei de asistență de securitate pentru Ucraina” s-a datorat, fără îndoială, planului de a prelua grupul aeronautic Motor Sich, specialist în motoare de avioane, de către chinezii de la Beijing Skyrizon Aviation. Proiect care a fost recent abandonat.

Biden: Crimeea este Ucraina

Oricum, noua administrație americană nu va pune sub semnul întrebării sprijinul Washingtonului pentru Kiev. Președintele Joe Biden a dat tonul, la 26 februarie, cu ocazia împlinirii a șapte ani de la anexarea Crimeii de către Rusia.

„Statele Unite nu acceptă și niciodată nu vor accepta așa-numita anexare a peninsulei Crimeea și vom sta de partea Ucrainei împotriva acțiunilor agresive rusești”, a declarat Biden.

Liderul de la Casa Albă a insistat: „Statele Unite continuă să stea alături de Ucraina și de aliații și partenerii săi astăzi, așa cum au făcut de la începutul acestui conflict. La această aniversare întunecată, reafirmăm un adevăr simplu: Crimeea este Ucraina”.

Anvelopă de 125 de milioane de dolari

Și, la 1 martie, Pentagonul a anunțat că va fi eliberat un „nou pachet de 125 de milioane de dolari pentru Inițiativa Ucraineană de Asistență de Securitate”, pentru a ajuta forțele ucrainene să păstreze integritatea teritorială a țării lor, să își securizeze frontierele și să îmbunătățească interoperabilitatea cu NATO”.

„Această acțiune reafirmă angajamentul Statelor Unite de a furniza arme defensive letale pentru a permite Ucrainei să se apere mai eficient împotriva agresiunii rusești”, a argumentat în continuare Pentagonul.

Nave de patrulare și radare

În detaliu, acest ajutor va finanța achiziția a două nave de patrulare suplimentare Mark VI pentru a „consolida capacitatea Ucrainei de a-și apăra apele teritoriale”, ceea ce va aduce la opt numărul de exemplare care vor fi livrate. De asemenea, forțelor ucrainene le vor fi oferite radare contra-baterie, mijloace de îmbunătățire a capacităților de comandă și control, imagini și capacități de analiză prin satelit, precum și echipamente pentru medicina militară.

Bugetul Pentagonului pentru 2021, astfel cum a fost adoptat de Congres, prevede o sumă mult mai mare în cadrul acestei Inițiative de asistență pentru securitatea Ucrainei (250 milioane în total). De asemenea, restul nu va fi eliberat până când nu va fi certificat că Ucraina a „făcut progrese suficiente în principalele reforme ale sectorului său de apărare”.

Pentagonul încurajează „Ucraina să continue să efectueze reforme care ar putea consolida controlul civil al armatei, să promoveze transparența, să sporească responsabilitatea industriei armamentelor și să modernizeze sectorul de apărare în alte domenii-cheie, în conformitate cu principiile și standardele NATO”, scrie Opex 360.

Din 2014, ajutorul SUA acordat Ucrainei s-a ridicat la peste 2 miliarde de dolari.

Foto: Opex 360

 

 

 

Ultimele stiri

  • După ce a distrus România cu un PNRR otrăvit, USR vrea să prindă ciolanul guvernării
  • Tarifele lui Trump se lovesc de un blocaj judiciar. Acțiunile și dolarul cresc
  • Anxietatea în România: O Problemă Reală, Nu Doar „Stres”
  • Puterile mijlocii ale NATO pot conduce Alianța fără SUA?
  • Judecătorii CCR, decizie de ultimă oră! Declarațiile de avere la comun ale soților încalcă dreptul la viață privată
  • Cristi Chivu, înainte de marea finală: „Să consideri sezonul lui Inter un eșec ar fi o aberație!”
  • Trump se apropie tot mai mult de confruntarea cu Rusia
  • Soarele – Sursă de Viață, Nu Dușman: Beneficiile Nevăzute ale Luminii Solare
  • Bitcoin câștigă la bursă. Investitorii renunță la aur
  • Candidează Ciucu la Primăria Capitalei? „Nu vreau să fiu primar degeaba”
  • Exit mobile version